網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前試過買件衫, 實物比相片差
件衫要RMB96, 實物的質數唔值呢個價錢
所以評價為中評
後來賣家在阿里旺旺"哎"我改好評,
我見件衫其實問題不大, 於是改了.

這次, 我在第2間鋪買了幾對鞋, 都是34碼
但其中一對特別細, 根本著唔落.
自上次後, 我知道評價對賣家很重要,
所以先在阿里旺旺跟賣家反應.
但他沒任何表示或歉意
第2天, 我給了他中評
他就"哎"我, "哎"不倒就又怨又罵的
不斷說類似"你穿不了就损失一双鞋子,你给我一个中评我就要丢掉十双鞋子", "鞋子本来就没有问题,只是码子不适合你", "你非得要把人逼上绝路"....
衫買返黎唔靚都可以係屋企著, 對鞋....
送比人, 大人無可能著倒, 小朋友又著唔倒咁高爭
真的說服不了自己比好評

賣家跟我不斷糾纏,不是因為鞋子有問題, 而是因為我給了中評

難道在淘寶不給好評, 就會有咁既下場嗎??
呢次真係好唔開心既經歷...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁你叫佢退款
退款就改好評
唔退就唔好理佢

大宅

對鞋先39蚊
最慘而家對住佢, 有得睇無得著
又唔捨得掉

個賣家講到最後講我唔掂, 先話退款
果時已經攪到好興好唔開心, 退唔退都唔重要啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

算啦
唔好唔開心
肯退款都好呀
下次唔好幫佢買

大宅

我也有差不多的經歷.

曾試過在淘寶買了兩對男裝人字拖,其中一對有點缺憾,另一對的印花花了,給賣家一個中評後,賣家不斷旺旺我(差不多每日都旺旺一次或兩次以上),要求我改好評,更提出下次免收運費,或買一送一的優惠.但我巳對賣家的貨品完全失去信心,再加上賣家的死纏難打,故我堅持不改評價.

過了幾星期後,賣家心心不憤,居然投訴我,說我是因為賣家多收運費,故給中評. 還不停說香港人不老實,以後不作香港人生意.賣家一方面投訴我,但另一方面又提出不同優惠要求我改回好評.

這樣的賣家,我更堅持不改評價及不再回應他的投訴.最後賣家自己退回投訴:;pppp:

這間店我永遠都再不會幫襯

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 car_car 於 10-3-26 17:04 發表
我也有差不多的經歷.

曾試過在淘寶買了兩對男裝人字拖,其中一對有點缺憾,另一對的印花花了,給賣家一個中評後,賣家不斷旺旺我(差不多每日都旺旺一次或兩次以上),要求我改好評,更提出下次免收運費,或買一送一的優惠. ...

可唔可以分享下係邊間店…
認住佢…唔幫襯佢!

珍珠宮

基本上我係唔會俾中評,如果貨有問題,而對方完全無歉意,我就會俾劣評。當然賣家會俾返劣評我,但我係買家,咩評對我無關係,投訴都唔駛理佢。我已經蝕咗,唔須要對佢客氣,一有劣評,其他客人睇到就要提防。如果佢"哎"我,好煩的話,只要係旺旺列佢為"黑名單",咁佢就唔可以再旺旺,咩都唔駛返。有時買D嘢唔係咁貴,錢又已經俾咗攞唔返,仲要俾人煩,咁就真係好唔抵~

大宅

冇錯,黑名單左佢就唔需要再理,係唔係都俾好評,咁評黎做乜?

男爵府

BK Milk勳章

我又冇試過呀,
試過D衫跟本同相好大分別.
但可能我太好人..@@

大宅

我最初玩淘宝時都有少少唔滿意就俾中/差評,
但俾左兩次就知道佢地既文化原來中/差評對佢地黎講係天咁大既事,
咁我就改返同埋以後諗清楚先俾,
之後諗諗下其實我都有唔著數既地方,
因為我係俾香港住宅地址既,
佢可以做好多野.....
而且見過有D賣家會好冇品咁公開人地既地址..所以我都有D驚.....

大宅

公開地址...可唔可以告佢架...不過香港同大陸的制度又唔同...

原帖由 jennyjenyjay 於 10-3-28 18:27 發表
我最初玩淘宝時都有少少唔滿意就俾中/差評,
但俾左兩次就知道佢地既文化原來中/差評對佢地黎講係天咁大既事,
咁我就改返同埋以後諗清楚先俾,
之後諗諗下其實我都有唔著數既地方,
因為我係俾香港住宅地址既,
佢可以做 ...

首頁

尾頁

跳至