夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我係一個懷孕6個半月嘅準媽媽, 同老公拍左拖6年, 結左婚5個月~~ 我老公平時好錫我好照顧我, 對我又十分十分細心, 但係我老公係一個好小氣嘅人, 好容易呷醋, 好多時同佢嗌交時佢會變左另一個人咁~佢會用粗口鬧我, 又會亂擲野~~

有一次, 我諗我有左3個半月時, 我同佢嗌大交, 佢摑左我2巴, 仲同我講叫我第2日落左個bb, 同我離婚~ 之後佢去左搵我個朋友, 佢喺個朋友面前喊, 佢話佢好後悔打我, 當然我最後都原諒左佢~~

我同佢講過, 我真係接受唔到自己老公用粗口鬧我, 但係佢一直都無改過~!!! 琴晚我同佢為左d小事嗌交, 但係就愈嗌愈激烈, 佢又喺間屋到擲野, 又用粗口大大聲鬧我, 好似癲左咁!!! 我見到佢咁我只係識得喊....都已經無意識再同佢嗌落去~~~最後, 我自己喊左3,4 個鐘跟住喺梳化到訓到天光~~

我有時有諗過, 其實我地係咪真係唔夾成咁.... 有無需要分開呢?? 最矛盾係當我地2個相安無事嘅時候, 我地係好sweet, 好錫大家咖~

我都唔想有bb嘅時候咁受呢d唔好嘅情緒影響自己, 但係我一諗起呢d野, 我d眼淚就控制唔到咁流出黎.......

伯爵府

好媽媽勳章

我姐夫都係咁架, 發老脾時唔係人咁品! 會不受控制地講粗口, 用拳頭打落墻到, (打到墻都凹咗), 又試過打我家姐, 打對仔女, 好恐怕, 我家姐試過話離婚, c6就回應離未離! 但係我家姐又唔忍心對仔女做單身, 所以如是者忍吓忍吓過咗十幾年. 雖然佢哋這樣生活方式外人會不接納, 但係為咗對仔女, 無辦法, 佢發脾氣時真係好得人驚. 希望d大男人收吓火啦! 我周不時都講番句對白 -
"贏咗場交, 輸咗頭家, 何必呢?".

翡翠宮

原帖由 cs210204 於 10-3-26 15:09 發表
我係一個懷孕6個半月嘅準媽媽, 同老公拍左拖6年, 結左婚5個月~~ 我老公平時好錫我好照顧我, 對我又十分十分細心, 但係我老公係一個好小氣嘅人, 好容易呷醋, 好多時同佢嗌交時佢會變左另一個人咁~佢會用粗口鬧我, 又 ...

你諗下如果離左婚你會唔會比依架開心???

我唔建議呢個時候離婚,我反而建議你老公要去睇醫生,佢似乎一激動就控制唔到自己的情緒,我懷疑佢有燥狂症咁,佢平時對你咁好,淨係鬧交先會失控,但之後又會好後悔,佢明知自己錯但下次佢又控制唔到自己又再犯,不斷重覆~~~

其實,你地拍左成6年拖先結婚,結婚前你唔發覺嗎???你地只係結左婚5個月,佢無理由係呢5個月裏面突然有咁大轉變吧???

民房

我同佢未結婚之前佢都已經係咁咖啦~~~ 我以為佢會可以為我去改, 睇黎都係我太傻, 太天真~~

如果我叫佢去睇醫生, 佢只會歸咎於我同佢嗌交所以佢先會咁~~~

民房

我同佢未結婚之前佢都已經係咁咖啦~~~ 我以為佢會可以為我去改, 睇黎都係我太傻, 太天真~~

如果我叫佢去睇醫生, 佢只會歸咎於我同佢嗌交所以佢先會咁~~~

伯爵府

原帖由 cs210204 於 10-3-26 15:34 發表

如果我叫佢去睇醫生, 佢只會歸咎於我同佢嗌交所以佢先會咁~~~ ...

妳唔好激嬲佢咪得lor,
我以前都同c6成日鬧交,
為埋d無謂野,
後來想通左,佢唔改,我又唔想分開,
小事咪就下佢,後來都好少嘈了

複式洋房

兩個人一起其實係好難得嘅緣份,我相信沒有一對couple係完美架,而且你有咗bb,咁樣對bb唔好架!
你老公咁大脾氣可能佢內心真係有好唔開心嘅事(或許同結婚/生bb有關)男人有時好難適應變化,又唔識表達(或者連佢自己都唔知問題所在)試下見下社工啦,我唸會幫到你,見社工其實好少事jar, 我有朋友都係咁,見咗社工真係會好好多架!你襯你老公心情好時,好聲好氣同佢講:夫妻係一生一世嘅關係,我好想同你同bb有個幸福快樂嘅家,bb就黎出世,你都想佢係一個幸福嘅家庭長大嘛..............(因為男人好多都好難接受見社工的,佢地覺得要好有問題先要見社工)

男人咁要面,你老公都肯對你朋友說後悔,其實佢都好愛你架,只係有d野連佢自己都唔識解決,又或唔知問題所在呢~~

任何一對關係都要辛苦經營,朋友同事、兄弟姊妹、父母、6299如是,何況那是日夕相對最最親密的夫妻呢?

唔好唔開心啦,生bb係一生中最最幸福同開心嘅事,好快就見到bb啦!(我bb 6個月,我仲好記得佢出世那一刻嘅情景,真的好震撼,好幸福、好難忘!)

祝你快樂~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 cs210204 於 10-3-26 15:43 發表

如果我叫佢去睇醫生, 佢只會歸咎於我同佢嗌交所以佢先會咁~~~ ...

同佢一齊都係咁,仲要1齊已6年,咁你又真係幾天真同幾傻! 不過,既然你都揀左一齊,仲要而家有左bb,咁都唯有嘗試去遷就。你地可唔可以一齊去見社工呀?唔係第時點教個細路?

男人打女人,女人打男人,都真係唔要得! 你老公郁手粗口乜都齊! 同埋你話佢平時分人唔係咁,就快快同佢見社工,同睇醫生,睇有無病/開解佢。

生前同生後,都好易有抑鬱,同老公一齊去上d產前課,等老公了解你心情多d。希望你1家會幸福快樂。

大宅

小心今日粗口,他日出手.........搵專家幫幫忙,你c6 eq低,控制唔到脾氣,如果要你一生對住c6,要下下就住唔好辣興佢,委屈地過一生,你願意嗎?快d同c6睇醫生吧

別墅

回覆 9# cs210204 的文章

好感同身受......
我結婚前一兩個月同老公個個禮拜鬧幾次交......佢本身份人都火爆但未至於係咁爆粗同打我o既......頂多一兩句同拉拉扯扯囉.....
o個陣我有o左兩個月BB......佢都試過一手扯我成個人坐落床~又試過dum我手袋同鞋出門口扯我趕我走......我就淨係識得喊......
sasatt 都講得o岩o架~好多時都係由小小事開始~因為無人讓步而愈鬧愈大鑊.....所以如果唔係好大問題咪讓o下佢唔好同佢企得咁硬囉~唔係對你同BB都唔好~我呢家都係有o左6個月多o的呀~有陣時反正鬧交最終都只係自己喊一大餐同受到更多傷害~你應該學識保護自己同亞B~傾唔埋就唔好出聲同老公冷靜o下~冷靜期大家可以自我反省~

複式洋房

唉, SISTER, 千其唔好有哩個想法!!! 因為男人唔會為女人改咖. 咩, 婚後唔去浦, 唔攪女人, 唔食煙....聽咗就算啦. 佢改佢事, 佢要改係由佢自發去改. 我領教過啦! 哥, 細佬, 男, 女朋友都忠告我.

原帖由 cs210204 於 10-3-26 15:43 發表

子爵府

其實要一個人改係好難的事,就好似自己為自己身體好,要介煙都幾多人介唔到,唔好理男人定女人都一樣,我都好難為老公改自己D坏脾氣啦 !
更何況你們一起6年,佢一直都係咁呢...
當初結左婚,現在有阿B,更加唔好想離婚住
係咪應該諗下點解大家吵先 ?
可以避免佢吵的事發生 ?

好像我同老公,佢好多野都不滿我的,但佢講到明,只要我唔駁咀的話,佢點都可以忍,5出粗口5出手的
拍拖時我忍唔到,點都駁咀的,結果 XXXX
現在有小朋友,點都好唔可以俾小朋友知DAD & MAMI唔開心,我自然唔駁咀,又真係,我未見過佢發我脾 4,仲使我好野蠻 !!!!

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

夫妻之間係應該地位平等,如果係有理点解唔可以出聲 「駁嘴」呢個詞通常都係亞媽亞爸同啲仔女講

我唸你先生真係控制唔到自己嘅情緒,你或者可以向 D 婚姻輔導中心求助,你可以同佢一齊去,同佢講呢個唔係淨係佢嘅problem 亦都係你嘅problem,因為呢類人最怕人哋話佢有問題

子爵府

1. 我都懷疑你c6有躁狂症,應該陪佢見醫生,儘早對症下藥!

2. 動粗真係好過份,對你同bb都構成好大危險!樓主可唔可以回娘家暫住,等c6冷靜吓思考吓,知道自己有錯!

樓主有咗bb,真係要好好保重身體呀!!!

首頁

尾頁

跳至