自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想問D人講 - I DON'T HAVE SOMETHING OR I HAVEN'T SOMETHING " 邊個先啱文法.

王國長老

王國長老

I haven't something 係錯既.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

讀完書後少接觸英文,我最多都係聽人講
I have nothing或 I don't have anything。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

有HAVE, 甘我無唔係HAVEN'T????

王國長老

王國長老

I have an apple.

相反係

I do not have an apple.

唔係話 I have not an apple.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

畀面勳章

RIGHT

.....

原帖由 edea 於 10-3-26 16:54 發表

相反係

子爵府

" BK學英語 "?

原帖由 edea 於 10-3-26 16:54 發表

相反係

男爵府

在YAHOO揾到資料:

若have表示”擁有”時,其否定式就可以用:don't have或have not,而疑問句可用Do X haveYY....或Have X YY

若have意指”吃”,”舉行”,”經歷”,”享受”,”體驗”等等其他的意思時,其否定式,就只可說:don't have而疑問句就只可Do x have YY?

如:I didn't have a very good journey.

侯爵府

好媽媽勳章

ms 每日都教幾句傍下身la
原帖由 zozozo 於 10-3-26 16:57 發表
" BK學英語 "?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你呢句句子, 因為 have 係 動詞, 即係擁有, 所以無擁有時, 就要加 do not 係 have 前面

而 have 有另一個用法係過去分詞, 句子會咁用
I haven't received your reply. (即係從未收到你既回覆)

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-3-26 16:52 發表
有HAVE, 甘我無唔係HAVEN'T????

首頁

尾頁

跳至