自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章

以下圖片是兩年前雲南的衛星圖

云南与邻国:西边缅甸,南边老挝越南,哪里绿,哪里黄?国界的两边,本都是原始森林的地方

文山:还有多少绿色?

放大点

原是原始森林的保山,现在成了这样,山上哪里还有绿色?

再看曲靖

放大点

再放大点

大地只是不会喊痛!

这样的土地,天下雨会怎样,天不下雨会怎样?

人不善待天,天怎会善待人!

雨水充足的云南已看起来像西北!

複式洋房

為了經濟發展,大家已經犠牲了環境和健康,每次的提醒,只會在偶一為之的環境事件才會稍微關注,例如前陣子的空氣污染超標,這幾天好轉了,誰會想起這些源於自私?

老實說,我是80後,我反對起高鐵(雖然沒去遊行示威),是因為會嚴重影響環境,所影響的,不單止那幾畝農地,今天才剛聽說屯門中心將有七十棵樹將被砍下,原因是要擴建馬路,那一條車流量一直很暢通的馬路,有人估計,是為了將來興建西部通道時給大型泥頭車經過而預備的。由於此事欠缺公眾諮詢,我們屯門區人知道時已經落案決定了,那些動機也只是猜測,但卻又非常合理。

前陣子看報紙,某發展商說只要政府加快把農地轉為住宅,香港的樓市就不會"lum",講實,香港是否真的需要這麼多住宅?我住的屋苑,還有很多單位空置的,舊的未住滿,為什麼不斷再建新的呢?因為沒有新的供應,樓價將會被炒起,到時要置業的人更難上車,所以說,還是跟經濟離不開關係。

我們這邊前陣子提倡建單車徑,可卻遭居民大力反對,看那些橫額所舉的原因,什麼跌落海更難救;什麼此地不再靜;什麼單車亂泊影響市容等等,看得我O晒嘴,什麼爛藉口,如果我說要把馬路改建為單車徑,所有人出入騎單車的話,相信會遭群眾討伐吧,但其實這才是最健康最環保呢,可惜樓價只會在交通網絡完善的地方提升,而非有單車徑的地區。

珍珠宮

2024年龍年勳章

agree..
可惜人真的很自私的動物,為了所滿足的,如經濟等..而忽略我們最應視為重視的地球!我寧願要清新的空氣,乾淨的環境,安全的食物...而唔要什麼高增長的經濟囉!!!!!!!

原帖由 Phyoshiana 於 10-3-26 19:15 發表
為了經濟發展,大家已經犠牲了環境和健康,每次的提醒,只會在偶一為之的環境事件才會稍微關注,例如前陣子的空氣污染超標,這幾天好轉了,誰會想起這些源於自私?

老實說,我是80後,我反對起高鐵(雖然沒去遊行示威),是因為會嚴重影響 ...

大宅

唉~~
依家既地球真係變晒, 回想童年時, 雖然, 生活無依家咁高科技, 無高科技帶嚟既享受, 但至少食物天然, 氣候正常d............
其實我地可以為地球, 為環保做得更多. 只是有時候, 人們願唔願做同願意做多少?!
環保, 愛惜地球係每一個人既責任, 如果每一個人都願意行出一步, 地球係會感受得到的.

男爵府

無錯, 人真係自私的 (包括我自己, but 已盡量環保).

其實, 好多時侯, 有好多野要失去左先會後悔, 未殺埋身都唔覺有問題, 所謂 "針唔吉到肉唔知痛", 所以好多人仍然不重視環保 & 保護地球就係o甘解.

事實上, 人類已不知不覺承受緊惡果, 發唔發覺癌症患者年輕化? 生活健康正常既人都患上不治之症? 愈來愈多惡菌...等等. 所以, 大家真係要在環保上多出一分力.

原帖由 小ice 於 10-3-26 19:36 發表
agree..
可惜人真的很自私的動物,為了所滿足的,如經濟等..而忽略我們最應視為重視的地球!我寧願要清新的空氣,乾淨的環境,安全的食物...而唔要什麼高增長的經濟囉!!!!!!!

...

珍珠宮

乜咁嚇人呀?d植物去晒邊呀?

男爵府

同意!!!

特別係夏天, 細個時夜晚落公園玩好涼, d 風吹埋黎真係清涼嫁. 而家夏天好焗, 出街簡直透唔到氣, 有時夜晚都唔想開冷氣, 但係人人都開既時候, d 熱氣係o甘攻入屋, 真係唔開唔得~ 唉!

原帖由 chingching03 於 10-3-26 19:40 發表
唉~~
依家既地球真係變晒, 回想童年時, 雖然, 生活無依家咁高科技, 無高科技帶嚟既享受, 但至少食物天然, 氣候正常d............
其實我地可以為地球, 為環保做得更多. 只是有時候, 人們願唔願做同願意做多少 ...

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

2024年龍年勳章

諗返起十幾二十年前,細個時望上天空有很多星星,而家D星星已被人遺忘了,很懷念以前!以前的空氣又好,夏天沒現在的悶熱,而家D天氣越來越不正常,再過二十年光景,又會變成什麼光景呢?到時可能日日都要帶口罩出街,成日沙塵暴,見不到藍天...成個灰城咁!會變成咁一D都唔出奇丫!

大宅

原帖由 AA1107 於 10-3-26 20:22 發表
同意!!!

特別係夏天, 細個時夜晚落公園玩好涼, d 風吹埋黎真係清涼嫁. 而家夏天好焗, 出街簡直透唔到氣, 有時夜晚都唔想開冷氣, 但係人人都開既時候, d 熱氣係o甘攻入屋, 真係唔開唔得~ 唉!

...

回想起以前讀中學既時候, 屋企未有冷氣, 風扇都係得2部. 夏天既時候, 因為屋企人多, 佢地用果2部風扇, 我就唔用風扇訓, 都得, 只要開window, 有風吹入嚟就得.
當然, 都會覺熱. 但果種熱, 係接受得到
依家夏天?? 行出街, 無冷氣? 隨時焗暈

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好心痛, 地球病咗啦

大宅

好多人都講得好好呀,我唔識講,但我一定盡力做. 例如我己減小用化學清潔劑.免得流入水中.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

真係要忍忍手,夏天盡量沖凍水花灑浴,開少d冷氣;冬天著多件衫,蓋多張被,唔好整日開暖風機或暖爐(或者做吓運動等個身暖d);衫唔係太污糟就唔好吓吓都要拎去洗。

另外,我會罷買多包裝嘅食物或用品,梳打餅我好耐冇買喇! 因為冇左以前一大包裡面只再用透明膠紙包住所有餅,另外細細包個d紫菜我從來都唔會買。

盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

同意!支持愛惜地球!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

首頁

尾頁

跳至