跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係新手媽咪?個b1月7出世,想同d媽媽傾下bb的問題﹗你地個b而家1日吃幾餐同時吃幾多ml呢?

複式洋房

仔仔1月21日出世 ... 依家食150 ml ... 一日食5-6餐 ...

大宅

我囝囝1月15日出世,這星期開始每日食5餐,每餐160ml,因為晚上瞓到5-6個鐘,有時仲瞓到7個鐘,所以食少咗一餐。

洋房

我個BB 1月23日出世, 食得都OK, 但係皮
就好敏感,好容易起粒粒。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔1月20日出世, 食180ml, 一日食5餐

男爵府

我BB1月10日出世, 之前都食到140ML, 而家得返100-120ML, 一日6-7餐~~同埋訓得唔多~~

別墅

我個仔1月24日出世,每餐飲150ml,一日飲5餐,前日睇兒科醫生話BB兩個月大一日最多飲24oz(即係720ml),不過我個仔都有厭奶,成日扭黎扭去,唔肯飲奶,點算好呢? 幾時會變番正常食量???
原帖由 汝汝 於 10-3-25 18:36 發表
我係新手媽咪?個b1月7出世,想同d媽媽傾下bb的問題﹗你地個b而家1日吃幾餐同時吃幾多ml呢?

男爵府

我個女1月14號出世,而家飲150ml, 平均5-6餐,食得,訓得同痾得...
你地既bb便便係咩顏色呢? 我果個仲係綠綠地,姑娘話正常,因為係膽汁形成喎...

大宅

我個囝1月22號出世,而家13磅5, 飲6安, 一6-7餐,食得訓得玩得^_^

不過勁扭抱!!!!

大宅

我個囡之前好食得, 而家就訓得唔食得, 同佢飲奶簡直係要命, 飲咗60ml就開始左擰右擰, 每次都要飲45分鐘至1小時, 由1餐飲160ml降至100ml, 仲要一天飲5餐咋

複式洋房

我亞仔1月11日出世。
原本飲150-180ml,不過近期有時唔係好飲奶,飲咗60-90ml,掃完風後就用條脷仔頂返支奶出嚟、吐返d奶、或者左擰右擰,又或者大喊,唔肯再飲奶,有時要再等20-30分鐘才肯繼續飲,有時就死都唔再飲,唔知係唔係厭奶期呢?

複式洋房

回覆 1# longnoma 的文章

應該係厭奶期挂..我仔同你情況差不多..半個月之前..食得快又食得晒..而家...唉...

複式洋房

To 汝汝 :
我個仔都係1月7日出世架!

依家飲160ml (5-6 餐), 夜晚11PM後飲兩餐奶粉, 日頭飲人奶, 3-5 日一次大便, 重13.5磅, 佢出世個陣得5.9磅(36周)咋!!

日頭仲意抱住瞓, 唔係就勁扭, 不過好彩飲完夜晚個兩餐奶, 就好易瞓, 唔會點扭.

別墅

我仔仔1月9日出世,情況跟大家差不多!

一日5-6餐,每餐150ml,但未必餐餐食得晒,尤其早上第1餐奶食110~120ml就唔食,瞓著咗!通常食到一半就要停,佢會頂個奶樽出來,再食第二輪就會好扭計,或者咬奶咀,所以每餐奶都要最少食45分鐘,試過佢肯飲,一口氣讓他食完支奶先掃風,但幾次都會嘔奶,所以現在都唔敢再試!夜奶未算完全戒到,因為有時都會半夜4點左右嘈要食奶。

發覺BB條頸同脚仔已經好好力,佢好喜歡打直抱,每次食完奶一打直抱掃風,就好快hur到氣,你哋bb是否都係咁? ^_^

大宅

我個女1月14號出世,
1日5-6餐,每餐120ml-140ml
依家11磅,仲未介夜奶
我想問各位媽咪咩係厭奶期?

複式洋房

我個囡1月8日出世, 一日5餐,每餐160-200ml,食得訓得,但2-3日先一次大便,好擔心,唔知算唔算正常?

別墅

囡囡1月29日出世, 一日5餐, 每次150ml, 多數飲哂, 不過要45分鐘!

大宅

我仔仔都好鐘意我地打直抱佢,而且容易d同佢掃到風,但佢條頸都仲係唔係好夠力,見佢個頭仔重重咁,好攪笑!

大宅

我個囝囝仲維持住每餐3-4安,每日食五六餐咋~ 不過,佢夜晚可以訓到七個鐘先起身,日頭又可以訓到好多~
初初出世收左水6磅,依家11磅~頭仔都算夠力啦~
我諗佢應該係夠食掛~

不過,佢依家有斜頸問題~要做物理治療

大宅

原帖由 momotang 於 10-4-2 15:37 發表
我個囝囝仲維持住每餐3-4安,每日食五六餐咋~ 不過,佢夜晚可以訓到七個鐘先起身,日頭又可以訓到好多~
初初出世收左水6磅,依家11磅~頭仔都算夠力啦~
我諗佢應該係夠食掛~

不過,佢依家有斜頸問題~要 ...

點察覺佢有斜頸問題呀?

首頁

尾頁

跳至