跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好
因為我係第一胎~所以咩都唔識
我想請問各位MAMI
政府排期係點排~要打電話去BOOK
還是要親自去政府醫院找婦產科
跟住再約時間排期?

真係咩都唔知~有冇MAMI可以幫到我哩個問題。

(我本身睇私家_第一次產檢咋~現在8WEKKS)

禁止發言

洋房

妳可以上網check咗邊間健康院最近妳屋企, 之後打電話去話妳check到有咗, 想排期, 因為要地址同醫生証明, 妳一定要問私家醫生攞懷孕証明, 最好2張, 1張俾公司, 1張俾政府, 第一次去就要俾, 仲有妳的身份証及妳老公身份証(或副本), 妳的地址証明, 同醫生証明.
快d排啦, 要掛個幾月先有得見姑娘呀.

原帖由 waiman13 於 10-3-25 20:20 發表
大家好
因為我係第一胎~所以咩都唔識
我想請問各位MAMI
政府排期係點排~要打電話去BOOK
還是要親自去政府醫院找婦產科
跟住再約時間排期?

真係咩都唔知~有冇MAMI可以幫到我哩個問題。

(我本身睇私家_第一 ...

珍珠宮

虎到金來勳章

間間醫院要嘅野都唔同, 我登記QE就只係醫生信證明懷孕, 住址證明同埋你嘅身份證就可以, 我老公陪我去, 都有問埋佢拎身份證登記D資料, 不過好似唔係必須. QE可以垮區. 最好打電話去你想去嗰間醫院問下先, 費時白行嘛.

複式洋房

我打去健康院, 個姑娘話我太早啦, 叫我 7-8w 再打去, 佢話通常 11w 左右先第一次檢查喎

但因為我係高齡, 我怕 miss 左 check OSCAR 的時間, 所以剛剛上威院網留聯絡, 希望排定隊先

珍珠宮

虎到金來勳章

原帖由 amycsm 於 10-3-26 08:08 發表
我打去健康院, 個姑娘話我太早啦, 叫我 7-8w 再打去, 佢話通常 11w 左右先第一次檢查喎

但因為我係高齡, 我怕 miss 左 check OSCAR 的時間, 所以剛剛上威院網留聯絡, 希望排定隊先 ...

我5week已經去QE登記啦, 都要安排到10WEEK先見姑娘.

複式洋房

原帖由 polliebb 於 10-3-26 09:43 發表

我5week已經去QE登記啦, 都要安排到10WEEK先見姑娘.

直接去醫院 ?? 唔係去健康院架咩 ?? 新手上路, 咩都唔識

珍珠宮

虎到金來勳章

原帖由 amycsm 於 10-3-26 09:54 發表

直接去醫院 ?? 唔係去健康院架咩 ?? 新手上路, 咩都唔識

你會唔會去政府生? 如果會就去醫院登記啦.

複式洋房

原帖由 polliebb 於 10-3-26 09:59 發表

thank you !!!!

複式洋房

原帖由 polliebb 於 10-3-26 09:59 發表

我剛剛打去瑪嘉烈, 佢叫我去健康院登記喔, 哎呀~

複式洋房

原來係咁~~謝謝各位的解釋
我明啦~~~

珍珠宮

虎到金來勳章

原帖由 amycsm 於 10-3-26 10:56 發表

我剛剛打去瑪嘉烈, 佢叫我去健康院登記喔, 哎呀~

可能間間醫院唔同啦, 我去QE登記架.

別墅

我同你一樣都係第一胎,留下既普通診所醫生幫我寫左張懷孕證明之後,就叫我去廣華 / QE登記新症。
我打電話去廣華,收新症只要以下時間﹕
Mon~Fri : 09:00~12:30, 14:30~16:30
Sat : 09:00~12:00
所以我今朝都去排新症...勁多人呀!
我第一次去政府做產檢都要排到去6月8號...當時我已經成4個月喇...太慢了吧?好似我都book 左4月1 號睇私家...

大宅

政府個d係咁慢架.....同埋你唔好指意佢地會幫你照超聲波,除非你身體狀況好差,或有特別情況(作小產),否則佢只係會係咁二幫你摩下個肚,檢查下...就係咁...所以你會心急想見亞b,就會好私家到睇佢....哈..祝大家身體健康..

複式洋房

原帖由 pikyan_hk 於 10-3-28 00:47 發表
我同你一樣都係第一胎,留下既普通診所醫生幫我寫左張懷孕證明之後,就叫我去廣華 / QE登記新症。
我打電話去廣華,收新症只要以下時間﹕
Mon~Fri : 09:00~12:30, 14:30~16:30
Sat : 09:00~12:00
所以我今朝都去排新症...勁 ...

thank you !!!

大宅

既然政府產檢咁慢, 咁係咪即係要出去揾定私家?
係咪如果想去政府生就一定要去醫院做產檢?

複式洋房

原帖由 colourbb 於 10-3-30 17:08 發表

1. 係呀, 政府私家兩邊做

2. 我有朋去醫院做, 有朋友去健康院做, 所以應該都兩度都得

別墅

哈哈~就你第一個問題, 我都有打電話去廣華
問姑娘, 點解排到BB成四個月大至有得睇第一次產檢...
佢答﹕因為太多人想睇廣華喇,如果你驚既, 可以俾錢出去睇c+
我再問﹕咁如果無錢咁點呀?
佢答﹕都無辦法架喇, 呢個已經係最快既時間!

根本無得complaint! 政府又話鼓勵生育,但係配套完全唔support囉!

原帖由 colourbb 於 10-3-30 17:08 發表

大宅

係 lor, 咁咪即係叫窮人唔好生
而且聽其他 mama 講, 仲要等餐飽先見到姑娘一陣, 仲要係就咁摸下個肚就算, 都唔係次次有得照照聲波

原帖由 pikyan_hk 於 10-3-31 13:07 發表
哈哈~就你第一個問題, 我都有打電話去廣華
問姑娘, 點解排到BB成四個月大至有得睇第一次產檢...
佢答﹕因為太多人想睇廣華喇,如果你驚既, 可以俾錢出去睇c+
我再問﹕咁如果無錢咁點呀?
佢答﹕都無辦法架喇, 呢個已經係最快 ...

男爵府

虎到金來勳章

其實去政府E院或健康院都只不過係為咗慳第一之驗血的報告錢, 但如果排咁後就好似太遲

首頁

尾頁

跳至