自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

mud都比佢食.. 包括朱古力, 糖,餅..
平時我自己只會比小小..
但... 個女係佢手.. 佢想食就mud都比..
唔理佢有好多痰.. 咳..
:-P birdbird :-P

別墅

小朋友老人家揍..

我個女係我媽媽揍,
睇下係奶奶定係婆婆, 如果係奶奶揍, 最好由你老公同佢阿媽講. 如果自己阿媽就可以自己講啦. .... 不過老人家係要尊重嫁, 語氣要留意, 但又要佢清楚明白喎..... 唔易 !!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

佢地會講, 反正一陣都睇醫生,比佢食埋先

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

老人家好少理,只係一心想氹個孫開心,想個孫鍾意自己!唔好話6299,我自己父母都係咁架,就算同咗佢哋講,佢哋都係轉個頭再俾!如果你係交哂俾個老人家湊,真係唔好指望佢會聽你話...

複式洋房

首先要教你個小朋友零食唔可以食咁多, 咩情況之下唔可以食, 要成日提住講住, 我個仔而家識問我食唔食得 + 佢咳果陣知道唔食得零食......第2屋企唔放糖, 餅ok, 老人家成日順手就俾, 我爸+工人幫我湊2兄妹, 佢唔會特登買, 但屋企一有就c梗, 俾硬, 因老人家無咩心力同d細路講解咁多, 唯有我地做亞媽講多d, 咁同細路講野當然要有技巧啦, 個個唔同性格, 執生~~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 hi3kitty 於 26/3/2010 13:04 發表
佢地會講, 反正一陣都睇醫生,比佢食埋先

我99佢地既格言就係未死得未入院都可以食KA
我有次見佢個孫女發高燒大感冒,咳
佢地都比佢食朱古力飲凍益力多
未死就食得LA.

大宅

好媽媽勳章

其實睇下老人家係咪明事理既人, 以我阿媽為例, 可能因為我地細個個陣超多病痛 (直情病到要入醫院個隻), 所以阿媽好明白"病在兒身, 痛在母心"既感覺, 所以家陣佢唔會亂咁俾野俾啲孫食, 就算俾都會問下我地係咪食得, 如果我地話唔可以佢就唔俾ga la!

子爵府

自己父母咪話佢囉
如果係人地父母, 就真係無解啦...
我奶奶係唔係都俾阿囡穿N年衫...
25度都穿2件長袖...
20度以下就穿羊毛底衫....
講100次穿少D,
轉個頭又幫佢穿衣服, 話阿囡怕凍喎...
已輕叫老公講, 都沒用...
阿囡熱要脫, (熱到流汗) , 剛脫會覺得涼, 打個"克次", 佢就罵阿囡, 要佢穿過衣服....

除非我拉阿囡返家, 唔係再講再脫都沒用...

珍珠宮

原帖由 birdbird111 於 10-3-26 12:49 發表

食仲其次,再大 d 縱壞左仲大鑊!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

好媽媽勳章

我恨有 阿婆 / 99湊都冇ar
原帖由 birdbird111 於 10-3-26 12:49 發表

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同你地相反呀, 因為我都係俾我媽媽揍呀, 星期五我地先自己揍返, 咁我地見咁少就梗係咩都得, 成個黃大仙咁啦, 次次都係我阿媽同我地講, 唔好俾咁多"立什"野佢食呀, 唔好咩都就晒佢呀

另外我阿媽仲會幫我教埋佢, 仲鬧得好功勁架, 有時仲會打, 不過作狀多, 但係我阿仔都係話好鍾意婆婆, 婆婆好錫我架咁, 所以話, 如果要個小朋友鍾意自己唔係下下用糖呢招就得, 對得佢好, 佢係會知架!!

借個位順便多謝阿媽揍得我個仔咁好!!

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-3-26 14:25 發表

我都無 ...
所以我仔 滿月返嬰院...
唔計多病... 真係重好.... 可能我係一個比較主觀、話哂事o既媽咪...
(純粹個人感覺..)

子爵府

我又係咁囉,仲要有時我係度一路講住:佢好多痰&咳........都仲一路張粒糖塞落仔仔口度,激cccccccccccccccccc

係老公面前/我後,好話我咩都唔俾阿仔食,搞到佢無抵抗力,咁先會成日病,死未 ???

珍珠宮

好媽媽勳章

我好怕俾老人家湊, 連自己阿媽都頂唔順, 因為屋企4大長老 (6299, 公公婆婆) 都好寵他, 阿仔一喊就妥協. 老人家最怕小朋友喊.

最重要一點就係, 老人家覺得無論教成點, 佢媽媽會"把關", 佢阿媽會負責返屋企教. 我地的責任係餵飽佢食, 無撞親就算.

就算係自己阿媽, 我開心見誠叫她唔好寵壞, 點之她會即時鬧番我轉頭, 話我懶緊張, 好鬼巴閉, 得你一個有仔.......還是自己湊番最好, 寧願節衣縮食.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

老人家湊小朋友一定就佢地架喇, 差在多定少啫, 我呀媽呀爸湊我兩隻都有少少就, 不過好難話佢地囉, 要人幫唔可以咁多要求, 如果有太多要求就不如自己湊番, 免得過得罪人自己又辛苦 :(
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-3-26 14:25 發表

me too

男爵府

畀面勳章

我就剛好相返,我是婆婆,因為個女信我,知道我教仔的方法,就比個孫女我揍,但係bb個daddy就亂比嘢食個bb(生冷,汽水,糖)攪到bb好頑皮,又唔聽人講,今日先同個女婿嘈完..

男爵府

你同我真係SAME CASE!!!!
一模一樣,有一次天文台話會轉凉,但我地果日仍著短袖衫,真係可能今晚先涷果隻,但我放工回家,見我BB著了一件短袖+外面一件"棉立仔"衫.但當時全屋人都著短袖,甘我一入屋就問工人,嘩,你仲咩同個B,著件甘厚衫.跟住我工人都唔甘出聲,只係話99要.
甘99聽到,見我想幫個B除,佢就話...命令甘話{唔好除,天氣涷},最後我無同99講,我只係一邊同BB話成身汗啦,帶了小朋友入房換了件好薄背心仔.
有時,我都明99係對小朋友好,但此終年代不同,另真係一樣米食幾百萬種人,有好99,好新抱,但亦有唔好99+新抱,但你問我,我會想比自己亞媽睇B多過99,此終亞媽可以話下.此終係自己媽媽好D.

原帖由 lumijuli 於 10-3-26 14:17 發表
自己父母咪話佢囉
如果係人地父母, 就真係無解啦...
我奶奶係唔係都俾阿囡穿N年衫...
25度都穿2件長袖...
20度以下就穿羊毛底衫....
講100次穿少D,
轉個頭又幫佢穿衣服, 話阿囡怕凍喎...
已輕叫老公講, 都沒用...
...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

著衫呢單野....我都試過
睇住婆婆自己著1件短袖,但我個女呢??仲係1件短加1件長。有無攪錯,明知個孫好易出汗,著咁多想佢點

到左凍喇,因為阿女易出汗,所以我好少買好厚既衫比佢,怕佢跑幾跑或係室內會出汗。但10度左右,婆婆最多都係著2件長袖薄衫咋,果d天氣佢就同我講怕我個女出汗喎,真係吹漲.......有時仲只係著1件長加1件短架咋!

首頁

尾頁

跳至