自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

以下轉載自高登forum :

記得提醒你身邊的人,叫佢地小心!

1) 的士司機敗類

住香港島的朋友請留意的士司機敗類,坐的士時要小心小心,今天我的朋友如常坐的士從小西灣到銅鑼灣,她一上車已認得出那位的士司機曾經騙過她錢的那一位,所以今次她不動聲色,先把手上的一百元紙幣記低號碼。那位司機楂車很快,不用十五分鐘已到達銅鑼灣,的士車費大約八十元,我的朋友如常付了一百元,他真的馬上換走那張一百元,還跟我朋友說只付了十元紙幣一張。之前同是付一百元,司機便說,只付了二十元紙幣一張,今次還過份,說我朋友只付了十元,我朋友馬上跟他理論一番,還說,你不用騙我啦,我已記低了我給你的一百元之號碼,這位司機每天不知騙了多少人的錢,我的朋友話他是有預謀的,一定要報警,那司機才開始認錯,還請我的朋友給他機會
~ 他的理由如下:
1) 我未睡醒
2) 今天到現在還賺不夠錢
3) 楂的士賺不夠錢
4) 家有老婆及女要供養

的士司機:吳x倫 (中年、中等身材)
的士車牌:KY2x50

各朋友坐的士時要小心,不要被這種無良的司機有機可乘。記得提醒你身邊的人,打後幾篇都係向香港曾經發生,大家小心!

有無一些建議及其他方法將的士司機中的敗類得到應有的懲罰

(2) 各位請小心問卷調查員(在朗豪坊)

上星期五,行經朗豪坊,有一名美少女,向我說阻我一分鐘做問卷,當我幫她做完問卷,她又說print 回問卷比我就得 ,她誘我上了一部Van仔,然後關上車門,那名少女和另一名少女,一齊遊說我買存款儲蓄,後來其中一名少女更坐在我的身傍向我講解那份存款儲蓄,這使我不能奪門而出,因她的身軀已阻塞了我的出路,我說了多次趕時間要走,她們都拖延,最後我說再阻我走,我就投訴,才能脫身,由一分鐘變了半個鐘,後來一名別的保險公司的agent 向我講這些少女是 XXX 的 agent 請回誘一個人上車就有$30,簽一張單就有 $100,來sell人的,在朗豪坊附近就有三部XXX Van 仔可以話我蠢啦!但好彩今天損失不是什麼大的

(3)荃灣換零錢被騙, 大家小心

下午4:00左右在四坡坊附近經過,被一名男人問有沒有兩元散子(換兩個一元)?我就換比佢,見他又炒褲袋準備拎錢給我的樣子,我就給了兩元給他,但他又問我有沒有多兩元?我又再給他,後尾他說:明天還回給你,問我幾時得閒?我心想有點唔對路,4蚊算數比佢呃左,即轉頭走唔理佢啦......但後尾發現我側咩後袋個拉鍊開了一半,心想一定是剛才那男人肯定有同党,唸住引開我注意,偷我銀包,好彩我銀包放左好低,同我走得快,唔係損失就一定唔止4蚊!我唔想再有人會被同樣給人行騙,希望大家小心D,同話比你身邊住係荃灣既人知道啦!

(4) 請大家小心您們的信用咭!

當您在商店時,需小心附近拿著手提電話的人,他們將您的信用咭影像拍下,上面有您的全稱、號碼、失效日期等資料,他們便能盜用您的信用咭。因近日好多信用咭公司稱,這一類盜取資料而導致客戶損失有急劇? W升 ?
請大家特別小心,並通知您身邊的親朋好友。

(5) 詐騙集團 ... 新手法 (找替身!!)

今天經過一棟大樓門口,門口有一提款機,有一個老阿伯,一直看著我走過他身邊,突然叫住我,他說他不識字,拿一張提款卡要我幫他在大樓門口的提款機領錢,我回答我無法幫你領,叫警衛伯伯幫你,結果,他就回答我說不用了,繼續找其他路人幫他領錢,顯然這是詐騙集團在找替身了。朋友們要記住,提款機可是有攝影機耶,萬一他說我搶劫或是偷他的提款卡,甚至他的卡是偷來的,幫他領錢會在提款機留下影像,絕對會讓你百詞莫辯!會怕 !
是因為已有同事上當,目前仍官司纏身。以下一篇轉自一位老友的電郵,希望各位看後小心為上。

(6) 真人真事 ( 唔好幫人打電話 )

話說星期一晚上係廣州近廣州大酒店(名 唔知道係咪咁叫,有永安車番香港)同個老友同埋佢個客食完飯,由於落大雨咁就諗住去酒店截車,因為有遮蓋,咁行到近酒店旁一條小路口,見到有個大約 40歲香港男人,係大雨下訓騎樓底,咁我地見佢著衫應該係香港人,咪行埋去睇下,原來暈左,拍醒佢,佢就住個間酒店,咁就叫酒店保安扶佢返酒店。原來佢先前避雨,有個大陸仔行埋去,拎部Nokia '6150'出來話唔識用,不過又要緊急打電話,叫佢幫佢打,佢一掂部電話個大陸仔一按制,佢就訓低,比人槍哂 D野!最後酒店報警,我地走頭!問返 D老廣州,呢隻電槍,三舊水就買到,有9成似6150!小心!小心!各位,我.. 都遇過類似情況 ................兩個月前,我在荃灣大河道'吉野家'樓下等人,突然有條大陸仔走過來,拿部'NOKIA 6150'出來,話唔識開著部電話,叫我幫佢,我覺得好有可疑,無理佢,仲同佢講:「搵食行遠D 啦!」跟住佢就行開了,我想吊住佢尾睇佢有無問第二個,想知佢究竟想點樣騙人,點知條友一過完條馬路就影都唔見,好肯定係身有屎,而家諗起都一額汗?

男爵府

BK Milk勳章

Thanks!

公爵府

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 simple430 於 10-3-26 07:55 發表
以下轉載自高登forum :

1) 的士司機敗類

住香港島的朋友請留意的士司機敗類,坐的士時要小心小心,今天我的朋友如常坐的士從小西灣到銅鑼灣,她一上車已認得出那位的士司機曾經騙過她錢 ...

http://forum.baby-kingdom.com/thread-763217-2-1.html
吓, 啲高登友4年前嘅仲拎出嚟講

珍珠宮

好媽媽勳章

唔該晒

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

橋唔怕舊, 最緊要有人受..

真好假好, 多謝樓主提醒..

禁止發言

翡翠宮

原帖由 唔明 於 10-3-26 11:05 發表
溫故知新

好多人未睇過 , 我都係第一次見到 :lol:

大宅

bk 每日都有好多騙徒啦,擺明賣廣告,係度自吹自擂,人格分裂(一人扮演多人身份):;pppp:

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔該晒.... 不過, 樓主公開晒, 的士佬既 INFO(有車牌及有全名, 小心比人用私隱條例告你)

男爵府

網上既威力好大,一比人唱,就無得翻身

子爵府

多謝提醒
可能之前係post過
不過我未睇過所以十分感謝樓主

呢d罪案相信會不停有人受害的
成之於法都成日播
中間都有人受害
所以覺得耐5耐提下人都係好事

大宅

TKS FOR SHARING

珍珠宮

醒目開學勳章

多謝分享

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多謝分享

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

Thanks.

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我試過在荃灣大河道等巴士, 有個男人問我: "有沒有兩元,比兩元我搭車, 我無帶錢出街". 當時我排第一, 後面有幾個人排隊, 當時我諗: 要排隊搭車, 正常會問最後嗰個, 加上那人十分無禮貌. 我回答: 無. 他説:兩元都無? 有無攪錯? 我把八達通揚一揚, 示意不須用散子搭車. 那男人即刻走開, 又無問其他人, 證明他是混吉. 各位要小心.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

騙人手法層出不同,大家都係小心d

多謝分享

大宅

多謝提醒, 我都係第一次睇, 多d擺上黎比人 知, 新舊都好呀, 比人知道下都好0麻!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Thank you!Thank you!
Thank you for sharing!!!

首頁

尾頁

跳至