自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

話說我依家係讀緊日文架,今年升咗班,坐响我後面有個女仔真係好那煩...已經堂堂成日打斷老師教書,係咁SHOW OFF 自己叉開話題,個老師由第一堂到依家都好唔耐煩咁一再重申叫佢唔好成日'未學坐先學跑'(個亞SIR講到咁,大家明啦),但佢都仲係咁...咁都算啦,你咪SHOW OFF 飽佢囉!

跟住上一堂佢自己全堂响我後面連環咳 ,仲要好有痰聲嗰隻. ..又唔戴口罩,又唔um口 ,嗰下我已經好火~~~~ 後生女,外表打扮得咁高貴(OL LOOK),上哂粉SET哂頭番學,但佢咁樣咳,我覺得好唔衞生好無公德心亦好自私.我全堂係攞實張tissue UM實口鼻,完全唔想佢傳染俾我,個亞sir完全知咩事,都係咁望住我地...都非常同情我...ai...!!!:-( :-( :-(

今晚佢又有新野玩...上堂走黎開到個MP3大一大聲 ,响樹聽歌囉! 你唔聽書玩聽歌係你既事,但都唔好開到咁大聲,連我坐佢前面,對耳背住佢都聽到音樂聲囉! 仲要全程都唔願熄機!搞到我專心唔到上堂聽書, 結果我係嬲到好唔俾面,將我張枱連凳向前移咗一大步,佢當堂好似好不滿咁呀...下一秒佢成份note屎跌落我背面,我都唔知佢係咁專登!:;pppp: :;pppp: :;pppp: 我又無開聲鬧你又無'摺'你,不滿咩啫!

總之好火!廿幾歲人成日吹到自己有幾勁日文,番咩工成日要出trip,又去非洲又去山卡啦... 仲大大聲猛呻:"老細叫到要去,無法啦!我都唔知D非洲人識唔識得講英文":;pppp: 你最好去咗非洲咪鬼番黎...你咁叻,咪stay响非洲教剛果人講日文囉!!! SIDE 氣!!!番工番得幾咁HIGH,但連上堂呢D咁簡單守規既野都守唔到(記得有次佢仲响課室飲COKE,學校同亞sir已經再三講到明學校嚴禁學生同老師响課室內飲清水以外既飲料架啦)....真係好火!

呻完~

侯爵府

佢地有D係"職業學生", 唔係黎上堂, 係搵錢O架

水晶宮

原帖由 pyjess 於 10-3-26 06:26 發表

唔係呀馬...佢隻款唔多似喎...佢係成日show off ,只不過就係show埋D野有好多都係錯到爆燈呢...有D根本連入門班都識,佢走黎唔識,我地中班未學嗰D,佢就走黎一知半解咁拋書包,跟住咁至成日俾亞sir寸爆佢之嘛...總之佢就係好煩啦!

就算佢真係一心走入黎搵錢,但都唔代表佢可以開住大大聲MP3騷擾其他人上堂嘛!嗰下真係好無品囉!勁希望黎緊個考試叮走佢,唔好再同我同班.

侯爵府

如何搵$$

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咩呢架 ??

水晶宮

原帖由 newchun 於 10-3-26 09:35 發表

咩呢架 ??

以我既理解係咪指嗰d本身係好識日文,但又扮係學生咁踩人地學校台乘機撬走人地d學生嗰d...?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-26 12:08 發表

以我既理解係咪指嗰d本身係好識日文,但又扮係學生咁踩人地學校台乘機撬走人地d學生嗰d...?

應該唔會"卦", 係度踩人台
咁佢點樣 sell 返佢自己個間學校 ?

你而家升中級 ?

侯爵府

詳情我都唔知, 不過有D係校方同"學生"夾計呃政府錢

2009年新聞
"廉署落案起訴四十七人,指他們涉嫌不誠實舉辦課程,安排中間人,冒充學生及貸款擔保人,申請入讀有關課程,串謀詐騙政府進修貸款,涉及二百六十萬元。而學生資助處至今向部份申請人支付了近八十八萬。 四十七名被告,其中三名懷疑是主腦,包括一名公司董事兼股東,另外五名被告懷疑是中間人,其餘三十九人涉嫌冒充學生或充當貸款擔保人,年齡介乎二十至六十歲。各人將於未來兩日及下月初,在東區裁判法院提堂。"

水晶宮

原帖由 pyjess 於 10-3-26 12:19 發表
詳情我都唔知, 不過有D係校方同"學生"夾計呃政府錢

2009年新聞
"廉署落案起訴四十七人,指他們涉嫌不誠實舉辦課程,安排中間人,冒充學生及貸款擔保人,申請入讀有關課程,串謀詐騙政府進修貸款,涉及二百六十萬元。而學生資助 ...

咁我諗唔會喇,我讀嗰間係...日本領事館-日本文化協會....,唔會做埋呢d野黎整衰自己個朶啩...再者佢本身次次開班都大排長龍排到出街...都唔憂做既..

水晶宮

原帖由 newchun 於 10-3-26 12:19 發表

應該唔會"卦", 係度踩人台
咁佢點樣 sell 返佢自己個間學校 ?

你而家升中級 ?

算係囉.上年係叫入門班,今年升咗去普通班第一年,普通班共有三年,之後已經係研究班(高級)喇.

侯爵府

哦, 有質素保證都好D

市面上好多呃政府錢O既"學店", D學生就好似你講O個D咁, 根本唔係黎上堂, 尤其有左CEF之後....
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-26 12:36 發表

咁我諗唔會喇,我讀嗰間係...日本領事館-日本文化協會....,唔會做埋呢d野黎整衰自己個朶啩...再者佢本身次次開班都大排長龍排到出街...都唔憂做既..

水晶宮

原帖由 pyjess 於 10-3-26 12:40 發表
哦, 有質素保證都好D

市面上好多呃政府錢O既"學店", D學生就好似你講O個D咁, 根本唔係黎上堂, 尤其有左CEF之後....

嗰位姐仔一定唔係啦...如果佢係黎做'妹',個亞sir都唔會堂堂都厭煩緊佢啦...佢之前嗰d都由佢,但唔um口係咁咳同埋上堂開mp3開到咁大聲騷擾人上堂就真係好火囉!!!好在上多兩三堂就考試,至少有一個月唔駛我對住佢...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

最憎d人明知自己病都唔帶口罩散播病菌!!!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-26 12:37 發表

算係囉.上年係叫入門班,今年升咗去普通班第一年,普通班共有三年,之後已經係研究班(高級)喇.

仔媽,佢係咪自學完一輪,叫有d底,係咁易上下堂,然後諗住去報日文試啊
你去office投訴下得唔得

水晶宮

原帖由 paklok 於 10-3-26 18:48 發表
最憎d人明知自己病都唔帶口罩散播病菌!!!!

咪就係!上一堂真係勁嬲囉!無諗過依家d廿幾歲後生女可以唔衞生又自私成咁...佢着到幾咁白領專業人士款都無用啦...咁污糟!!!

珍珠宮

你亞 sir 會唔會係幾靚仔吓,佢對有 sir 有意思,特別做D嘢吸引佢注意吓嘛?

佢邊似上堂呀,似玩嘢喎~

水晶宮

原帖由 haileymama 於 10-3-26 19:00 發表

仔媽,佢係咪自學完一輪,叫有d底,係咁易上下堂,然後諗住去報日文試啊
你去office投訴下得唔得

我次次番學office已經下班喇(我番夜晚架)...再者我專登走去咁講都未必有作用,我又無可能開名話係邊班邊位學生玩播歌既...再者依家仲有兩三堂就考學校試,有機會唔駛再對住佢(一係佢c,一係我亡... 睇下邊無唔合格升唔到班吖嗱...),所以都費時煩唔搞咁多動作喇.但呢d人真係好討厭囉!我堂堂都見亞sir嗰個充滿無奈同唔耐煩既樣,就知佢都嘔緊白泡...至難頂就係,個亞sir已經係咪都當佢透明唔多應佢(佢懶係舉手問問題就無計,要應佢),佢都依然唔知係對亞sir嗒糖吖定係想一再強調佢係識得講日文...亞sir講下兩句,佢就高八度嗲哂咁話:"(我哥部電腦無得打日文) sensei(先生--->即亞sir)~~~da me yo~~~!!!(咪咁啦...再文雅d--->唔好咁啦../唔可以咁架噃~~~) "我見到亞sir由初時好驚恐好尷尬咁望一望佢到之後第二次佢玩da me亞sir到依家n次,亞sir已經練出一身好武功,完全當佢透明,但佢依然好冧好enjoy咁嗌亞sir' da me yo'~~~~~~~~~~ 聽錯仲以為自己响d咩夜店定夜總會度添....da....me.... 我就真係想叫佢da me, da me唔好再响樹發姣發凳, da me唔好再响樹識少少扮代表但又講錯哂d日文搏俾亞sir gut...da me唔好再上堂唔um口咳痰 and da me唔好再上堂播到d mp3咁大聲騷擾我聽書. da me(打咩....................yo~~~~~~~~~~~~ 真係好想一野打咩佢!唔好再對住我呀..!!!)

水晶宮

原帖由 JoanC 於 10-3-26 19:15 發表
你亞 sir 會唔會係幾靚仔吓,佢對有 sir 有意思,特別做D嘢吸引佢注意吓嘛?

佢邊似上堂呀,似玩嘢喎~

嗰個亞sir成個花靚(個樣似廿歲出頭,俾盡卅歲都覺俾多咗佢),好平凡樣咋喎...但我又真係覺得呢個女仔似乎對呢個亞sir啖糖.... 總之佢一响度就浪費咗我地好多時間啦!成日打斷亞sir講書,問極條條問題都係d唔啦更&'未學坐先學跑'既唔關課文既問題.噚日嗰堂佢又係咁問,亞sir又係隔住空氣又係gut佢:"如果大家係識呢d文法既,咁你地依家就唔會side錢黎上中班啦!"話中有話囉.但佢都係sense唔到亞sir係寸緊佢... 試過有兩三堂佢無番,嗰日我地全班d進度去得快咗好多!全班d氣氛都真係唔同哂架!至少見住亞sir教書個款真係好鬼輕鬆同happy,唔駛再應付嗰位姐仔...差d見到個亞sir眼角有淚光.... 真係可憐!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好多人返學揾男友GA,潮語叫X仔,(以前叫仔,而家叫?我好OUT.)

水晶宮

原帖由 AnnaFlower 於 10-3-26 19:31 發表
好多人返學揾男友GA,潮語叫X仔,(以前叫仔,而家叫?我好OUT.)

您指'瘟'仔?...咁又係既...家下個個後生女都怕嫁唔去(but嗰個女仔好明顯係內地落黎嗰d新移民後代黎架,個名連個姓得兩隻字,好q口,仲要成日話自己精通多國語言,話自己好叻上海話...),好男人嚴重短缺(基本上係無貨),都好難怪佢咁猴擒架喇...真係陰公~~~~'打咩'(da me)都出埋黎....

首頁

尾頁

跳至