論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

可以延長個合約 4個月 ?

還是續約,然後 8月CUT?

請指點一下

侯爵府

醒目開學勳章

若個工人做野ok, 就extend 一個月合約(最長的了, 無得再長d)

跟手請另一個, 死都唔開另一張約俾呢個, 因為............你係咪都要請另一個架啦, 無胃搞一大輪之後無幾耐就走啦. 分分鐘佢話要早d走你就踢腳了.

伯爵府

好媽媽勳章

只可以延長 1個月咁少 ?
咁看來我要另外續個約,然後7月通知她,我8月自己 湊 bb (轉做full time mum)
要斷約

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 olimo 於 10-3-26 11:08 發表
只可以延長 1個月咁少 ?
咁看來我要另外續個約,然後7月通知她,我8月自己 湊 bb (轉做full time mum)
要斷約

佢好唔好架?咁斷佢約,咪無人敢請佢囉?
如佢係好,你事前問下佢制唔制會唔會好d呀?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 foggyao 於 10-3-26 11:16 發表

佢好唔好架?咁斷佢約,咪無人敢請佢囉?
如佢係好,你事前問下佢制唔制會唔會好d呀?

我還以為可以延長 4-5個月

如果她不肯咁點好 ?
我另外找 ?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 olimo 於 10-3-26 11:24 發表

我還以為可以延長 4-5個月

如果她不肯咁點好 ?
我另外找 ?

如我係你,又覺佢真係一個好工人,我會要求佢extend 1個月,跟住由得佢完約走。而淨番3個月,會請本地ee/鐘點。

伯爵府

好媽媽勳章

咁一係我另聘菲 / 印 做 4-8月
但扣了agent介紹$$$,無得賺

本地 ee會 6:30 去到我屋企嗎 ?
好煩惱

其實這是一年後的事,我有1年時間去考慮
要煩1年 -_-

珍珠宮

原帖由 olimo 於 10-3-26 11:38 發表
咁一係我另聘菲 / 印 做 4-8月
但扣了agent介紹$$$,無得賺

本地 ee會 6:30 去到我屋企嗎 ?
好煩惱

其實這是一年後的事,我有1年時間去考慮
要煩1年 -_- ...

哦 ~ 1年後。我諗有d住得近既ee都會肯既,不過可能係你送bb去佢屋企。

如真係無,一係你同個工人講(咁梗係到時臨完先講啦),你會寫封好既ref letter比佢,亦唔介意人地到時打比你問囉,咁睇佢肯唔肯開新約,幫你做多4個月。我覺如佢真係一個好人,咁對佢會公平d! 如你老細打完齋唔要和尚,你都唔開心啦 ~ 我都只係將心比己,同埋我會想做個有良心既僱主o者。

當然你可唔照我方法做,做就晒自己既事。

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 foggyao 於 10-3-26 11:59 發表

如真係無,一係你同個工人講(咁梗係到時臨完先講啦),你會寫封好既ref letter比佢,亦唔介意人地到時打比你問囉,咁睇佢肯唔肯開新約,幫你做多4個月。我 ...

good idea!!!
我打算 那幾個月, 比高 dd $$$

一係叫佢 4-8月, 以 traveller身份做..........

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tranveller 身份唔可以做工架喎,, 咁樣咪變左你請黑巿勞工?????

珍珠宮

原帖由 olimo 於 10-3-26 13:05 發表

good idea!!!
我打算 那幾個月, 比高 dd $$$

一係叫佢 4-8月, 以 traveller身份做..........

traveller身份?!! 唔好制喎!!!
唔係怕個工人會踢爆玩野,怕佢d fd知道呷醋玩野,你就弊喇!! 你會比人拉架!! 唔好制呀!!

你開過個新約,話會寫靚佢張ref letter,咁你鐘意比高d人工係你私底下既事啦! 但traveller身份,就真係搏唔過!!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 foggyao 於 10-3-26 14:07 發表

traveller身份?!! 唔好制喎!!!
唔係怕個工人會踢爆玩野,怕佢d fd知道呷醋玩野,你就弊喇!! 你會比人拉架!! 唔好制呀!!

真沒想過
謝謝提醒

首頁

尾頁

跳至