興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我現正用powerpoint製作九恩歌打算俾小兒暑假時學, 我初步做了簡單的動畫效果, 請問如果想在TV播放有咩方法?

我家暫時沒有notebook接駁idtv.

ppt format 只for 電腦睇, 是否沒有software可轉為tv可睇的format?

我諗到1個超白痴的方法, 就是用dv影住電腦再配音 (不過我未識配音方法).

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 catnapper 於 10-3-26 14:45 發表
我現正用powerpoint製作九恩歌打算俾小兒暑假時學, 我初步做了簡單的動畫效果, 請問如果想在TV播放有咩方法?

ppt format 只for 電腦睇, 是否沒有software可轉為tv可睇的format?

我 ...

最簡單的方法應是把電腦連接電腦, 即普通的LCD電視, 未必一定要idTV. 但若你意思是你的電視還是四方超厚那隻, 就要考慮買部平平的notebook或LCD電視. Netbook可以不用三千也有, 而idTV細的也可以$2000連錄影.

有software可以轉powerpoint為flash, 但都是在電腦看, 或者添置有紅白線out的video卡, 那就用錄影機錄下來.

別墅

用電腦的VGA OUTPUT 去TV到就OK了

侯爵府

畀面勳章

原帖由 catnapper 於 10-3-26 14:45 發表
我諗到1個超白痴的方法, 就是用dv影住電腦再配音 (不過我未識配音方法).

take a look :
link : >><<

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ChunChun_Daddy 於 10-3-28 22:53 發表

take a look :
link : >>

原來ppt to flash都有freeware. 唔該晒. 本來仲諗緊好唔好買教育版 ($4xx) 添.

不過我都係覺得直接用電腦經電視睇會互動些. 可能我自己做嘅ppt, 多數係動畫click一click至會出答案, 或下一頁.

侯爵府

畀面勳章

原帖由 sensei 於 10-3-28 23:48 發表
不過我都係覺得直接用電腦經電視睇會互動些. 可能我自己做嘅ppt, 多數係動畫click一click至會出答案, 或下一頁. ...

有互動...效果應該會深刻d,& interesting多d;
只不過...vga out directly to tv....by normal av cable?
解像得果800x600? 可能......

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ChunChun_Daddy 於 10-3-29 00:10 發表

有互動...效果應該會深刻d,& interesting多d;
只不過...vga out directly to tv....by normal av cable?
解像得果800x600? 可能......

我反而覺得係powerpoint裡面嘅animation唔夠像素.
我做咗個A-Z嘅powerpoint俾阿女, 連埋microsoft度下載嘅animation, 佢好鍾意睇, 但係個美工圖案我唔敢放咁大, 因為質數太差太肉酸喇.

至於普通認中文字嘅powerpoint就冇問題, 個font大d都唔會狗牙.

首頁

尾頁

跳至