家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

想在大陸開RMB戶口做RMB定期,邊間息高同埋方便?有D咩手續?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

用回鄉証就可以開的,全国銀行息率统一,你可立刻申請網上銀行,用手指加密。。。。

我用了 農銀,建行,交通!

如果方便處理,可在羅湖口岸,左邊"富臨洒店" 前少少 有 建行 及 交行,我覺得交行比較好!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

啊!! 提一提你,在国內開了户口後,可在香港找換店,由 HKD --> RMB 一般比牌價高 2 點子,有價講的,自己格價,找些開得久些,約 1 小時就轉到你国內户口,然後自已經網上銀行轉為自己喜歡的定期!!

男爵府

do you know how to remit RMB from China to HK? thanks.

原帖由 大力大力 於 10-3-26 00:14 發表
啊!! 提一提你,在国內開了户口後,可在香港找換店,由 HKD --> RMB 一般比牌價高 2 點子,有價講的,自己格價,找些開得久些,約 1 小時就轉到你国內户口,然後自已經網上銀行轉為自己喜歡的定期!! ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 star1402 於 10-3-26 00:25 發表
do you know how to remit RMB from China to HK? thanks.

我就方便,因為有廠在大陸,隨時自己左手換比右手!!

另外方法 : 想想先。。。

1. 在本地銀行開户,經香港銀行滙上去,以後就可以反下來,但要收手續費,另外銀行對換率比找換店,少 4 - 6 點,200,000 就少大約 1,000 RMB,這也很繁,因香港法例規定每天祇可入 20,000 RMB

2. 慢慢換給朋友

3. 留返在大陸買樓!

4. 換返比找換店,理論上應可行,小弟末試過!

男爵府

請問而家幾多厘息?
有捨必有得 有得必有失

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

3 M 1.71%
6 M 1.98%
12 M 2.25%

連稅!!!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

除稅後呢?
我剛在中銀做左RMB1萬 1年定期 , 得0.8%
但係在大陸做定期, 會唔會好麻煩呀?
我草黎比BB的...諗住一路續存
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

Thanks. The fact is I just sold flat in China and thinking how to remit money back to Hong Kong.

原帖由 大力大力 於 10-3-26 03:28 發表

我就方便,因為有廠在大陸,隨時自己左手換比右手!!

另外方法 : 想想先。。。

1. 在本地銀行開户,經香港銀行滙上去,以後就可以反下來,但要收手續費,另外銀行對換率比找換店,少 4 - 6 點,200,000 就少大約 1 ...

別墅

現時内地銀行唔收存款利息稅嘎啦。
息口真係高過香港,不過就係D錢兌換同埋要帶上帶落,我都費時搞了。等加息先算啦。

大宅

最近中銀出咗隻保險,5年期有3%保證回報,我都打算開份,費是上大陸開戶。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 Mandy2002 於 10-3-30 22:03 發表
最近中銀出咗隻保險,5年期有3%保證回報,我都打算開份,費是上大陸開戶。

= 五年定期 3% ,注意不是複息計算,太長不靈活!!

大宅

即是做不做得過呢?
原帖由 大力大力 於 10-3-30 23:45 發表

= 五年定期 3% ,注意不是複息計算,太長不靈活!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 Mandy2002 於 10-4-2 13:57 發表
即是做不做得過呢?

現在環球的息口是歷史低位,應該會慢慢加返息,上返正常水平!!! 5 年 3% 做唔過!!

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-3-26 00:14 發表
啊!! 提一提你,在国內開了户口後,可在香港找換店,由 HKD --> RMB 一般比牌價高 2 點子,有價講的,自己格價,找些開得久些,約 1 小時就轉到你国內户口,然後自已經網上銀行轉為自己喜歡的定期!! ...

我都就係煩呢個問題點樣運D $ 上去大陸個戶口, 但係我又無相熟既對換行喎... 雖然唔係好多錢, 都驚比人扼喎!!應該點好呢?

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-4-2 19:22 發表

現在環球的息口是歷史低位,應該會慢慢加返息,上返正常水平!!! 5 年 3% 做唔過!!

那麼有什麼建議可做類似這些以小額投資既增值財富呢??

男爵府

我用招行,有5.x厘 3年定期, 不過唔知而家仲有冇呢!
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

禁止發言

男爵府

其實我係交通都做緊人仔既零整呀, 雖則唔知一年後點, 不過都係純粹迫自己儲下$咋...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 momotam168 於 10-4-14 11:35 發表
其實我係交通都做緊人仔既零整呀, 雖則唔知一年後點, 不過都係純粹迫自己儲下$咋...
零整d息怎樣?

首頁

尾頁

跳至