想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔將出生.

醫生說, 可以考慮幫他割包皮, 好處 :
1. 初生時(within 出世後24小時)做這項手術, 只需局
部麻醉.
若到了2,3 歲後才做, 就要全身麻醉. 到時媽媽要陪
佢一齊入院/住院.
2. 傷口應該好快復原, (約2,3日) 而且那2,3日本身都
住醫院, 咁可以由護士幫小B 打理傷口, 不用自己
handle.
3. 割了包皮, 日後患上龜頭癌的機會率較低.

當然, 其實小B 包皮吾一定過長, 日後未必需要做呢個手術.
只不過, 如果做左先, 就好似一勞永逸咁.
同埋, 細個 D 做就簡單 D, 佢自己又吾會記得.

點好呢?
希望有經驗的朋友可以跟我分享一下!
謝謝!

侯爵府

我有個朋友個仔都做左,佢話細果時換片,感到BB覺得痛同會縮。因為條片包住會整到佢痛。

原帖由 hcd 於 10-3-26 09:22 發表
仔仔將出生.

醫生說, 可以考慮幫他割包皮, 好處 :
1. 初生時(within 出世後24小時)做這項手術, 只需局
部麻醉.
若到了2,3 歲後才做, 就要全身麻醉. 到時媽媽要陪
佢一齊入院/住院.
2. 傷口應該好快復 ...

男爵府

咁你朋友有無表示 "早知吾幫阿仔割啦!" 之類的說話呀?

呢個手術係 within 出生後 24 小時做架窩!
如果回家後換片BB都會痛同縮, 咁咪既係痛好耐?????
唉...... 我就係怕咁樣!

原帖由 悅同 於 10-3-26 16:14 發表
我有個朋友個仔都做左,佢話細果時換片,感到BB覺得痛同會縮。因為條片包住會整到佢痛。

侯爵府

爸爸唔後悔,但媽媽好心痛。個手術係啊爸話要做架!佢啊媽講果時個仔都成十多歲。

原帖由 hcd 於 10-3-26 16:32 發表
咁你朋友有無表示 "早知吾幫阿仔割啦!" 之類的說話呀?

呢個手術係 within 出生後 24 小時做架窩!
如果回家後換片BB都會痛同縮, 咁咪既係痛好耐?????
唉...... 我就係怕咁樣!

...

大宅

好的係, 細個就做時, 其實bb雖然會痛, 快好快唔記得痛, 但啊媽會痛d law~~~

壞處係, 小b咁細就割左, 唔識照顧 自己, 有時後便便時, 你無發覺, 然後個"弟弟"同d"便便"一齊焗係個尿片度, 個傷口

你自己睇下啦~
但個人覺得~ 上一輩的人都無割啦~ 而家的人點解一定有割呀~ 無包皮過長咪得law!

男爵府

我睇書都話唔好咁細割,
因為唔知會生長成點,
應該大少少,真係有需要先割,
唔係太細割左到時太短就麻煩.

珍珠宮

2024年龍年勳章

我上次問過st paul的兒科醫生, 佢話4歲時睇下個囝的龜頭出唔出到黎, 如果唔得就要割, 未夠4歲前可以唔駛理住.

我個囝依家3歲啦, 仲未出到黎, 真係希望佢無過長, 唔駛挨呢一刀!!
希望每天開心渡過 ;-)

首頁

尾頁

跳至