論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問尾數俾現金有無問題,因為買咗星期一機票佢應該無時間去銀行。仲有你地會唔會攞返俾佢的衫,因為想留俾下個工人唔想特登買。

請各位幫忙比啲意見,謝謝!

大宅

所有尾數係代理公司處理。有代理公司職員計算同確認尾數已付。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 cat412 於 10-3-26 12:08 發表
請問尾數俾現金有無問題,因為買咗星期一機票佢應該無時間去銀行。仲有你地會唔會攞返俾佢的衫,因為想留俾下個工人唔想特登買。

請各位幫忙比啲意見,謝謝! ...

D衫係你比工人著,唔係比佢攞走的, of course 要問佢攞返.
我炒件6日dirty丫烏印都係叫佢換返佢自己D衫, 我D衫留返低,用dettol washed it.

You bring the creature to the agency, the agency will calculate all the charges. Agency said need to pay cash.

大宅

我遲d都會炒工人呀, 想問下我除左要準備補比佢人工同機票外, 仲有咩要準備架?

例如洗唔洗寫定張list係話佢有咩做得唔好而比我炒??

男爵府

我炒工人從來唔搵AGENT. 自己搞掂. 僱主要俾嘅係一個月代通知金+ $100 TRAVEL ALLOWANCE+大假(如果有)+機票, 所有嘢要LIST出嚟要佢簽收(唔使俾一份COPY 工人), 免得佢攞去俾同鄉硏究, 然後搵籍口誣告你. 炒佢嘅信都要同時俾(要列出工人衰物印以被炒), 封信跟住就FAX去IMMI. 最好錄埋音(唔好俾工人知), 而家啲工人好鍾意誣告延長留港時間. 而家做多啲/足啲, 就可免去日後麻煩. 佢PACK好行理後, 要俾你CHECK清楚無偷嘢, 搞掂就俾份LIST佢睇, 簽左先俾錢同機票佢, 可俾現金, 但唔使俾機會佢數啱唔啱數, 總之將衰工人盡快踢出間屋, 亦免得佢搞搞震.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 elam 於 10-3-26 13:16 發表
我遲d都會炒工人呀, 想問下我除左要準備補比佢人工同機票外, 仲有咩要準備架?

例如洗唔洗寫定張list係話佢有咩做得唔好而比我炒??

去到agency, 有張form比你簽名話炒呢件工人, 你可以寫在空位上why fire her.

Just money is needed. Telephone the agency before, they will calculate how much. Agency need to pay cash.

睇好你屋企,因佢鐘意乜偷乜. 揍開D children, cause they no need to know what's going on.

大宅

如果我唔經agent, 咁個工人比我炒左之後佢會去邊架?

我而家就係好驚個工人比我炒後告我, 所以我要而家做好準備呀...睇黎我寫好封炒佢既信先得....

我個工人响嗰間我好細個就聽過既海xxx中心請架, 我諗住炒佢嗰日, 帶個工人返去, 响agent前攪, 叫做有個見証吖...

同埋機票要買邊日呢? open for 14日好似好危險喎, 即係比機會佢留港告我啦...

象牙宮

原帖由 elam 於 10-3-26 14:00 發表
如果我唔經agent, 咁個工人比我炒左之後佢會去邊架?

我而家就係好驚個工人比我炒後告我, 所以我要而家做好準備呀...睇黎我寫好封炒佢既信先得....

我個工人响嗰間我好細個就聽過既海xxx中心請架, 我諗住炒佢嗰日, ...

就係D衰工人太賤,轉頭就去告你, 押佢落agency做,有証有據,等D賤人無籍口告你,佢一定會揾第二份,唔使同隻野擔心. Agency有地方比佢地瞓.
以佢地咁做野法, 咪又比人炒過啦! 睇吓佢揾得幾多次?

大宅

I will fire my bunbun soon also. Got the ticket and form. I am planning not to take her back to the agent cos the agent is not so good after they received the agency fee (some mom also complained that agent in BK). So if i ask her to leave at around 6-7pm, is that ok? she will be able to find a place to stay, rite?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

If her last day is on a holiday and u must pay cash, go to the agent as witness, as some maids say u force her to sign and they never received any cash at all.

If u fire her in the morning and expect her to find a place to sleep that night, she may not find a place fast enough. BTW, she pays for her living expenses after termination. Does the agent have a boarding house, agents may not charge her. In my district, a PHil lady rents bed spaces for $30 per day. I found it for her but she got a place of her own.

首頁

尾頁

跳至