跳至

首頁

尾頁

大宅

其實米水, 即係再"烯"的粥, 在醫院叫係有分別,
通常開初1-2餐係米水, 之後才食粥水, 放左屁才食固體食物
至於而家講緊的炒米茶, 即係代茶, 坐月期間, 所有飲料都最好以代茶代替, 因為老人家話一般水比較涼. 代茶有好多種, 以下係之前其他媽咪分享過的:

點解要飲代茶?
產後身體會較虛弱,屬體虛的產婦身體吸收會較差,若在坐月期間飲白開水,身體或會出現胃脤、尿頻、便秘、腳水腫的情況,代茶可加強新陳代謝,紓媛身體不適的情況。另外,產婦大多有胃寒的情況,時常口淡淡,飲用白開水會增加口淡感覺,容易「翻口水」作悶,飲用代茶則可改善情況。
傳統上產婦不會站著飲代茶,因為生完BB,有所謂「直腸直落」,子宮仍未復原比較鬆! 所以一定要坐著飲代茶! 而產婦一般都會飲用代茶至滿月為止。

首烏紅棗合桃茶
材料: 首烏五錢、去核紅棗二十粒、合桃一兩。
製法: 將所有材料以8碗水煲滾即可飲用。
功效: 可幫助產後脫髮的情況,合桃本身有補腦作用。

紅棗圓肉代茶
材料: 去核紅棗二十粒、黨參半兩、圓肉五錢、北芪五錢(若剖腹生產者, 不宜加入北芪,因為北芪行氣,會令傷口復合不佳)。
製法: 將所有材料用慢火煲,至水滾半小時即可飲用。
功效: 補中益氣、補血

生薑紅糖水
材料: 生薑3錢、紅糖適量。
製法: 將生薑加上碗半水同煲至1碗,飲用時加入適量紅糖即可。
功效: 如果在產後出現怕泠,且有少許感冒跡象,口淡無味,以及有頭痛、流鼻水的情況出現,則適宜飲用。

紅棗炒米茶
材料: 薑數片、去核紅棗二十粒、炒米兩湯匙 (若剖腹生產, 宜將薑改為陳皮)。
製法: 先將米用白镬炒至金黃色,然後加入紅棗、薑以8碗水煲滾半小時即可飲用。
功效: 此茶適合產婦在十二朝前飲用,紅棗有補脾和胃、養心安神、補血之效。而炒米有暖胃作用,幫助產婦吸收更好。

南棗 + 北旗 + 龍眼肉 + 黨參
初初個几日係飲紅棗先, 到七日後開始飲南棗, 飲頭個十日每煲落十二粒左右, 之後漸漸加, 加到二十粒
煲夠一日飲既分量, 煲三十分鐘, 攪掂

「炒米茶」!做法:將米放入乾淨o既鑊(不加任何
東西)炒約10分鐘至金黃色,然後攤凍,放落暖壺or大保溫杯的滾水內焗半個鐘-45分鐘即可,可加去核紅棗/ 黑棗同焗。

其實, 開刀之後唔建議咁快補, 最怕係傷口因為吸引太多蛋白質而生肉條, 此外, 當然怕傷口發炎之類. 我去法國醫院聽講座時, 姑娘建議連薑醋都唔好食, 雞酒, 木耳, 等免問. 要補幾時都補得, 佢地建議食番之前懷孕常食的餐單便可以. 我都係每日由媽媽蒸雞(加紀子, 不調味) 日日食白飯, 忘記了添, 初初第1日, 都只可以食米水, 因為d腸未會正常郁動住, 醫生同姑娘講要放到屁之後才可以食較固體的食物.

大宅

好媽媽勳章

HI...我想問剛有bb飲唔飲得紅棗同圓肉呢??
THX~~

珍珠宮

ooooohk,

謝謝分享!

請問炒米茶既米要洗吓先呢?

大宅

多謝你,好有用呀

大宅

大家都0甘辛苦懷住bb,好野梗係要分享下啦!

^_^: 我都唔知可唔可以,不過我個人覺得紅棗同圓肉都係好普通既材料,以前做囡m完,媽咪都會焗紅棗水啦!
happy小米: 炒米茶既米要洗0家!! 有d人會焗45mins,有d人會煲30mins,視乎個人喜好,我諗同樣有效既.

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

由於我係私家e院開刀生b, 應該會住3-4日以上. 請問係e院生完時係咪開始要飲代茶呢?

大宅

當然生完之後就代水飲最好啦!!我會教c6炒米,用保暖壺焗俾我飲囉! 希望佢做到啦.....

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 ooooohk 於 10-3-28 15:53 發表
當然生完之後就代水飲最好啦!!我會教c6炒米,用保暖壺焗俾我飲囉! 希望佢做到啦.....

我剛剛都教左我c6點煲代茶俾我, 一向佢煮飯都好食過我ka, 應該無問題~ 不過其實都係幾日, 相信你c6都應該無問題

大宅

我c6只係識煲水.....即食麵都未煮過俾我吃wor....不過炒米茶好簡單,應該無問題既.... mouth:

複式洋房

thanks sharing....我已家37周喇...好緊張呀

公爵府

原帖由 ^_^! 於 10-3-26 14:08 發表
HI...我想問剛有bb飲唔飲得紅棗同圓肉呢??
THX~~

of course, 紅棗要去核

男爵府

請問炒米茶既米是否指,平時煮飯啲米就得 ,之後將米洗及炒,再焗吓就得

大宅

Man04, yes!! 炒到黃黃地,有人俾水煮,有人落暖壺焗.

男爵府

首頁

尾頁

跳至