少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿囝行路成日kick親, 跑又跑得唔快又唔穏,企既時候又成日挨挨bangbang, 係咪有問題呀,使唔使檢查下?

大宅

要快d去check吓, 好小4歲小朋友仲末行得好好.

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

我個仔以前都係0甘,後來去check過,職業治療師同佢做評估,話佢肌肉張力低及四肢協調差,後來經過訓練就慢慢進步左,不過仍然不及同年齡的小朋友般靈活,所以我提意你同佢check 0下,以及自己多帶小朋友行路及到公園玩遊樂設施,都有幫助的

男爵府

原帖由 kenzonat 於 10-4-5 23:33 發表
我個仔以前都係0甘,後來去check過,職業治療師同佢做評估,話佢肌肉張力低及四肢協調差,後來經過訓練就慢慢進步左,不過仍然不及同年齡的小朋友般靈活,所以我提意你同佢check 0下,以及自己多帶小朋友行路及到公園玩遊樂設施, ...

請問可以有咩途徑做檢查?健康院可以嗎?謝謝!

男爵府

HI, 先去健康院, 4歲可以check眼, 順便見埋醫生, 話比佢知這種情況, 如果有需要會轉介, 或者你想快, 就睇家庭醫生, 然後叫佢寫轉介信~

原帖由 puibpuib 於 10-4-6 23:51 發表

請問可以有咩途徑做檢查?健康院可以嗎?謝謝!

子爵府

係呀,可以打電話到健康院約見 or 自己睇家庭醫生轉介,而我就一面打電話到健康院約期,一面自己找私人機構做評估及訓練,(因為政府d野有排等,我仔仔在私人ot做了差不多年半訓練,政府先有位俾亞仔做訓練,而服務質素仲......不過好過無及便宜 好多),所以我現在政府及私人都做,希望幫亞仔訓練返好d, 但用了很多

子爵府

順便提一提,政府的學前訓練中心只為六歲以下的小朋友提供訓練服務,所以你也可以考慮0下協康會的職業治療服務.

男爵府

epan & kenzonat,
唔該哂!!!

禁止訪問

大宅

死啦 聽你地咁講 我都好驚丫

我仔仔剛剛3歲 又係成日都跌到 有時落樓下公園玩都好多時無拉拉跌一交 起初以為係佢太調皮 但睇完你地咁講 我是否都要帶佢去見見醫生呀?

首頁

尾頁

跳至