論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家有個2歲小朋友雖然佢已經返學,但有時學校假期或佢有唔舒服返唔到學時就只有個工人同佢係屋企,所以最初我一心一意諗住裝cam因為我係公司比較得閑可以時時睇住

但我老公唔贊成裝,佢就係講左呢一句 ”疑人勿用,用人勿疑” 加上我有d朋友都唔贊成,佢地好認同我老公所講同埋佢地認為主要係裝左之後,我會放鬆唔到自己

唔知無裝cam而又係得個工人照顧2歲小朋友mum點睇呢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 maychoi1223 於 10-3-26 13:18 發表
我家有個2歲小朋友雖然佢已經返學,但有時學校假期或佢有唔舒服返唔到學時就只有個工人同佢係屋企,所以最初我一心一意諗住裝cam因為我係公司比較得閑可以時時睇住

但我老公唔贊成裝,佢就係講左呢一句 ”疑人勿用,用 ...

呢句說話, 係對中國人講的. 中國人,係禮義之邦,我地以心侍人. 但呢D低等民族? 對佢地好只有無大無細,奉指.

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都無裝, 佢要單獨照顧我現16個月大既囡囡..
其實都係一句, 阿囡無穿無爛我就當佢過骨..
一年多d 啦, 呢個星期發現到佢居然响屋企食煙.. 當堂咩"疑人勿用,用人勿疑", "裝左可能比唔裝更衰" 呢d "所謂"理論己經拋左出大西洋..

我發覺我實在比得太多自由佢喇, 佢係濫用緊我對佢既信任..

所以我決定要裝cam

男爵府

傻啦! 只有裝左CAM 你先睇到工人真面目. 我以前都有裝, 工人同細路都唔知. 直至覺得工人無問題, 我先唔再錄低CHECK. 你辛苦都只係一段時間, 到你可以放心時, 都可以間唔中睇吓, 當係多啲瞭解細路日常生活都係好事. 因細路有你係屋企同無嗰時真係有啲唔同.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得裝cam又唔係一定話昅住個工人,有時係公司可以睇下d小朋友都開心架 :)

咪當係順便睇工人,主要係睇下個仔囉.....咁講大家都好似舒服d

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 coco1234hk 於 10-3-26 13:47 發表
我覺得裝cam又唔係一定話昅住個工人,有時係公司可以睇下d小朋友都開心架 :)

咪當係順便睇工人,主要係睇下個仔囉.....咁講大家都好似舒服d

我都覺得裝cam唔單止係懷疑佢/昅住先裝,有小朋友我始終覺得裝cam好d.
譬如萬一小朋友跌親/撞瘀...您睇番cam都可以知道關唔關個工人事,會唔會係小朋友自己玩到跌親???睇到事件經過起碼免除左一定係工人做既可能,對工人都公平喔.

男爵府

贊同先小人後君子,
我以前都常在cam看,
直到現在,
放心了,
一個星期都看不到1,2次!
賓主關係也算ok呢!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我同c6初初都同妳c6一樣想法,但身邊請工人的朋友個個都勸我們一定要裝,所以我裝咗,現在我發現裝cam真係必須架(特別係只有小朋友同佢)
cam主要唔係看工人,而係看小朋友有沒有準時食飯,有沒有做危險事,有沒有成日瞓覺看電視,工人有沒有寵壞佢等,妳問工人樣樣都話ok,但妳唔裝cam,小朋友會無人管(工人通常會就佢放任佢,等自己多d時間hea)
如果沒有裝cam,妳工人可能日日比妳個小朋友玩同看電視,等佢可以煲粥煲電視

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

頭4年幾係冇裝到, 心諗冇事冇干唔需要... 但一次好偶然既機會下, 因為有人免費比左個 cam我哋, 咪裝下諗住玩下者 (工人未知) ...

點知... 唔裝由自可, 一裝把幾光... 我竟然見到小朋友申隻手指入去風扇到玩... 我慶到死但又要扮無野即刻打番屋企, 問工人囡囡係到做咩... (工人唔知佢係度玩風扇).

返到屋企我即係丙到佢七彩, 仲幾乎要即炒...

別墅

好媽媽勳章

原帖由 yaulinda 於 10-3-26 14:38 發表
贊同先小人後君子,
我以前都常在cam看,
直到現在,
放心了,
一個星期都看不到1,2次!
賓主關係也算ok呢!

先小人後君子 total agreed!唔係要及住佢只係想有阻嚇!

別墅

多謝各位意見!

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

請工人照顧個咁細既小朋友, 佢又唔識表達, 又唔能夠反抗, 我一定要裝CAM!

相反,如果我既小朋友上左高小,我都可以唔裝,因為工人做唔出D乜野,最多都係send sms。

我工人同小朋友在家,一定一定要裝,睇小朋友都好,多對眼係好事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 coco1234hk 於 10-3-26 13:47 發表

你就好,睇下小朋友覺得開心 ~ 我就係睇左覺得唔開心,不過,睇到好過我被蒙在鼓裡,我可同工人要求番我要求既野。

我工人對細路好,不過,佢一個湊兩隻monkeys,真係辛苦d卦?睇親,都係比佢地睇tv呀 ~ 食茶點,1人1張high chair,食完都唔放佢地落地住呀,等佢執好抹好先放落地,而仔女就坐晌度好無聊。見到呢d情景,真係想即刻飛返屋企放佢地落地/陪佢地玩!

公爵府

好媽媽勳章

裝cam其實好小事
如果d男人唔明, 你可以用以下解釋 :

知唔知而家d私家車好興在車頭裝cam?
作用係萬一發生交通意外, 可以睇番到底係邊一方責任
唔代表你唔信任所有其他駕駛者~

水晶宮

對衰工人我都反感...但話人低等民族不太好吧...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

mug可以吾比工人知裝cam咩?如果可以點先吾會被發現?

別墅

好媽媽勳章

原帖由 idy926 於 10-3-26 18:31 發表
mug可以吾比工人知裝cam咩?如果可以點先吾會被發現?

我之前research左D資料,裝cam係唔可以唔俾工人知架!

首頁

尾頁

跳至