跳至

首頁

尾頁

別墅

姊妹大家要注意做產檢可以嘅就要求攞病假紙喇
有d公司衰,做產檢唔當你係病假,會扣你大假
勞工法例做產檢就算攞一日假, 有攞病假紙,
公司都只可以扣你五分一日人工
不過,問過勞工處如果係到診紙就冇效架~

>>>我去健康院檢,俾得半日到診紙我, 激死!!!!

複式洋房

原帖由 zumilaw 於 26-3-2010 10:50 發表
姊妹大家要注意做產檢可以嘅就要求攞病假紙喇
有d公司衰,做產檢唔當你係病假,會扣你大假
勞工法例做產檢就算攞一日假, 有攞病假紙,
公司都只可以扣你五分一日人工
不過,問過勞工處如果係到診紙就冇效架~

>>>我去健 ...

去私家產檢,姑娘都會主動問我要唔要「病假紙」,但政府醫院只會俾「到診紙」,唔知健康院會唔會一樣呢? 可以另外要求「病假紙」嗎?

大宅

健康院可以要求病假紙 (但一定要見醫生先可以比), 我第一次去健康院攞過, 但如果之後無咩事唔洗見醫生的話, 就好可能無得攞。

私家醫生都會問要唔要病假紙, 一日/半日都得。

男爵府

好媽媽勳章

去私家做產檢, E生比一日病假紙我, 上次去威院做OSCAR TEST, 得半日到診紙~
如果病假紙, 我就可以攞1日sick leave, 到診紙我只會攞半日 for pregnancy check up~

別墅

原帖由 TigerBCheung 於 10-3-26 12:48 發表
健康院可以要求病假紙 (但一定要見醫生先可以比), 我第一次去健康院攞過, 但如果之後無咩事唔洗見醫生的話, 就好可能無得攞。

私家醫生都會問要唔要病假紙, 一日/半日都得。 ...

我第一次到健康院有見醫生,但佢只俾我半日到診紙
第二次去健康院飲糖水,冇見醫生,但姑娘就問我要唔要病假紙,咁我就攞咗一日病假紙

別墅

唔係喎, 我第一次睇政府產檢, 問醫生拎病假紙都係俾左 1日

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我覺得政府俾假紙係一個個醫生, 我第一次去產檢, 佢問都唔問就寫左1日俾我, 到我去飲糖水果日, 見另一個醫生, 我就覺得好衰啦, 因為係上午飲既, 我解釋佢聽如果我走, 跟住返去office會好趕, 所以想佢寫一日假, 佢點都話唔得囉, 所以我已後會安排私家同政府同一日檢查, 攞私家果張就算囉, 廢是好似求果班公立醫院既醫生

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我通常都係拎自己假 / 放早個日去睇醫生,如果產檢都拎病假,其他同事又唔鍾意...
不過我係返shift ,可以放平日...

大宅

多謝提醒, 因為我公司係冇病假, 只係最基本既勞工病假, 如果產檢可以有4/5人工, 可以唔洗扣咁多日$$!

首頁

尾頁

跳至