夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我c6好大少爺脾氣。吃完的可樂,綠茶樽,紙包飲品等四處放。我己不只次替他收拾。
有時替他收漏了便罵我。我說是亂掉東西那人的責任。他竟用粗口罵我。
我認為為他收拾不是問題,問題是他認為這是理所當然的態度。用粗口罵我更是不尊重。
我氣得七孔生煙。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

比我會鬧番佢轉頭之後走番呀媽到
佢而家當正你係工人
我就真係唔會理佢呀.

別墅

係囉!!我幫老公執手尾有陣時都覺得自己似工人多過老婆.....所以我都叫佢要講"唔該老婆~"(雖然佢唔係次次都講~)唔講唔該仲要鬧!!比我一定忍唔到!!

大宅

原帖由 rd21gn54 於 10-3-26 10:40 發表
我c6好大少爺脾氣。吃完的可樂,綠茶樽,紙包飲品等四處放。我己不只次替他收拾。
有時替他收漏了便罵我。我說是亂掉東西那人的責任。他竟用粗口罵我。
我認為為他收拾不是問題,問題是他認為這是理所當然的態度。用粗口 ...

有冇攪錯仲要講粗口 我幫個女執都要佢講唔該啦! 妳估'老馮'的咩!!!

大宅

佢真係老馮,我決定再是如此亂掉東西便要罰錢。二十元一次,mark 底月底從他戶口扣錢。
出街都要罰千五啦!條街有垃圾都係罰垃圾蟲,吾通罰個清潔工呀!有病!

大宅

原帖由 rd21gn54 於 10-3-26 10:40 發表
我認為為他收拾不是問題,問題是他認為這是理所當然的態度。用粗口 ...

粗口........如果我c6咁ga態度再加埋粗口,我實插到佢趴街

男爵府

我老公又係成日咁 初初我都會幫佢拿走, 但見佢次次都係咁我都開始話佢, 結果.......講完果時佢就知. 過左二日俾反晒我.

不過佢依家見我拾佢d手尾果陣, 都會話"老婆! sorry! 麻煩你" 起碼個心都舒服.

如果佢夠膽咁樣對我, 我實唔理. 由得佢d垃圾係咁堆,到時叫佢自己去清潔

珍珠宮

原帖由 rd21gn54 於 10-3-26 14:27 發表
佢真係老馮,我決定再是如此亂掉東西便要罰錢。二十元一次,mark 底月底從他戶口扣錢。
出街都要罰千五啦!條街有垃圾都係罰垃圾蟲,吾通罰個清潔工呀!有病! ...

佢老馮咁,仲講埋粗口,佢真係會俾你扣錢?而且哩個係尊重的問題,點可以當老婆係工人架?

禁止訪問

瑪瑙宮

您一而再, 再而三, 四, 五咁幫佢執手尾, 咪變成係您o既責任囉. 一早就應鬧佢: 唔該自己食完自己掉番. 唔掉就唔好買.

男爵府

好媽媽勳章

原來個個男人都係咁
有時我c6 又是亂放.. 男人可以忍到一直放係到唔執
但做老婆一日二日可以唔執...
到第三日一定忍唔住要執
天啊.. 女人就是這樣..真命苦

男爵府

好媽媽勳章

我老公都係咁, 水都唔會斟, 佢好多時想飲時我己同佢斟左. 有時佢口渴我未斟, 佢會開口叫我斟.
衫褲鞋襪佢都唔知d野放係邊日日番工前都係我放好係床前比佢.
因為我不用返工, 呢d就係我既工作.
而我做完呢d野我老公都會同我講唔該.

我諗重點唔係你要做呢d工作而係你介意老公既態度?
但係佢未結婚時係咪咁嫁?

複式洋房

同佢執都唔緊要, 一定唔可老馮, 如果唔係我一定丙到佢死, 唔理佢, 如果講埋粗口, 我一定產到佢永不反生....

複式洋房

哈哈.你好勁呀.我撐你

原帖由 LokLokMon 於 10-3-29 11:12 發表
同佢執都唔緊要, 一定唔可老馮, 如果唔係我一定丙到佢死, 唔理佢, 如果講埋粗口, 我一定產到佢永不反生....

大宅

他結婚前己很大脾氣,但我很愛他所以沒有和他分手。因為他不發脾氣時,真的帶給我歡樂。
前晚己就亙相尊重的問題吵了一大獲。幾乎想返我阿媽度。
他的阿媽沒有教他什麼叫尊重。我聽他們一家人亙相說話的語氣也差不多,粗聲粗氣,不留餘地,禮貌包裝都是被認為是癈話。所以他會用很差的語氣和我說話。
而且他媽視兒女為生活中心,對他照顧得無微不至, 所以他認為老婆應繼氶他媽的工作。生活瑣事一出現問題,便是老婆思慮不周。我作為一個土生土長的香港人覺得很ridiculous!
他也是在傳統背景下長大的一個粗人,雖受過高深教育,但家庭觀念仍未進化,仍在懷念上一代男尊女卑的家庭制度。
他不能被改變的,我真的很灰!

複式洋房

如果係禁, 睇下你可以頂到幾時, 愛佢都唔係一世既事, 不過都有例子既, 我老豆老母, 我見到佢地嘈嘈閉閉又一世.
如果下次再係禁, 你就同佢慢慢講啦, 再唔得, 你就走出街休息一下, 好似教仔禁, 唔可以勞氣, 一勞氣就自己冷靜下, 返home就無事, 但如果佢再講粗口同唔尊重你就丙返佢再出去都未遲呀...

瑪瑙宮

佢呀媽對他照顧得無微不至, 所以他認為老婆應繼氶他媽的工作。...咁又點, 請個工人就有呢個效果. 您話您細個由父兼母職一手湊大, 叫佢繼承您爸的工作, 佢又得唔得呢? 佢蝦您, 您又就慣佢, 無計啦.

原帖由 rd21gn54 於 10-3-29 12:59 發表
對他照顧得無微不至, 所以他認為老婆應繼氶他媽的工作。 ...

首頁

尾頁

跳至