單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

真真假假都好,就算自己屋企人都未必信得過.
最值得信任都係自己,當然唔一定全部人係禁.
我好好彩,我有幾個知己可以信任,慢慢你都可以搵到你信任既知己. 加油

伯爵府

原帖由 巧嵐 於 10-3-25 19:50 發表
單親既路已經唔易行,朋友又唔多個,!
有時想問下問題,希望有心人能幫助一下!
點知使我更加迷惑是真是假!
莫非連這最後的空間,都不能相信?
只是想發問都要去想別人的答案真真假假!
:cry ...

咁, 你自己有冇諗過係點解?

近四年前, 我開始單親, 在 yahoo 知識+ 嗰度問人地D嘢....咁就認識咗第一個單親媽媽.

之後的幾年, 有時, 我會答人地的問題, 傾得多, 都識咗幾個友好....

最近, 終於同BK的單親媽咪一齊去玩, 我諗冇乜幾個會介意同我做朋友的(最咗討厭我的煙味酒味).

你上一個 post, 有關綜援的, 知唔知點解冇乜人回覆你? 你自己有冇諗過點解呢?
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

大宅

原帖由 巧嵐 於 10-3-25 19:50 發表
單親既路已經唔易行,朋友又唔多個,!
有時想問下問題,希望有心人能幫助一下!
點知使我更加迷惑是真是假!
莫非連這最後的空間,都不能相信?
只是想發問都要去想別人的答案真真假假!
:cry ...

真亦假時, 假亦真,
我明白受了傷是很難再相信人,
但這兒的人為何要騙你呢 ?
大家同時天涯淪人,不是應互相幫助,
互相扶持嗎 ?

快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

大宅

原帖由 酸棗仁 於 10-3-25 21:55 發表

近四年前, 我開始單親, 在 yahoo 知識+ 嗰度問人地D嘢....咁就認識咗第一個單親媽媽.

之後的幾年, 有時, 我會答人地的問題, 傾得多, 都識咗幾個友好....

最近, 終於同BK的單親媽咪一 ...

咁你好快d 戒酒啦 ~
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

伯爵府

原帖由 pooth 於 10-3-25 22:51 發表

咁你好快d 戒酒啦 ~

其實每個人, 都有不足之處.....自己知道自己有D乜嘢地方係唔夠的, 已經好OK啦...係咪?

改唔改, 就個人的喜好了....冇話要點做人, 先至係啱的嘛, 係咪?

(我比一個好老, 做生意好前衛, 而又好有錢的老闆閙過, 不過比人閙完, 都好開心....因為, 感覺上, 係比一個老伯伯善意點醒咗咁...我都係想學吓咋)

希望樓主唔好介意我講D咁的嘢!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

男爵府

咁你好快d 戒酒啦 ~

如果佢戒咗酒,咁就無得半夜走出來發下酒癲既啦,
亦都寫唔出d好文章既啦喎,
我都有時喜好杯中物,
只不過.....飲少d就真既, 仁兄.
暑假.....咁就過咗一半啦.

禁止訪問

侯爵府

環保接龍勳章

我吾明點解認為自己無朋友LAW..??

原帖由 巧嵐 於 10-3-26 08:49 發表

因為我在這無朋友囉! 對嗎?
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

禁止訪問

侯爵府

環保接龍勳章

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

咁你好快d 戒酒啦 ~

哈哈哈.... 仁兄,

睇黎你好多fan屎都好想用酒"珍"啍你個頭窩.... 嘻嘻, 噤你戒左味呀.... 係囉... 未就戒左佢囉....

別墅

好媽媽勳章

仁兄,
高托貴手。
我剛入bk都差d踏地雷,好多謝有心人提點。

維豬媽,
仁兄黎排都無出詩,唔通飲少左? 仁兄呵....?

原帖由 酸棗仁 於 10-3-25 21:55 發表

最近, 終於同BK的單親媽咪一 ...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

你要知道,你黎呢度好似唔係好耐架咋,我地呢度嗰個都黎左半年以上,咁至識到幾個朋友咋
你話你本身無乜朋友,我都係,但你要知道你點解無囉,我就知我點解呢,因為以前嘅我無付出,係我自己唔想識,所以我唔會問點解無朋友!!!
原帖由 巧嵐 於 10-3-26 09:00 發表
我未覺得自己在這沒有朋友囉!

伯爵府

一上BK, 就收到一個朋友的慰問, 覆佢之餘, 應該都可以POST喺度, 等關心我的朋友, 都知多DD吖........

而家比起之前, 飲少咗一半的啤酒了, 有時會多DD, 有時又少DD. 但係都算係多架!

其實, 我有時都會好唔開心, 好懶, 乜都唔想做; 不過就可以控制到, 冇乜大問題. 可能係經歷過好多好多嘢, 所以而家冇乜嘢可以吸引到我, 係會好悶下就真......

在心裡面, 一直都好感激仔仔的媽咪, 將仔仔帶到呢個世上......係一份最好最好的禮物, 而且, 佢越來越大, 我地就越玩越癲.....

我諗有一樣嘢好得意......喺咁多經歷裡面, 好多人令到我'家散人亡', 冇晒朋友, 冇晒誠信, (誇張D, 前前後後, 冇咗三層供緊的樓), 有D人更加迫到我將近發癲......不過, 我冇恨到任何人, 反而, 自己諗返下, 我都有對佢地唔住的地方, 而且, 可能係好多好多.....仲好多時, 好多時, 會回憶翻D開心的片斷添!

你話, 咁樣的生活, 咁的心態, 係開心, 定係無奈?

禁止訪問

伯爵府

原帖由 brightb2b 於 10-3-26 11:15 發表
仁兄,
高托貴手。
我剛入bk都差d踏地雷,好多謝有心人提點。

維豬媽,
仁兄黎排都無出詩,唔通飲少左? 仁兄呵....?

邊個咁衰, 擺地雷, 等我幫你打小人吓.....
邊個人對你有心, 偷偷地講來聽下吖....哈哈哈!

瑪瑙宮

環保接龍勳章

大道理我就唔識講啦
對我黎講,我只知"世事起可盡如人意"只要識得自我檢討,吸取教訓,正面面對,真架,"不求擁有得多,但求計較得少",人都輕鬆好多..
原帖由 酸棗仁 於 10-3-26 12:35 發表
一上BK, 就收到一個朋友的慰問, 覆佢之餘, 應該都可以POST喺度, 等關心我的朋友, 都知多DD吖........

而家比起之前, 飲少咗一半的啤酒了, 有時會多DD, 有時又少DD. 但係都算係多架!

其實, 我有時都會好唔開心, 好 ...

伯爵府

原帖由 巧嵐 於 10-3-26 12:44 發表

其實我07年已經起度有出post,不過好小去回覆!亦無唸過原來做朋友要付出!
在這兒做朋友要付出什麼?

我只係唸住在單親天地將自己識覆下人地,自己唔識向人請教,無唸過咁複雜要付出? ...

咁都得?

覆人之前, 都要諗下, 組識下...見到人地唔開心, 都要關心下掛, 咁咪就係付出囉......

複式洋房

原帖由 酸棗仁 於 10-3-26 12:35 發表
諗有一樣嘢好得意......喺咁多經歷裡面, 好多人令到我'家散人亡', 冇晒朋友, 冇晒誠信, (誇張D, 前前後後, 冇咗三層供緊的樓), 有D人更加迫到我將近發癲......不過, 我冇恨到任何人, 反而, 自己諗返下, 我都有對佢地唔住的地方, 而且, 可能係好多好多.....仲好多時, 好多時, 會回憶翻D開心的片斷添!

你話, 咁樣的生活, 咁的心態, 係開心, 定係無奈?

每個人都有一個獨特的故事, 看看怎樣參透人生.

你, 己參透了嗎?
我, 還在迷網中

首頁

尾頁

跳至