烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

用滾水開澄麵粉後, d 粉係咪都有d 白色點點?? 定係會全舊粉都係變左透明?

有白色點點係咪代表落唔夠滾水?

Thanks!

民房

你有無西過D粉先用滾水,白色應該係d粉結合咗,水要滾D粉先會熟

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果白色部份好多,即水唔夠滾及撞得唔好。

如果粒粒唔係多,搓耐d就唔見。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 召藥師 於 10-3-26 17:07 發表
如果白色部份好多,即水唔夠滾及撞得唔好。

如果粒粒唔係多,搓耐d就唔見。
係呀…我次次撞都有白色粉粒,搓耐d就得嫁,再蒸完就完全唔見…

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Thanks all! 我冇西過d 粉, 不過d 滾水係剛煲起架. 搓搓下會少左d 白點, 不過舊粉好似有少少乾咁, 要夾硬渣埋一舊至可以變一舊粉. 到我搓粉果皮時, d 皮好易爛.

點為之" 撞得好" ?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 bosch 於 10-3-27 12:50 PM 發表
Thanks all! 我冇西過d 粉, 不過d 滾水係剛煲起架. 搓搓下會少左d 白點, 不過舊粉好似有少少乾咁, 要夾硬渣埋一舊至可以變一舊粉. 到我搓粉果皮時, d 皮好易爛.

點為之" 撞得好" ? ...

滾水一氣呵成倒入去,快手攪吓佢再蓋好等一陣。
盡我一己之力,發放正能量!

瑪瑙宮

原帖由 召藥師 於 10-3-27 16:10 發表

滾水一氣呵成倒入去,快手攪吓佢再蓋好等一陣。

原來要焗一陣! 下次我會試試!! thanks!

首頁

尾頁

跳至