懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有左8weeks...
我夜晚成日咳..咳到訓唔到,
果日飲左一碗羅漢果水夜晚就冇咩點咳...
今日索性買黎煲瘦肉...
飲完兩碗冇幾耐就開始肚柯...
我上網睇...又搵唔到究竟大肚婆可唔可以飲...
有冇人可以話我知呀...
搞到我個心而家驚驚地....
究竟我有冇飲錯野...~~

大宅

我都好想知呀 , 因為我都咳咗個幾星期喇 !

禁止發言

別墅

畀面勳章

現我懷孕近五個月, 仍不時喝一杯羅漢果水.
比沒有BB時, 現次數不多, 每週才三次. (不想瀉得太緊要)
喝的原因是止咳, 吃了熱氣東西, 不方便亂喝涼茶. 同時亦可解決上廁所煩惱.

綜合各中醫網站, 羅漢果味甘,性涼, 無毒. 具有清肺止咳, 涼血止血, 生津潤腸的功效. 入肺、脾經.

沒有講明孕婦不宜, 無毒性的東西, 喝少許應無疑.
不過你仍抱懷疑, 選擇不喝亦無損失. 當然可問熟悉你體質的醫師, 給予意見.

民房

回覆 1# karents13kaka 的文章

可以。
我都飲緊,中醫朋友講可以當水飲
可以用一个煲2.5公升水,慢火煲1至1.5小時,半小時前落1个(舊)陳皮,不過我就一齊落,仲會加上川貝

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

洋房

我個中醫都話可以飲, 當然唔好狂飲啦, 哈哈..

完全唔需要落糖, 羅漢果本身就已經幾甜下ga lar...

複式洋房

我唸我系飲得過量左....我煲左一煲....成煲比我飲晒...大約有5碗到啦......=.=飲完系禁柯...
不過因為咳,又唔想睇醫生搞到阿b要食藥....

民房

千萬不要加糖,羅漢果本身甜味是蔗糖的幾十倍,不過佢不是真正的糖,只是甜味,糖尿病人都可以飲。加陳皮和川貝可以潤肺止咳,不寒不燥。我一天會飲約1杯,不過不是日日飲,飲兩三日停兩三日,或者因應情況改變lor。羅漢果要凍水連核落,抹細片可以更出味

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至