興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問:

1) 點解 is usm 是什麼?點解咁貴既?

2) compare EF-S18-200mm f/3.5-5.6 (canon web suggest price $8,600) IS vs EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM ($5,480)
(除了光圈分別,還有什麼好/壞處/不同之處)

3) 什麼叫小白鏡?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

IS > image stabiliser 影像穩定器, 可以穩定鏡頭令影像更清晰.
http://www.canon.com/camera-museum/tech/room/tebure.html

USM > Ultra Sonic Motor 超聲波驅動摩打.令對焦更快更靜.
http://www.canon.com/camera-museum/tech/room/usm.html

你好似掉轉左2支鏡既價錢.點解咁貴既?主要係因為光圈唔同, 與USM 同IS 關係不大(兩支鏡都有IS).

好似冇人叫小白鏡, 多數叫小白, 小白係EF-70-200 F2.8L 既花名, 因為鏡身係白色, 而有另一支EF 100-400 F4L 鏡身都係白色, 叫大白.

原帖由 sadsam 於 10-3-26 15:25 發表
請問:

1) 點解 is usm 是什麼?點解咁貴既?

2) compare EF-S18-200mm f/3.5-5.6 (canon web suggest price $8,600) IS vs EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM ($5,480)
(除了光圈分別,還有什麼好/壞處/不同之處)

3) 什麼叫小 ...

男爵府

回覆 1# clpapa 的文章

Thanks alot~

that mean if buy lens better buy those have "IS" & "USM" la ^0^ but it's expensive.

係禾,掉轉左d價錢,sor!

影小朋友洗唔洗用到小白架ching? 因有人建議買支小白4,xxx 加550既body~ 話 kit set 支鏡唔係幾好,不如買支好d既鏡禾,any comment?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

錢唔係問題的話,買有IS USM 係好啲.

呢個世界冇話影乜就一定要用某一支鏡,冇就一定唔得. 唔同鏡頭有唔同既特性, 掌握鏡頭既優點同缺點來決定要用邊一支鏡.

EF 70-200 F4.0 L 唔係小白, 係小小白因為光圈比小白細. 你認識多啲就知4K 唔係太貴, 問題係啱唔啱用.

你只買小小白影小朋友, 一定要同小朋友有一段距離(支鏡最近對焦距離係1.2M/4呎), 影大頭都OK, 影半/全身要更遠, 對太細小朋友或者在室內拍攝時都唔太適合.

建議你抽時間上去Canon showroom, 試吓唔同既鏡, 問吓職員, 邊支鏡會合適D.

原帖由 sadsam 於 10-3-26 16:11 發表
Thanks alot~

that mean if buy lens better buy those have "IS" & "USM" la ^0^ but it's expensive.

係禾,掉轉左d價錢,sor!

影小朋友洗唔洗用到小白架ching? 因有人建議買支小白4,xxx 加550既body~ 話 kit set ...

男爵府

回覆 1# clpapa 的文章

錢係一個大問題,我知4、5千蚊一支鏡相比過萬既係小兒科............ 不過我想既然買,梗係想買支好少少啦。

我見其他post 既人話買kit set 再加支定蕉就夠...........

近幾日我看完網上d post,唔同人有唔同既要求............ 如果我買一支 EF18-200mm f3.5-5.6 IS 加 550既body 會唔會好傻瓜呢?(另加支wide angel <<-- 不過honey 話唔好買,佢話靚既普通wide angel 要幾千蚊)

請問ching,canon 個showroom 起邊樹架 ?mouth:

版主

正如你所講唔同人會有唔同既意見, 冇啱亦冇錯.

好果你第一支用大機, 真係上去showroom 睇吓至決定.

Canon Showroom 地址:
http://www.canon.com.hk/tc/support/home/default.aspx

原帖由 sadsam 於 10-3-26 16:51 發表
錢係一個大問題,我知4、5千蚊一支鏡相比過萬既係小兒科............ 不過我想既然買,梗係想買支好少少啦。

我見其他post 既人話買kit set 再加支定蕉就夠...........

近幾日我看完網上d post,唔同人有唔同既要求.... ...

民房

其實買龍仔a16都ok

男爵府

好好,我都係去試下先......

係呢,ching 有冇d相熟既鋪頭介紹去買機架?有可pm我禾~

男爵府

回覆 2# monu 的文章

俾多少少資料好嘛?

男爵府

去左showroom睇,支kit set 鏡感覺上嘛嘛地........

又去左夾價睇,大kit幾平 $8100,初問話有貨,15分鐘再去又話冇,都唔知係咪呃人既?!

之後佢見我想買齋機 ($5850)佢sell我一支 L 鏡 17-40mm f/4l usm,感覺係好過KIT SET支135,但價錢同部機一樣。冇買到........

各位有咩意見?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 sadsam 於 10-3-31 11:06 發表
去左showroom睇,支kit set 鏡感覺上嘛嘛地........

又去左夾價睇,大kit幾平 $8100,初問話有貨,15分鐘再去又話冇,都唔知係咪呃人既?!

之後佢見我想買齋機 ($5850)佢sell我一支 L 鏡 17-40mm f/4l usm,感覺係好過KIT SET支13 ...

17-40L, 鏡頭quality 唔錯, 不過, 唔算好好, 同在 550D, 500D, 焦距唔算好好用
(40mm 短左d)
要買, 可以考慮tamron 支 17-50 f2.8 ($2,700) or sigma 支 18-50 f2.8 ($3,400 左右)

男爵府

回覆 1# chloepapa 的文章

我想zoom得遠d,仲有冇好介紹。

男爵府

網上見到萬成要4千幾禾騰龍 ?

洋房

原帖由 sadsam 於 10-3-31 11:17 發表
網上見到萬成要4千幾禾騰龍 ?

tamron 支 17-50 f2.8 VC (防震) 要4千幾, 無防震就 2千7到.

男爵府

回覆 1# benleung12 的文章

買左!齋機加騰龍18-200

首頁

尾頁

跳至