自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時真係好谷氣, 依家啲都唔知咩人嚟, 我本身好怕狗, 所以都搵啲唔准養狗嘅屋苑住, 呢個村係我由細住到大, 當時都知有人偷偷地養, 不過都會好自律, 有綁住 / 帶狗罩 / 讓其他人入lift先等......

依家結咗婚生埋阿b當然買返阿媽附近啦, 不過我發現依家住緊嗰座簡直係養狗樂園, 個大廈門口有3張告示話不准養狗, 不過每日都見無數嘅狗出入+自由奔跑 +同你同一架lift, 啲管理員完全當睇唔到, 每日都比啲狗嚇到半死, 成日擔心架lift一開門又有狗會衝出嚟, 仲四處狗糞, 成晚聽到狗吠聲, 好慘呀......

其實都有投訴過管理處, 不過都冇咩跟進, 仲有冇其他投訴嘅途徑呢, 其實如果佢哋自律啲咪大家好過啲囉, 唉! 都唔知可以挨幾耐, 如果我第時決定搬, 呢個都會係好大嘅原因.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你住的大廈的大廈公契有無寫明不準養狗?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我同你一樣,怕狗,屋苑講明不准養狗但d人都係要整到污糟晒,於是我決定報串,比我見到邊座有人放狗,我就即刻報管理處揾人捉個狗主,我仲試過影佢地相。d人自私在先,我使鬼同佢地客氣!

伯爵府

畀面勳章

唉, 你地都好, 大廈公契有寫明唔准養狗
但我嗰棟大廈, 公契係無寫唔可以, 所以d住客係肆無忌憚咁養狗,我本身又係好怕狗
所以好想請教大家, 公契係無寫唔可以, 但係咪=可以呢 ?

子爵府

我都唔算特別怕狗,不過下意色都會避下果隻囉,有次同隻仲高過我仔[4歲]的狗入lift,真係唔驚就假,仲要無口罩的.................

管理員都無出聲,都唔知係咪怕左佢隻狗 !!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔怕狗, 不過怕污joe, 我住果度可以養狗, 周圍的街道都好多狗糞, 尤其是痴住屋苑的兩條天橋......

印印帶狗隻 wee wee 呢, 就咁用水淋下, 只不過係溝稀 wee wee, 都係好污 joe....

好憎...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唉,我行山個度,有d人又係不知所謂,係咁係度比d狗攪到成地狗糞,好黑人憎,我本身都鍾愛狗,但d地方係共用,點解d人咁自私,比我見到我一定罵衰個d自私鬼,有d自律嫁狗主真係比佢地累死,佢地都話連自己d狗都比d自私鬼連累me~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

但業主可爭取設定規管守則,要狗主遵從.你居住處有否業主委員會?
原帖由 boobecky 於 10-3-26 15:02 發表
唉, 你地都好, 大廈公契有寫明唔准養狗
但我嗰棟大廈, 公契係無寫唔可以, 所以d住客係肆無忌憚咁養狗,我本身又係好怕狗
所以好想請教大家, 公契係無寫唔可以, 但係咪=可以呢 ? ...

大宅

唉! 大廈公契是有寫明不準養狗的, 之前都投訴過管理處+區議員, 不過作用真係唔大, 唔知漁農處管唔管呢??

其實只要佢哋真係自律啲, 咪社會融和啲囉..... 阿媽早兩日先講起佢响接阿b放學時都閙過個女人, 佢又係唔捉住隻狗, 大家都知放學時間有好多小朋友响街行啦, 隻狗係咁"洪"落啲小朋友度攪到佢哋好驚, mami咪叫佢捉住隻狗囉, 個女人初初仲唔理佢, 最後我阿媽跟住佢係咁話佢, 個女人先有少少唔好意思抱返隻狗, 真激死人啦....

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己都係驚狗嫁,我自己買左居屋,
居屋公契寫明係不准養狗,當然都有人偷偷養啦,
養都算喇,但係就一d公德心都冇,
周圍都有狗狗米田共,你話幾污糟,
所以我係好衰嫁,我知道邊座養,我就一定投訴,
明知違規仲唔自律,呢d人勁自私

大宅

原帖由 黃二少奶 於 10-3-27 10:25 發表
我自己都係驚狗嫁,我自己買左居屋,
居屋公契寫明係不准養狗,當然都有人偷偷養啦,
養都算喇,但係就一d公德心都冇,
周圍都有狗狗米田共,你話幾污糟,
所以我係好衰嫁,我知道邊座養,我就一定投訴,
明知違規仲唔自律,呢d ...

我嗰度都係居屋, 所以啲管理處都唔多理咁, 你去邊度投訴呀? 我有諗過如果佢哋再過份啲就打去蘋果投訴

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Stepy 於 10-3-27 10:40 AM 發表

我嗰度都係居屋, 所以啲管理處都唔多理咁, 你去邊度投訴呀? 我有諗過如果佢哋再過份啲就打去蘋果投訴

我個邊d人暫時都好自律,
冇俾我見過,佢地返屋企都會放隻狗入狗袋,
所以暫時仲ok囉,下次你同報紙投訴囉,
到時d政府部門實會跟進

水晶宮

原帖由 Stepy 於 10-3-27 10:40 AM 發表

咁我個邊管理處好過你個度,
之前有人投訴,佢即刻係lift度貼公告叫人唔好養狗

大宅

我唔怕狗,但有次都比隻狗嚇親,個狗主拖唔實,隻狗又好凶咁款衝埋黎,好彩前面有人頂住,避得到 ,仲有最憎d人放狗大小便,唔該去狗公廁la,痾到4圍都係,明明人坐ga地方,都比隻狗跳上去小便,過份到極點

男爵府

好媽媽勳章

好彩我屋苑寫到明唔准養狗
講到明如發現會發律師信
所以有人養都將狗狗留係屋企
街都唔敢帶落街
不過我又最憎有些人,,
政府公園講到明唔准帶狗入去,
那些人還帶狗入去散步, 扮無野咁
我通常睇唔過眼.. 會同隔離人扮講野勁大聲講, 目的是想講比那狗主人聽:lol
''乜呢 度 准狗入, 唔係有哂標語唔准帶咩''

男爵府

好媽媽勳章

另一種人又係勁憎
有時去餐廳食野..狗主人會放狗狗上''chair''
狗狗係地下行, 屎尿都踩過, 個地下又污穢
還抱隻狗坐chair , chair 是人坐而不是狗坐
你叫下家坐的人點樣啊 !

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我住果度唔可以養狗但有人偷養, 但隔離個屋苑又養得 ...

一樣呀, 條街好污joe 呀 .... dd 水又點沖呀 ? 有d慘人踩到狗屎, 印到條街有屎腳印, 真係要睇全地下行架

我成日同d小朋友講, 有愛心係好, 但同時都要有 "公德心" 要有 "品",

睇下 .... (狗屎尿), 呢d就係 "自私" 同 "無品格"

原帖由 mat媽 於 10-3-26 15:20 發表
我唔怕狗, 不過怕污joe, 我住果度可以養狗, 周圍的街道都好多狗糞, 尤其是痴住屋苑的兩條天橋......

印印帶狗隻 wee wee 呢, 就咁用水淋下, 只不過係溝稀 wee wee, 都係好污 joe....

好憎... ...

大宅

我屋企對出的小公園,寫明不準放狗。我老公常常到公園跑步。他又很怕啲人放狗,因怕一腳tack到啲狗,都不知是誰責任。而且啲主人隨便放狗大小便,使到公園很臭。有一次他看見那個主人任由啲狗小便,便叫他自律,那個狗主竟然努啤他,激到我老公死死吓。

男爵府

好媽媽勳章

現在的人愛狗愛得好緊要,
當自己係媽媽.. 狗狗係親生的仔女
點解唔比狗狗係自己屋企大小二便
點解又要帶出街..
狗主真的痴痴地線,

首頁

尾頁

跳至