網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

用集運的....因集運一簽收,已當收妥.....

會不會因這樣而不會話俾賣家知道.(是香港人)...要再運到香港...

珍珠宮

唔明點解要唔認?如果你有做實名認證,佢一定知你係香港,就算你無做,有D店主一見你個地址就知係集運,因為集運地址係一D物流公司地址,有D店主會知道啦!

大宅

因怕賣家寄件(垃圾),而集運簽收已當你收妥.....

到你收貨時已無得追究........

侯爵府

反而你要講明........要再轉到香港至係收到貨, check完OK至同佢確認.

不過注意集運如果收到貨有問題要退貨, 就算店主肯俾運費, 都係負責國內果程, 因為你同佢嘅交易係運去廣州嘅.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

基本上無得唔認架, 十個賣家有九個都會問我係咪香港買家, 佢地話見我打繁體字所以估到我係香港人, 同埋真係有d 賣家一睇收件人係何生, 彭小姐就知道我係香港買家, 而家實在太多香港人用集運.
個包裹緊係等到自己親自拆先確認啦, 點解你會驚佢寄垃圾比你? 如果你真係驚不如好似我咁每次拆件都錄低整個過程, 咁咪有證據囉.

珍珠宮

其實咁講,有時買嘢都係撞彩,遇上唔好的買家就算係你親自簽收都無用。個速遞嚟,滾水淥腳咁,貨未放低就催你簽收,你根本無可能有時間逐件check。

jeje 就隱陣,錄底拆箱過程,要投訴勝算都會大D。

但係其實係淘寶買嘢都預咗有機會係次貨,唔可以同正貨相比。

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 jeje 於 10-3-25 23:22 發表
基本上無得唔認架, 十個賣家有九個都會問我係咪香港買家, 佢地話見我打繁體字所以估到我係香港人, 同埋真係有d 賣家一睇收件人係何生, 彭小姐就知道我係香港買家, 而家實在太多香港人用集運.
個包裹緊係等到自己親自 ...

咁咪要搵人幫你拍片囉?
@@冇人會幫我做哩件事><

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 April_B 於 10-3-26 03:44 發表

咁咪要搵人幫你拍片囉?
@@冇人會幫我做哩件事>

我自己一手一腳攪掂架, 將架相機放喺檯面較好位, 每拆一袋就按制開始錄, check 完無問題咪delete 條片囉. 試過幾次賣家比漏貨我, 初初都唔認數, 我一話比條片佢睇就叫我申請退款, 有證有據我都費事同佢拗.

民房

jeje 好聰明呀....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會拍完貨 表明我是香港的請幫我檢查清楚貨品 免得有破爛要運來運去..
touchwood次次都冇事..

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 jeje 於 10-3-26 14:29 發表

我自己一手一腳攪掂架, 將架相機放喺檯面較好位, 每拆一袋就按制開始錄, check 完無問題咪delete 條片囉. 試過幾次賣家比漏貨我, 初初都唔認數, 我一話比條片佢睇就叫我申請退款, 有證有據我都費事同佢拗. ...

OH!?
因為我想像中, 你會拿住部機ZOOM去張貨單, 拍清楚你開緊果件貨係由該賣家該單號的貨, 再開始拆件,
哈哈, 咁你有冇影埋個件的單號做證明呀?

原來真係「初初都唔認數, 我一話比條片佢睇就叫我申請退款」!!咁其實佢地有冇收過你SEND俾佢地段片?

勁喎, 絕頂聰明~~
如果我買貴野時,下次又試下先~

子爵府

原帖由 April_B 於 10-3-26 22:52 發表

OH!?
因為我想像中, 你會拿住部機ZOOM去張貨單, 拍清楚你開緊果件貨係由該賣家該單號的貨, 再開始拆件,
哈哈, 咁你有冇影埋個件的單號做證明呀?

原來真係「初初都唔認數, 我一話比條片佢睇就叫我申請退款」!!咁 ...

咁我又無zoom 張貨單, 無可能喺唔同賣家買同樣野架. 我咁耐以黎未試過比片賣家睇, 總之一話比片佢地就會叫我退款, 擺明無貨或者執漏又唔出聲啦.

首頁

尾頁

跳至