跳至

首頁

尾頁

民房

想問關於天馬苑的資料,我新搬入來架﹗
1請問這個屋苑有咩好的幼兒園?
2請問這個屋苑有咩好去處帶小朋友去PLAY?
3請問買送去邊好D

別墅

知少少

浄系知道天馬苑商場有間幾好味的車仔面,十八蚊咋。。。老細好好人。成日叫外賣。俾埋電話你?90422040

別墅

1. 有問東華3園
2. 去樂富
3. 去樂富街市,行落去坐小巴返

民房

星期日可以帶小朋友去獅子山郊野公園Play, 又近又可以呼吸下新鮮空氣

民房

請問點去

水晶宮

原帖由 SUMMI 於 10-3-26 11:54 發表
3請問買送去邊好D
hihi~我住樂富,但我仔係天馬間博智小學讀緊小一,我聽講間東華3院黎隥x球都幾好架,你樓下都有遊樂場,不過設施唔多,帶佢行落黎樂富又好,摩士公園又好,都好近.......買送當然樂富街市啦~
你bb幾大呀?

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

民房

原帖由 kcpak 於 10-5-4 14:55 發表
hihi~我住樂富,但我仔係天馬間博智小學讀緊小一,我聽講間東華3院黎隥x球都幾好架,你樓下都有遊樂場,不過設施唔多,帶佢行落黎樂富又好,摩士公園又好,都好近.......買送當然樂富街市啦~
你bb幾大呀? ...

我小朋友就來5歲啦,你仔讀個間好唔好呀小一,因為我去公園HEAR到D家長SAY會KILL 校,小人STUDY﹗你覺得呢?不如分享多D小小你對THI尸SCHOO中意見我知呀﹗為左選小一好煩呀﹗

複式洋房

一些個人意見

天馬苑, 我住咗十幾年, 呢d係我個人意見, 給你參考...

1) 幼稚園, 我覺 天宏苑那間循道衛理幼兒/幼稚園 幾高質素, 學生唔多, 但勝在老師集中每個學生有嘢學嘛, 而且都有過雜誌介紹"正"的.(不過家長等接放學個位就熱死人)
** 天馬苑其實有二間幼稚園, 不過你留意, 地方唔算大, 老師有時會帶小朋友出商場排隊唔知仲嘜的 我見過幾次, 不過唔知佢地出泥做嘜活動, 不過好啱返工的家庭放小朋友响學校的, 時間唔錯架, 另外有一間呢, 小孩子玩的單車.... 那些是露天的, 唔係咁好, 又有蚊.

2) 買餸, 都係 啟德花園 的大成街市最平最新鮮, 樂富街市 貴約1/3價格或份量的, 不過樂富街市可行幾分鐘到, 若要坐小巴的話, 倒不如行去天橋底坐車去大成街市果邊啦.
其實, 你買小小嘢, 可考慮天馬苑街市吖, 都係貴小小啫, 但方便嘛, 大熱天時.....

3) 玩的話, 天宏苑及天馬苑 都有球場, 或可响天橋底就係馬仔坑遊樂場, 或可乘211巴士到黃大仙中心或鳳德公園.

複式洋房

Hello,

阿女現在係慈雲山讀書,我將會搬到天宏苑, 都唔知好唔好幫阿女轉幼稚園, 各位比d意見.

水晶宮

原帖由 SUMMI 於 10-5-5 10:22 發表

我小朋友就來5歲啦,你仔讀個間好唔好呀小一,因為我去公園HEAR到D家長SAY會KILL 校,小人STUDY﹗你覺得呢?不如分享多D小小你對THI尸SCHOO中意見我知呀﹗為左選小一好煩呀﹗ ...
你好~殺校我都未聽講過,不過我個人認為程度淺,校風純樸,,可能就係講小人讀,自然小朋友學壞既野都少機會左.....老師們同校長都好積極,....老實講除左程度淺,其他我都好滿意~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 SUMMI 於 10-3-26 11:54 發表
3請問買送去邊好D

你好~我住橫頭磡~
1~天馬苑~有東華三院黎鄧潤球幼稚園同幼兒園~
我個仔係東華幼稚園讀書~呢家升左聖博德學校
2~其實天馬苑無咩野玩~不過附近就會有C子山~BBQ場
落樂富就有犘士公園~有游泳池~有樂富中心囉~
3~如果你要近D就樂富中心囉~如果你想平令正就遠D大成街街市~

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 SUMMI 於 10-5-5 10:22 發表

我小朋友就來5歲啦,你仔讀個間好唔好呀小一,因為我去公園HEAR到D家長SAY會KILL 校,小人STUDY﹗你覺得呢?不如分享多D小小你對THI尸SCHOO中意見我知呀﹗為左選小一好煩呀﹗ ...

如果揀小一~我會講聖博德~
因為如果諗長遠既~聖博德比博智好~
博智情度淺係真既~聖博德比佢深好多~
但講上中學~聖博德比博智好好多~
因為博智上中學係黃大仙網~
但聖博德上中學係9龍城網~
名校區~分別就係呢到~如果長遠計~
聖博德比博智優勝呢一點~我知道~
小朋友如果讀到書~讀邊間小學都無問題~
但做家長~都會想幫下小朋友~為佢成長鋪路~
所以我揀左聖博德~遠少少~華德都係好小學~
不過今年9月開始轉左新制~好似話只會係五五波~