母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

MommyPanel勳章

我bb女 30/9 出世後開始餵人奶, 尚算成功, 極少補奶粉, 12月中返工後向經理申請下午4-5點離位20分鐘去泵奶, 經理問我餵到幾時, 我當時話最好餵到6個月, 經理叫做答應, 但叫我低調處理, 因我公司(都算大公司)係冇人做呢樣野, 及叫我試下可否慢慢拖遲至收工18:30去泵, 呢幾個月, 我冇理下午照去泵, 經理都OK, 直至早兩天, 我去洗手間時遇見她, 她問我 : 係咪就黎完喇? 我回答 : 咩完? 她話 : 你話呢? 我只回答:計劃中。
以上對話, 她應該係提我3月尾已6個月了, 又或者她係以為我係餵到6個月, 覺得我就黎可以完; 其實經理已經開到口, 我再申請就真係會好"攞", 同埋真係對其他team members唔公平
如果係你地, 你地會:
1. 我返9-6點半, 放工18:30去泵?
2. 唔泵放工呢次?

我餵奶schedule如下:
07:00 埋身
13:00 lunch泵一次
16:00-17:00(現在)泵一次
20:00-21:00 埋身
23:00埋身 + 奶粉(最近一星期開始, 令囡囡食飽d可以瞓到下一朝)
00:00-06:00唔餵亦冇泵, 係最近一星期開始, 因為幫囡囡戒夜奶中
**五天工作, 星期六日及假期自己埋身餵**

如果我放工照泵, 咁我要19:00離開公司再去買餸, 但公司附近街市仔收19:00(冇人幫到我買餸, 我屋企只有工人及bb, 星期六已去街市買定d, 但都放唔到買唔到夠一星期咁多), 返到屋企已8點半, 同埋放工仲要留o係公司泵奶唔走得, 感覺好唔舒服
如果放工唔泵, 餵得咁少係咪好易會收奶?

你地點會做? 比多d意見我丫.. thanks~

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

如果經理都出到聲, 佢心中有數亦唔打算再allow你office time泵奶, 我睇下你泵奶個schedule....
早上7點到中午1點, 相隔6個鐘, 我估計你放工6點30先泵都唔係一個大問題, 問題係你點安排買餸, 因為會好rush!
bb 六個月大時, 奶量應該已經好穩定, 只要定時泵同泵清, 奶量唔會趺太多. 我當時就泵4次, 晚上埋身餵完可以再泵清, 問題應該不大.

放工去supermarket買餸得嗎? 我好多時都係去超市買, 雖然貴d都少選擇, 但好過冇.

今晚又OT!!!!

大宅

你可否同你老細講, 你照下午泵20分鐘奶, 但係你LUNCH補返20分鐘黎做野. 我仲未開始做野, 不過如果我返工, 我已經諗定點同老細講, 我會叫佢俾我12點同4點各泵20分鐘, 咁我LUNCH就只食20分鐘, 其餘40分鐘補返黎做野, 希望將來個老細會OK.

侯爵府

我而家lunch + 下午各泵一次, 每支只有平均四安, 即只夠囡囡下一日兩餐, 工人已經要補兩次奶粉, 真係唔想再跌奶, 你話 : 我當時就泵4次, 我想問你4次的time schedule? 晚上餵完囡囡都食到林晒, 我唔係太多奶, 所以我估就算泵都冇奶出到, 定係照泵?
如果泵埋先走返到屋企樓下間惠康應該8點幾(葵涌工作住屯門),
惠康真係冇咩選擇, 同埋都想煲下木瓜魚湯去維持奶量

原帖由 bastet 於 10-3-26 14:02 發表
如果經理都出到聲, 佢心中有數亦唔打算再allow你office time泵奶, 我睇下你泵奶個schedule....
早上7點到中午1點, 相隔6個鐘, 我估計你放工6點30先泵都唔係一個大問題, 問題係你點安排買餸, 因為會好rush!
bb 六個月 ...

侯爵府

我12:30食lunch, 食到大約12:50就返位執埋d野去toilet攪, 平均13:20先出到黎, 唔夠時間再去分, 如果夠我之前
都揀了落街買少少餸都好丫..
(你以上既時間其實係勁趕, 因為泵奶前要洗手及準好先開始泵, 唔係真係20分鐘就夠)
同埋, 我估我經理唔想開呢d先例, 否則人人都話自己咩咩咩咁佢就要批
亦會引起其他人或部門討論呢個調動

原帖由 katieyam 於 10-3-26 14:30 發表
你可否同你老細講, 你照下午泵20分鐘奶, 但係你LUNCH補返20分鐘黎做野. 我仲未開始做野, 不過如果我返工, 我已經諗定點同老細講, 我會叫佢俾我12點同4點各泵20分鐘, 咁我LUNCH就只食20分鐘, 其餘40分鐘補返黎做野, ...

侯爵府

還有, 你意思係咪叫我放工照泵, 唔好cut呢次?

原帖由 bastet 於 10-3-26 14:02 發表
bb 六個月 ...

大宅

其實我泵大約15分鐘都夠, 寧願唔好泵咁清但泵多一次.

如果最後真係無辦法, 你每2-3個鐘就去廁所用手擠5分鐘, 咁都好過完全唔泵.

原帖由 vevenuc 於 10-3-26 16:08 發表
我12:30食lunch, 食到大約12:50就返位執埋d野去toilet攪, 平均13:20先出到黎, 唔夠時間再去分, 如果夠我之前
都揀了落街買少少餸都好丫..
(你以上既時間其實係勁趕, 因為泵奶前要洗手及準好先開始泵, 唔係真係20分鐘 ...

侯爵府

我之前都有諗過泵10分鐘返埋位先, 之後再去泵多次, 但每次出去要拎住袋野入toilet好覺眼, 同埋最重係如果我經理見到我拎住袋野入去但又冇事前同佢講明會再做, 佢可能會唔高興及話我...

我亦有諗過學識(而家係唔識)手擠, 咁只係帶住個奶樽入去就擠多幾次, 但真係會好論盡, 同埋咁樣偷雞法, 都擔心會緊張影嚮出奶

原帖由 katieyam 於 10-3-26 16:16 發表
其實我泵大約15分鐘都夠, 寧願唔好泵咁清但泵多一次.

如果最後真係無辦法, 你每2-3個鐘就去廁所用手擠5分鐘, 咁都好過完全唔泵.

大宅

其實真係手擠5分鐘都好過無, 淨係拎個奶樽入去, 細細個袋仔, 咪扮係嫌公司D廁紙唔乾淨自己帶廁紙囉(次次去廁所都拎埋個袋仔), 開個大都要5分鐘啦, 邊個會知你O係廁所做咩者.

原帖由 vevenuc 於 10-3-26 16:44 發表
我之前都有諗過泵10分鐘返埋位先, 之後再去泵多次, 但每次出去要拎住袋野入toilet好覺眼, 同埋最重係如果我經理見到我拎住袋野入去但又冇事前同佢講明會再做, 佢可能會唔高興及話我...

我亦有諗過學識(而家係唔識) ...

大宅

其實6個月後奶量會穩定, 長少少時間先泵問題不大. 可以放工前那次只用手擠, 慢慢變成回家先餵/泵, 反正回家阿b會同你食清, 只要次次擠清就可不影響奶量.

因工作中偷偷做都有壓力.其實泵奶是私事, 自己儘量少提, 不要用太多時間做, 唔駛同人交待餵到幾時,尢其有斤斤計較的老細.

男爵府

用奶袋無咁覺眼.

原帖由 vevenuc 於 10-3-26 16:44 發表

我亦有諗過學識(而家係唔識) ...

大宅

我都覺得你o既奶量已經好穩定. 我建議係, 你早上7點埋完身, 可以泵埋淨低果d出黎先返工, 夜晚特別多奶, 所以淨低o既奶應該唔少. 到13:00 lunch照舊泵, 跟住就返屋企即刻埋身餵. 我而家都係咁樣, 我唔係老細唔俾, 係因為太忙冇時間, 係公司泵兩次有難度. 因為朝早特別多奶, 所以埋身餵完之後仲可以泵到好多, 同埋你經過一晚休息, 又有食早餐的話, 早上d奶上得快d, 到你下午所泵得o既奶應該同你而家呢個practice差唔多, 你可以試試

民房

你地中午/下午bump出黎d奶係咪會雪住o係雪櫃?如果係, 驚唔驚拎返屋企途中有細菌滋生....本人放工返屋企都要成粒鐘 

公爵府

比我既意見係 10-12個月既bb 奶量已經減左少少 (應該轉左部分固體) 所以堅持 lunch time同放工 泵應該足夠~~~

加油呀~~~~

侯爵府

多謝你既意見~

以下唔係太明, 可否再解釋一下呢?
"早上d奶上得快d, 到你下午所泵得o既奶應該同你而家呢個practice差唔多"

原帖由 sheepdog 於 10-3-26 21:51 發表
我都覺得你o既奶量已經好穩定. 我建議係, 你早上7點埋完身, 可以泵埋淨低果d出黎先返工, 夜晚特別多奶, 所以淨低o既奶應該唔少. 到13:00 lunch照舊泵, 跟住就返屋企即刻埋身餵. 我而家都係咁樣, 我唔係老細唔俾, 係 ...

侯爵府

係, 在公司會雪住先, 到放工時入冰袋拎走, 返到屋企即刻入番雪櫃, 完全冇問題~

ps : 我係用fridge-to-go冰袋

原帖由 sillykel 於 10-3-26 22:45 發表
你地中午/下午bump出黎d奶係咪會雪住o係雪櫃?如果係, 驚唔驚拎返屋企途中有細菌滋生....本人放工返屋企都要成粒鐘 

侯爵府

但我bb 3月尾先到6個月呀, 明天先開始試第一匙糊仔。

我會加油~ 多謝支持~

原帖由 幸福黃太太 於 10-3-27 00:04 發表
比我既意見係 10-12個月既bb 奶量已經減左少少 (應該轉左部分固體) 所以堅持 lunch time同放工 泵應該足夠~~~

加油呀~~~~

侯爵府

明白... 多謝你既意見~

原帖由 ccling69 於 10-3-26 19:01 發表
其實6個月後奶量會穩定, 長少少時間先泵問題不大. 可以放工前那次只用手擠, 慢慢變成回家先餵/泵, 反正回家阿b會同你食清, 只要次次擠清就可不影響奶量.

因工作中偷偷做都有壓力.其實泵奶是私事, 自己儘量少提, 不 ...

大宅

原帖由 vevenuc 於 10-3-27 00:19 發表
多謝你既意見~

以下唔係太明, 可否再解釋一下呢?
"早上d奶上得快d, 到你下午所泵得o既奶應該同你而家呢個practice差唔多"

呢個係我自己O既實驗結果咋, 唔知人地係咪咁. 我返工前埋身餵完之後再泵埋淨低果D奶出黎, 兩邊乳房係泵清晒(睇下自己狀態可唔可以有LET DOWN啦), 到中午再泵果時D奶量係可以同你而家個做法一樣的. 你而家係埋完身就等中午去泵, 你埋完身之後乳房仲有奶嘛, 咁你身體造奶係冇造得咁快的, 但係如果你泵清左佢, 加上你早上休息夠狀態好, 身體造奶會快D, 所以泵到O既奶量唔會少, 咁即係話, TOTALLY你將會泵多左你早上埋完身之後果D奶, 亦都即係逼你身體係你一日裏面最好狀態時造多D奶, 不過你一定要食飽早餐, 等自己血氣好D. 然而我經驗話我知, 因為埋身食比起你泵出黎多, 所以阿B早上埋身食完之後, 再泵出黎O既份量, 會比你預期多的. 例如你一般可以泵到8安, 你俾阿B食, 佢一般食4安, 理論上你泵埋淨低果D應該只可泵到4安, 但事實上你將會泵得比4安為多, 可能可以泵到6安都唔出奇, 唔知咁樣你明唔明.

民房

原帖由 vevenuc 於 10-3-27 00:22 發表
係, 在公司會雪住先, 到放工時入冰袋拎走, 返到屋企即刻入番雪櫃, 完全冇問題~

ps : 我係用fridge-to-go冰袋

Thanks, 明白, 即係要雪o係冰格

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊