樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

11校網區(中西區)到底有幾好呀

睇雜誌話好多家長都不惜一摘千金(千萬)購入西環豪宅. 仲話西環樓價可以"保值".

我不係富貴人家, 對豪宅市場不認識, 但係西環樓價咁貴, 即使一個4百幾5百呎既單位(over 30/35yr以上樓齡), 咁都賣到成250萬, 相比之下, 係側魚涌呢d舊樓, 140萬也可以搵得到, 如果為左仔女入讀名校, 即使要俾多100萬都值得???

大宅

原帖由 YanYanHappyShop 於 10-3-26 06:43 PM 發表
11校網區(中西區)到底有幾好呀

睇雜誌話好多家長都不惜一摘千金(千萬)購入西環豪宅. 仲話西環樓價可以"保值".

我不係富貴人家, 對豪宅市場不認識, 但係西環樓價咁貴, 即使一個4百幾5百呎既單位(over 30 ...

hi,
其實無話值唔值得, 最緊要係睇你自己點睇
好像有d人為左小朋友升小一都不惜一切去搬到 d 豪宅, 可能佢地覺得係值, 但比我覺得又未必係值, 因為如果你將 d 錢搬去豪宅而要自己同d仔女要捱, 可能每一餐都憂o既, 噤咪仲唔好, 點解唔去諗其他方法有無好d呢 ?
我有個朋友為左個女讀灣仔區d學校, 噤係灣仔區租左個套房住, 就係為左小學, 因為佢知道一派到心儀個間之後就會唔駛再怕政府會唔會check地址等等之資料 , 但當然你要諗你住個區同你想讀個區o既路程遠唔遠啦 ! 如果太遠而你又堅持想去個間學校, 真係搬去附近會好d

thanks

珍珠宮

2024年龍年勳章

11網好多好學校都轉了私校/直資, 如果真係收你個囝/囡, 住邊區跟本無關係, 所以唔值得.
希望每天開心渡過 ;-)

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 EVA222 於 10-3-27 16:48 發表
我係呢頭大,中段時間住過九龍新界.
論居住環境,舊區規劃麻麻,搬返來有點情意結,治安很好,不良少年較少見,算是小朋友長大的理想地方.
至於入唔入到理想津貼學校,都要成績好至得,住呢區不是個個入名校,是否值得搬來,很 ...

我自己都係西環大, 覺得街坊都好好, 真係有一種情意結.

結婚之後, 老公住東區(同奶奶住), 住東區真係唔係好慣, 最後都要買返係西環.

我覺得小朋友入唔入到名校唔太大關係, 好多名校都轉左要俾學費嗰d, 好似已經變左"貴族子弟"學校咁. 我同老公都唔係好鐘意呢d學校

所以係嗰度住, 純粹係一種感覺

首頁

尾頁

跳至