懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

次次排期都要11:30登記,昨日又去聯合產檢,我提前去登記,然後由11點等至1點幾先叫我入51號房,入到去姑娘叫我訓係床拉高裙等醫生,等10分鍾大肚女醫生先出現,只係聽bb心跳幾秒就收番,問我bb有無郁,咁就檢查完啦,乜都無講,張白卡都唔記得俾我,要我提佢,真係好想打佢個肚呀..咁鬼求其

你地去公立產檢有無遇過咁求其的醫生呀?
sweetapplebb

男爵府

我一睇完你個title!!就估緊係咪我睇果個!!!!點知真係!!
我19號去聯合產檢, 又係佢, 又係求其按3下, 聽到bb心跳, 問我bb有冇郁, 就叫我走!!!
bb有冇調頭, 頭仔晌邊我都唔知!!!!
佢大肚係辛苦, 不過冇理由咁呀ma!?!?!?!

男爵府

ddaa,

你登記時間幾點呀? 由於我係11:30分登記等到1點幾,我諗佢趕時間求其檢查?定係無論登記時間早定晏,佢都咁求其架,希望我地下次好彩唔好遇到這個大肚女醫生
sweetapplebb

大宅

我都係睇聯合, 無見到呢個大肚女醫生,
不過其他既都係一般,
但照結構個個女醫生就十分好, 好長細!~
不過我已經要返健康院CHECK,
要到再遲D先可以返聯合睇,
希望到時唔好係佢啦!

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>
37week4days <2.8Kg合格>

男爵府

原帖由 sweetapplebb 於 10-3-26 11:17 發表
ddaa,

你登記時間幾點呀? 由於我係11:30分登記等到1點幾,我諗佢趕時間求其檢查?定係無論登記時間早定晏,佢都咁求其架,希望我地下次好彩唔好遇到這個大肚女醫生 ...

我係10:15分登記嫁!
11點有得睇, 11點04分出返黎!! 等咁耐都係睇4mins~
今次算等得最唔耐既一次, 有時真係等成2個鐘先有得睇, 希望到時都係唔好遇到佢!!!
同埋下次我產檢, 可能佢生左bb坐緊月!haha

男爵府

原帖由 seasames 於 10-3-26 11:40 發表
我都係睇聯合, 無見到呢個大肚女醫生,
不過其他既都係一般,
但照結構個個女醫生就十分好, 好長細!~
不過我已經要返健康院CHECK,
要到再遲D先可以返聯合睇,
希望到時唔好係佢啦! ...

佢個肚好大嫁喇, 成9個月咁, 你下次黎佢可能都仲坐月中~
其實之前果d都ok既, 我今次都係第一次見呢個大肚女醫生

伯爵府

我唔係去聯合,但去政府產檢個醫生都勁求其喎!

你都算好,會問下你阿B有冇郁,佢直頭係冇問我,我問佢點數胎動,佢話唔駛數喎!又唔會講我知頭仔向左下未!總之咩都冇講!

大宅

不過我星期二個日睇健康院既女醫生又好好喎,
不斷問我仲有無野問,
可能因為之後就只會見姑娘,
所以佢先睇清楚D, 做定記錄比遲D既姑娘睇,
佢話其實都係個班既聯合D醫生嚟,
希望係健康院唔好見到佢~

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>
37week4days <2.8Kg合格>

別墅

好媽媽勳章

原帖由 irene_the_pooh 於 10-3-26 12:31 發表
我唔係去聯合,但去政府產檢個醫生都勁求其喎!

你都算好,會問下你阿B有冇郁,佢直頭係冇問我,我問佢點數胎動,佢話唔駛數喎!又唔會講我知頭仔向左下未!總之咩都冇講! ...

政府產檢真係好求其, 她問兩句, 再聽左唔知有無10秒BB心跳, 過程3分鐘......

大宅

我去西灣河健康院都係, 個醫生勁求其, 佢要幇我摸肚睇下bb頭仔向下未, 佢摸兩摸就話, 個肚好多脂肪摸唔到, 問我有冇睇c+, c+點講, 我答c+話向左下啦, 咁個醫生就即刻話, 咁得啦, 唔洗摸啦, 可以走啦!!!我係健康院等左2個鐘, 就係得咁既service.....mouth:

別墅

我之前係QE睇, 個醫生好好呀, 問我好多問題, 都檢查得好長細, 比私家醫生仲仔細, 後尾聽到我個心有雜音, 仲轉介我睇心臟內科, 個邊個醫生都好好, 佢話我既情況好多時懷孕都會咁, 但係都會幫我做多D2個檢查Check真d。遲d我仲要做心臟超聲波同埋24小時心電圖, 所以我覺得政府醫院都好好呀!

男爵府

原帖由 h9800318 於 10-3-26 13:00 發表
我去西灣河健康院都係, 個醫生勁求其, 佢要幇我摸肚睇下bb頭仔向下未, 佢摸兩摸就話, 個肚好多脂肪摸唔到, 問我有冇睇c+, c+點講, 我答c+話向左下啦, 咁個醫生就即刻話, 咁得啦, 唔洗摸啦, 可以走啦!!!我係健康院等 ...

HAHAHAHA, 笑C我!個醫生好騎呢!!

大宅

我又係尋日响聯合產檢, 都係51號房, 排11:45, 但要1:30先有得睇。
呢個女E生真係不知所謂, 我上次已經領教過佢一次, 佢用鴨咀鉗幫我做婦科檢查, 唔出聲就一野對入去, 唔就力又冇禮貌. 我想投訴佢好耐, 但諗住一個人投訴, E管局都唔會點理. 所以如果你哋真係好嬲, 不況搵埋我, 一齊寫信投訴佢。

大家都係大肚婆, 唔明點解佢咁對我哋!!!!

伯爵府

原帖由 marco114 於 10-3-26 12:38 發表

政府產檢真係好求其, 她問兩句, 再聽左唔知有無10秒BB心跳, 過程3分鐘......

10秒?
講多左好多喇!
基本上係佢聽到之後,就會攞開架喇!

3分鐘我估都有既,因為當時有個醫科生o係度,所以位醫生要問番位學生頭先同我檢查時既結果!如果真係放o係我度既時間,我估分零鐘左右啦!

伯爵府

原帖由 h9800318 於 10-3-26 13:00 發表
我去西灣河健康院都係, 個醫生勁求其, 佢要幇我摸肚睇下bb頭仔向下未, 佢摸兩摸就話, 個肚好多脂肪摸唔到, 問我有冇睇c+, c+點講, 我答c+話向左下啦, 咁個醫生就即刻話, 咁得啦, 唔洗摸啦, 可以走啦!!!我係健康院等 ...

我都發覺d公立o個D一知道你有睇C+,就唔多想睇你咁!
佢知我會o係c+生,直頭叫我唔駛再返去檢查呀!

伯爵府

原帖由 DruidLam 於 10-3-26 15:46 發表
我又係尋日响聯合產檢, 都係51號房, 排11:45, 但要1:30先有得睇。
呢個女E生真係不知所謂, 我上次已經領教過佢一次, 佢用鴨咀鉗幫我做婦科檢查, 唔出聲就一野對入去, 唔就力又冇禮貌. 我想投訴佢好耐, 但諗住一個人 ...

公立醫院既醫生,你投訴佢係冇用架,莫講話只係檢查時求其,就算睇新聞見佢地醫死人,都冇事架喇!所以,大家慳番啖氣好過啦!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

早2星期我第2次去聯合產檢,睇我個個係個男e生,都好細心wor,唔算求其,佢問我會唔會去c+檢查同埋照結構,我話會呀book左5月照,因為上胎我係廣華生完全都無幫我照過結構,我以為今次都無架喇..點知佢話下個月返黎就會照埋結構,其實之前聽好多人都話聯合生b唔好(多數都係話d人態度唔好),touchwood我暫時遇到的都ok,希望都一直keep住落去la~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我昨天都去左聯合照結構, 不過全程用左2個半字咋, 不過睇我個醫生唔係大肚wor

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至