烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

想請教煲湯幾時用豬骨, 豬展, 瘦肉 ??

上次去街市買龍利葉, 老闆教我用瘦肉,唔好用豬骨...

我唔識分... 請大家指教下 !

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

因有D人話用豬骨煲會燥,咁所以用瘦肉
我多數煲湯都用瘦肉
因豬骨我落幾多都好(試過$40豬骨)煲出黎係無味既
用瘦肉反而有肉味

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

唔該晒 ~

珊瑚宮

煲湯最甜是瘦肉,但鞋,食唔番.
豬骨都甜,但多胆固醇,營養師不贊成落.
豬展可當餸食,點豉油好味.買展仔.
玩具萬歲!

翡翠宮

如果你想食番d瘦肉, 你可以係買豬肉的時候同佢講要
林肉, 要食埋既, 咁個豬肉佬就識比邊部份你架嘞...d肉煲完都仲好林, 好好食架!

原帖由 fitfish 於 10-3-25 19:18 發表
煲湯最甜是瘦肉,但鞋,食唔番.
豬骨都甜,但多胆固醇,營養師不贊成落.
豬展可當餸食,點豉油好味.買展仔.

大宅

豬骨好油, 但香, 瘦肉好清, 但d肉好鞋, 浪費, 西施骨有d油, d肉好食, 豬展少少油, d肉都好食...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我通常會買豬展, 因為煲完湯d肉唔會鞋, 仲好好食架.

珊瑚宮

如不怕肥,買.....不見天.....點豉油好味,滑,香,甜.
玩具萬歲!

複式洋房

煲菜湯如西洋菜,菜干等用不見天,湯會很香甜.菜湯不宜用骨,因有骨碎.煲藥材湯用瘦肉or 豬展. 其他湯可以用西施骨或脊骨,唔會咁肥.
原帖由 幸福 於 10-3-25 17:23 發表

大宅

我通常買一隻叫鮑魚骨,出完水再沖洗吓無咁肥,煲完湯我會再畢走d油。d肉煲完湯仲好滑架,又有肉味。

男爵府

好媽媽勳章

如果買豬展,,,通常一煲湯兩大兩細飲,,,要買幾錢豬展呢 ?

珊瑚宮

買幾錢朱展好難講.豬肉有分貴,中,平價.
貴豬肉有巴庫豬,健味豬,有機豬......貴價.
普通新鮮豬.....中價.
冰鮮豬扮新鮮豬......中平價.
冰鮮豬.....平價.
要幾多肉才夠,是好個人的,例如我媽喜味濃,買成斤幾二斤豬骨(一家人飲).
我自己2人飲,十幾元豬肉都嫌多.
言歸正傳,2大2小,買$20元豬展試下夠不夠味.
玩具萬歲!

男爵府

好媽媽勳章

thanks ~ 等我試下先 ~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 幸福 於 10-3-25 17:23 發表

我煲龍利葉+apple+琵琶葉+蜜早+南北杏+瘦肉

because 這個湯是不吃瘦肉.不好吃

but好化痰止咳....

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 豬包仔 於 10-3-30 10:42 發表
我通常買一隻叫鮑魚骨,出完水再沖洗吓無咁肥,煲完湯我會再畢走d油。d肉煲完湯仲好滑架,又有肉味。

me too,我煲親湯實會買佢 ,正正正

象牙宮

原帖由 EVA222 於 10-3-25 17:45 發表
豬展較貴好少買,因為唔食渣就浪費.
菜乾青紅蘿蔔西洋菜粉葛之類,屬於瘦物,有油份較美味,可用豬骨,清補涼生果湯之類,用瘦肉或豬展.

完全正確ar.if 煲西洋菜,菜乾之類就用骨.

男爵府

想請您地會唔會用豬尾骨煲湯?

禁止訪問

男爵府

因為我c6煲咩湯, 都放豬尾骨, 煲節瓜/青紅羅白/番茄薯仔...
煲完d湯, 仲會"筆"起少少連湯渣+水, 煮"足'仔比bb食..(1歲)
唔知咁得唔得呢..

首頁

尾頁

跳至