跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔完全識聽及跟著做,但中英文加埋只肯講15-20 字,不肯多講,只看....您們的BB點樣?

大宅

好媽媽勳章

男仔既語言能力比女仔慢, 唔駛擔心, 總之佢聽得明又識跟住做就即係佢無問題啦! 我朋友個仔到3歲先至識講野, 家陣5歲好似開籠雀咁把口無時停, 我朋友講笑話寧願個仔好似之前咁唔出聲仲好, 起碼無咁煩!

子爵府

牛年勳章

15-20字,幾好呀! 我呀仔剩係講BB話,BABABA, CACACA, DADADA, MAMAMA, NANANA,TE (係咁多!)識聽好多都跟到做,不過要心情好先發多D音,我想因為呀仔無MAT機會同同齡小朋友玩,同埋我地係講3種語言,我都預左佢唔會咁快識講野.

原帖由 DYJY 於 09-7-21 17:31 發表
我仔完全識聽及跟著做,但中英文加埋只肯講15-20 字,不肯多講,只看....您們的BB點樣?

男爵府

嘩...
好叻呀...

大宅

我嗰囡囡1個字都唔識講, 連爸媽都唔識, 只係識聽完照做同用BB話回答我, 我都唔知點算

男爵府

原帖由 creamymami2007 於 09-7-25 11:11 發表
我嗰囡囡1個字都唔識講, 連爸媽都唔識, 只係識聽完照做同用BB話回答我, 我都唔知點算

me too la...

大宅

識講中英文咁叻呀?我個仔咩都唔識,間中講papa,mama 咋...

大宅

我 bb 識叫"嗲哋" 、"媽咪"
有時執人口水尾, 識講"洗手"、"楂住" (我地有時叫佢楂住個奶樽、楂住 d野食, 所以而家佢想自己食, 就話楂住)、有時叫個老豆做 "肥佬" (不過叫唔正, 叫左"阿 woad")

我地好少教佢英文, 所以唔識。
大部份指令都識聴, 有時講緊佢壞話, 話佢點樣百厭, 佢就特登做一次百厭比你睇。

大宅

都 好叻wor...

原帖由 xl_bigbig_b 於 09-7-28 19:04 發表
我 bb 識叫"嗲哋" 、"媽咪"
有時執人口水尾, 識講"洗手"、"楂住" (我地有時叫佢楂住個奶樽、楂住 d野食, 所以而家佢想自己食, 就話楂住)、有時叫個老豆做 "肥佬" (不過叫唔正, 叫左"阿 woad")

我地好少教佢英文, ...

大宅

好媽媽勳章

唔知係咪因為我個女成日睇電視 , 佢已經識講幾多野, 連我無教過佢既ABC同埋one, two, three都識, 我都唔知係好事定壞事, 但亦因為咁我地唔敢响佢面前亂講野怕佢學左就弊傢伙!!

大宅

我真係好羨慕你哋呀!!!
我嗰大囝囝日日同妹妹講嘢!!!
但仍然未有進展識講

大宅

原來大家的情況都差不多...我幾驚我個女有事所以唔係太講嘢!

伯爵府

阿仔早陣子會說car, ball, , 無啦, daddy, mama, popo,媽媽, 麻麻, floggy, banananana,
A, K, Z,O, P

最近突然進步神速,會說cow, pear,cup, door, popcorn,sum(其實想說sun), uncle cle, 並指著我們的面部器官說 mouth , eye, noseno, face fa 等。

今天會說bowl, spoon poon, 但是我指著spoon 上的豬,他就扮豬叫,不肯說 pig, 原來是菲傭教他的,笑死!

男爵府

原帖由 hkaa 於 09-8-1 00:32 發表
阿仔早陣子會說car, ball, 花, 無啦, daddy, mama, popo,媽媽, 麻麻, floggy, banana的nana,
A, K, Z,O, P

最近突然進步神速,會說cow, pear,cup, door, popcorn,sum(其實想說sun), uncle 的cle, 並指著我們的面部器 ...

我個囡有時會說出好多以前教過佢d生字....e.g. 走開, 唔要, 媽媽, mame, baba, 公公, 婆婆, 餅餅, dirty, apple, frog, duck duck.. ..12345678

大宅

仍然未有進展識講

洋房

我呀仔識講:
廣東話: 爸爸, 媽媽, 婆婆, 爺爺, 姐姐, 家姐, 哥哥, 妹妹, 姨姨, 嫲嫲, 伯伯, 公公, 飽飽, 奶奶, 車車, 街街, 噢喳(peekaboo), 哎吖, 呢個, 無, 呵, 執, 抱, 打打, 怕怕, 抹抹, 馬, 燈, 跌, 拍, 辣, 吉吉, 滴滴, 係, 雨, 高, 抱, 熱, 凍, 杯, 蚊, 蚊拍, 痛
英文: Uncle, Auntie, Car, Dog, Tiger, No No, Bye Bye, Bear, Egg, Ball, nana (banana), Egg tart, dark, Apple, Orange, Lemon, kick, yeah, cut, Lion, up, dirty, bark, walk, book, park, open, go, out, air-con, remote, clock, 8 o’clock, Purple, Red, Blue, Green, neck, eye, mouth, nose, put back, good night, good morning, two, eight, nine, ten, I Lup You, OK, hungry, bed, I want …, please (without “s”), go go go, cannot, pork, long, me, sticker, happy, hot, cold, pain, honey, change
國語: 我愛你
最近好鐘意執我哋口水尾, 今朝突然喊住話哋知佢肚痛, 哋都唔知佢識講肚痛.

男爵府

原帖由 JewBo 於 09-8-31 16:24 發表
我呀仔識講:
廣東話: 爸爸, 媽媽, 婆婆, 爺爺, 姐姐, 家姐, 哥哥, 妹妹, 姨姨, 嫲嫲, 伯伯, 公公, 飽飽, 奶奶, 車車, 街街, 噢喳(peekaboo), 哎吖, 呢個, 無, 呵, 執, 抱, 打打, 怕怕, 抹抹, 馬, 燈, 跌, 拍, 辣, 吉 ...

你個仔好勁wor..你一定好比心機日日教佢..

大宅

我個仔識講媽媽..mimi..婆婆(講左和和)
爸爸都識講,,不過好少講..
不過佢唔會對住我叫媽媽..佢叫我亞B..=.=

係呢..你地未識講野既BB 2歲駛唔駛返多次健康院呀!?

別墅

我個仔2歲都要返健康院跟進講話呢個問題,因為之前講話真係唔多。近呢幾個月進步了很多,現在肯講有:daddy , ba(媽) ,哥, Auntie , ball(婆); 其它:eyes , bird , apple , yes , please ...和 bb 話!但其實知道他理解好多,只是未想講!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10748;450/st/20071213/n/Niklas+Low/k/0b9f/age.png"></a>

複式洋房

我個女識講好多野了, 我都好開心..
如: 爸爸, 媽媽, 婆婆, 舅父(虎), 二媽, 姐姐, 弟弟, 妹妹, 哥哥, ee, apple, 橙, moon, san, net, car, 粥, water, 及身體全部份的英文等.....還有懂叫自己個名, 及一歲....哈

首頁

尾頁

跳至