自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

去完婆媳果邊....次次睇完都好驚.....食件cake姐.....都要打電話問過比唔比.....

唉.....點解而家D新袍咁樣諗野架.....咁自我中心....樣樣野咁計較既....

睇完真係好驚呀....我有兩個囝.....第時所有野使唔使要老婆批准先比阿媽做呀....

(冇晒D表情icon既....)

翡翠宮

好媽媽勳章

好耐唔敢過果邊啦...

侯爵府

好媽媽勳章

Now, I know why a son need 4M.........
From now on, you should save $ to your sons.
It is because you should buy them a flat, give them $ (and the girl's parents) for wedding, give $ to your grandsons ......... If not, you will be a 'bad' 99 and wishes you go to 'hell' by your 新袍.

Unluckly, you have 2 sons....... i.e. you should save 8M so that: you don't need to live with your 新袍!

原帖由 小妮子 於 10-3-26 15:33 發表
去完婆媳果邊....次次睇完都好驚.....食件cake姐.....都要打電話問過比唔比.....

唉.....點解而家D新袍咁樣諗野架.....咁自我中心....樣樣野咁計較既....

睇完真係好驚呀....我有兩個囝.....第時所有野使唔使要老 ...

珍珠宮

所以我行左一圈.....回左一個....即刻走返出黎.....

果度D人 同屬一類型人......
原帖由 jolo 於 10-3-26 15:36 發表
好耐唔敢過果邊啦...

珍珠宮

哈哈.....你太睇得起我啦.....我邊有8M咁多呀....

我註定要做衰99囉....
原帖由 ac321 於 10-3-26 15:39 發表
Now, I know why a son need 4M.........
From now on, you should save $ to your sons.
It is because you should buy them a flat, give them $ (and the girl's parents) for wedding, give $ to your grandsons ...

侯爵府

好媽媽勳章

No, you should always visit 果邊 so that you will know 而家D新袍 is 咁樣諗野架....... (I want to use the word after 80's, but I will be by 而家D新袍 in the other topic. Therefore, I use your words =>而家D新袍)

I am the 70's. What my mother teach me: if you buy some food and put them in the public area (include the kitchen, ice-box, dinner area, .........), that means everyone can eat it. It is because we are a family and live together. If you don't want to be eaten by others, then keep them in your room.

原帖由 jolo 於 10-3-26 15:36 發表
好耐唔敢過果邊啦...

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同我老豆亞媽一樣咁教我

原帖由 ac321 於 10-3-26 15:45 發表
No, you should always visit 果邊 so that you will know 而家D新袍 is 咁樣諗野架....... (I want to use the word after 80's, but I will be by 而家D新袍 in the other topic. Therefore, I use your ...

珍珠宮

你阿媽教得好 ....一家人嘛.....何必斤斤計較呢....

你去左果邊睇左啦....
原帖由 ac321 於 10-3-26 15:45 發表
No, you should always visit 果邊 so that you will know 而家D新袍 is 咁樣諗野架....... (I want to use the word after 80's, but I will be by 而家D新袍 in the other topic. Therefore, I use your ...

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有去睇, 當笑話囉, 如果有囝囝嘅媽媽更加要睇下, 可以知道第時個媳婦點睇自己, 不過以我睇咗咁多case之後, 都覺得千萬不可同媳婦住, 少見為佳.

侯爵府

好媽媽勳章

You are so smart!!!!!
I was traped by this topic.......

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2992633-4-1.html

A 而家D新袍 complain her 99 give her too little in her wedding......... and I asked her a question: Are you a 80's ............ then I was almost by others!!!!!!
Now, I would like to use your word =>而家D新袍 to replace 80's

原帖由 小妮子 於 10-3-26 15:39 發表
所以我行左一圈.....回左一個....即刻走返出黎.....

果度D人 同屬一類型人......

洋房

過份緊張姐, 遲下就冇事架啦.

侯爵府

好媽媽勳章

I always 去果邊睇, it is because I have a son!!!

原帖由 小妮子 於 10-3-26 15:48 發表
你阿媽教得好 ....一家人嘛.....何必斤斤計較呢....

你去左果邊睇左啦....

男爵府

我係80後(但都唔細,因為80頭),我亞媽都教我,買返嚟嘅嘢,係大家都有份享用,如果買番嚟只for自己,自己要收埋起屬自己嘅地方,反而如果我想食人哋買番嚟嘅嘢,就要問過人家...我99亦係一個安份守己,通情達理,容易相處嘅好99,對女對新抱同等,什至我覺得佢錫我仲錫過自己個女,佢本身都好驚踩過界,真係想食我哋嘅嘢,會問準先,因為我家有個自私嘅大嫂(70後+大6人),所以我覺得e d係家敎問題,我同我99相處都算融洽,藉此...順手讚吓我99........

我都有1粒仔,我會由細灌輸佢到大,搵$置業,養妻活兒係佢自己嘅本份,我好諗住我會幫佢儲!!!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

買多一兩件咪唔會有機會俾老婆/亞媽有位入囉!

珍珠宮

我間唔中.....不過次次睇完都

點解而家D人咁架?呢個就係我既"諗法"
原帖由 ac321 於 10-3-26 15:53 發表
I always 去果邊睇, it is because I have a son!!!

禁止訪問

大宅

除左婆媳我唔敢去,其實菲傭果度我都唔敢去架,好似去親都要好憎d菲傭先得見過有人為菲傭講兩句野,即刻比人插到全身刀(唔知我呢個post會唔會﹖ )

侯爵府

好媽媽勳章

agree!
=>如果有囝囝嘅媽媽更加要睇下, 可以知道第時個媳婦點睇自己.
Now, I know that:
1) never lives with my son when he get marry
2) never help them to take care of their kids
3) don't give $ for their wedding ->even you give them, she will think you are rich and give them a few (not enough)
4) don't give them $ to buy their flat. It is because they won't give you the key even your give the flat to them (and complain you stay in their house)
5) don't ask them to have dinner with you
........................

原帖由 adaho123456 於 10-3-26 15:50 發表
我都有去睇, 當笑話囉, 如果有囝囝嘅媽媽更加要睇下, 可以知道第時個媳婦點睇自己, 不過以我睇咗咁多case之後, 都覺得千萬不可同媳婦住, 少見為佳.

首頁
12345...21

尾頁

跳至