論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

如何你地出街得佢自己一個, 你會叫佢食咩野?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

My ex is very good, so I give her $15 to buy her own food. She cooks Phil food when I am away. Food allowance is $300 per month then, so $15 is higher than average.

Current maid is not good, I tell her to eat things she can find in the fridge. Usu meat balls, chicken wings, dumplings and veg.

別墅

好媽媽勳章

原帖由 BWBW 於 10-3-26 15:31 發表
如何你地出街得佢自己一個, 你會叫佢食咩野?

屋企都有frozen咗既雞翼排骨等....叫佢自己煮黎食lor....都會去街市買d菜放係雪櫃度既....

好似聽日我會出去食飯,叫佢煮雞翼同菜lor....

大宅

我個印中意食炒飯,用雞肉腸,荵,蛋炒

佢知道下一餐得佢自己食,佢會問我可唔可以今餐煮多d米,等佢聽日自己炒飯食,我次次都話得,煮多幾粒米,加隻蛋一條腸,使幾多錢嗟,好過佢落街四圍搵野食,試過食到肚屙

公爵府

我工人姐姐只會煮麵, 佢成日話自己一個唔想整咁多野~~

別墅

姐姐都係煮麵食
原帖由 幸福黃太太 於 10-3-26 22:01 發表
我工人姐姐只會煮麵, 佢成日話自己一個唔想整咁多野~~

別墅

有時叫佢煮公仔麵+雲吞/餃子(通常冰箱都一定有, 以備不時之需)+菜

若之前個晚我們在家吃飯, 我會叫佢買多點餸, 一次個煮, 然後我地食飯前夾起一些, 留給她第二日用微波爐叮番熱。

男爵府

有時屋企有乜煮乜, 有時我會買微波爐飯盒俾佢, 有時上一餐煮多啲留返下餐食. 如果得佢一個, 我工人鍾意有咁簡單得咁簡單. 以前個衰BUN就食得好過份, 唔好食唔煮, 有啲明知要問可唔可以食, 問都唔問就煮, 介要全部食晒唔出聲, 我要食時發現無晒, 問佢, 佢就扮唔知我講邊樣. 最討厭呢啲人, 衰左都唔肯認, 佢認我都無咁嬲.

首頁

尾頁

跳至