自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早排公司請人
見左 8個人
覺得有 2個 ok 啦
咁就是旦 call 一個黎返工啦
點知.....

call 第 1個人呢返工對話 :
我 : 我係 xx 公司, 想通知你幾時可以返工
對方 : 你可唔可以講多一次公司名
我 : 咁我再講多一次啦
對方 : cut 我線
我 : 再一次電話比佢 (係長響, 唔聽我電話)
如果唔做, 駛唔駛 cut 我線啦,
同我講聲, 已搵到工作 or 唔係好舒合勿得囉

call 第 2個人呢返工對話 :
我 : 我係 xx 公司, 想同你傾吓人工方便問題,
如果你同意就可以明天返工.
對方 : 咁即係幾多呀 ?
我 : 我話 $10,000 3個月後加返 $1000 比你
(佢原本開 $11,000)
對方 : ok, 冇問題
我 : 再講埋其他d野 (例如 : 大假, 公司福利等.....)
對方 : ok, 冇問題
我 : 咁你明天返工 ok ?
對方 : yes.

但今早佢冇返到工又冇打電話呢通知我地一聲,
咁我打比佢啦, 又係長響冇人聽電話

呻完

王國長老

王國長老

最基本品德都欠缺, 冇黎到妳公司其實係好運.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

別墅

原帖由 edea 於 10-3-26 14:04 發表

現今好呢輩好多都係呢 d 人......
一 d 責任感都無 !
諗返我哋以前, 就算唔去 interview 都會打電話同人 say sorry, 依家就算應承咗你返工都可以放飛機.......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

點解而家d人咁無交帶,咁無禮貌架?!!:;pppp:

咩年紀?咩教育程度?

大宅

真係好多冇品嘅人

大宅

好媽媽勳章

講到見工, 最近好都見得多. 真係千奇百趣o架! 有好多人都大包圍, 唔理三七廿一都send o左 cv 俾d公司先. 到叫佢嚟見工, 佢問返你係咩公司? 要咩經驗? 人工? 唔好話歧視, 依家呢一代真係咁喎! 就算俾你揀到個真係順利返工o既, 返o左工都唔見得係好, 又遲到, 做o野態度真係一流o架!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

而家啲人係咪真係想返工架,唔啱出句聲都唔會死啫

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 edea 於 10-3-26 14:04 發表

係呀,
老細仲叫我 call 佢, 問吓佢想點 ?
我冇再 call 佢.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Candykok 於 10-3-26 14:17 發表
講到見工, 最近好都見得多. 真係千奇百趣o架! 有好多人都大包圍, 唔理三七廿一都send o左 cv 俾d公司先. 到叫佢嚟見工, 佢問返你係咩公司? 要咩經驗? 人工? 唔好話歧視, 依家呢一代真係咁喎! 就算俾你揀到個真 ...
點解要大包圍?因為難搵工囉~以前搵工唔使大包圍係因為搵一兩份都已經有人請,使鬼搵幾廿份先兩三份有回覆咩....果兩三份打黎,唔問又點知佢係果幾廿份入面既邊一份???

珍珠宮

好媽媽勳章

你老細想再call嚟做咩吖??

其實呢2個人講句: 唔好ec我搵到工喇~~有咩問題?? 大家都明人揀工, 工揀人架啦!!
原帖由 newchun 於 10-3-26 14:23 發表

係呀,
老細仲叫我 call 佢, 問吓佢想點 ?
我冇再 call 佢.

寶石宮

原帖由 洋洋 於 10-3-26 14:08 發表
點解"空歡喜一場"?

因為之前個同事走左
我要做埋佢d野 (劃圖)
攪到我自己的工作做得好慢
早排緊劃圖比人
日日 ot, 連星期六都要 ot 到 7:00pm

公司得我一個員工
一對手做唔晒全公司的工作架
所以想快d請到人囉

寶石宮

原帖由 babykiss 於 10-3-26 14:10 發表

現今好呢輩好多都係呢 d 人......
一 d 責任感都無 !
諗返我哋以前, 就算唔去 interview 都會打電話同人 say sorry, 依家就算應承咗你返工都可以放飛機....... ...

你講得岩,
有d 約左黎 in, 到最後都係放飛機
有d黎 in 更時, 我 test 佢劃圖
有話我地軟件 out , 另佢地唔識用

大宅

我call過一d約咗見工,人影都唔見呀!唔係而家d新一代係咁,响5,6年前已經係咁啦.

寶石宮

原帖由 foggyao 於 10-3-26 14:10 發表
點解而家d人咁無交帶,咁無禮貌架?!!:;pppp:

咩年紀?咩教育程度?

26-35歲
全部都係中學畢業
之後再讀過我地呢行
有d仲係好過學歷

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

您公司請咩學歷人士? 點解ok個兩個都咁冇品?!

中學畢業再進修?
盡我一己之力,發放正能量!

寶石宮

原帖由 Candykok 於 10-3-26 14:17 發表
講到見工, 最近好都見得多. 真係千奇百趣o架! 有好多人都大包圍, 唔理三七廿一都send o左 cv 俾d公司先. 到叫佢嚟見工, 佢問返你係咩公司? 要咩經驗? 人工? 唔好話歧視, 依家呢一代真係咁喎! 就算俾你揀到個真 ...

我都有到呢d人, 最橙係好多都打錯字,
留電話又唔岩 (你打電話己停止服務),
要我 send 返 e-mail 同佢講返 (你打電話己停止服務)
請你留個新電話比我, 方便約 interview.

遇到岩人真係好難架.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 newchun 於 10-3-26 02:30 PM 發表

因為之前個同事走左
我要做埋佢d野 (劃圖)
攪到我自己的工作做得好慢
早排緊劃圖比人
日日 ot, 連星期六都要 ot 到 7:00pm

公司得我一個員工
一對手做唔晒全公司的工作架
所以想快d請到人囉 ...

但係請左兩個人後會唔會有改善? 如果星期六都ot到7點真係會嚇怕左d後生仔女。
盡我一己之力,發放正能量!

寶石宮

原帖由 acbeans 於 10-3-26 14:22 發表
而家啲人係咪真係想返工架,唔啱出句聲都唔會死啫

昨日我不知幾開心, 終於請到人啦
我仲執好晒個個位的東西

寶石宮

原帖由 吱仔與lo仔 於 10-3-26 14:27 發表
你老細想再call嚟做咩吖??

其實呢2個人講句: 唔好ec我搵到工喇~~有咩問題?? 大家都明人揀工, 工揀人架啦!!

老細同佢諗,
1) 會唔會收得唔好呀個電話
2) 會唔會記錯日子

我聽到, 即刻返問老細, 你話會唔會 ?
唔呢做咪再 in 過.

首頁

尾頁

跳至