嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...37

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

如果有一個合適O既作息時間表, 根本就唔會扭眼瞓, 扭食O架喎....有時間表, 我好少聽到BB喊聲

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

bb慢慢大就唔會永遠咁聽話
不過3個月大仲可以教下
我個女都唔食奶咀架
但我想佢瞓好易...飲水
佢唔食奶咀, 但佢其實中意啜下啜下好似奶咀既感覺就會瞓
唔知你個b得唔得呢
扭眼瞓真係好慘

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

全日都要有固定時間, 4小時一個CYCLE, 包括食-->玩-->瞓, 當你固定了, 他們到時到候就會餓, 到時到候就會眼瞓

瞓時, 放上床, 給他毛巾, 叫他瞓就OK, 咩都唔洗做, 唔洗抱, 唔洗氹, 奶咀, 如果佢食奶咀會瞓, 也無防, 不過只給一次, 跌左唔俾返佢, 其他時間唔俾奶咀, 1 - 1.5歲戒奶咀

原帖由 cincin_ko 於 10-3-30 01:00 發表

晚上就定bb 何時訓, 但日抖都要set 佢訓覺時間嗎.?
唔係食完奶玩一陣, 玩到累就訓到下一餐奶醒嗎..??

lmw325  好勁呀..  發表於 11-12-1 11:57
tanping  你好勁AR  發表於 11-11-7 23:35

侯爵府

NAP 一定唔可以多過3小時, 無論NAP定晚上, 夠鐘就上床, 夠鐘就要叫醒

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 pyjess 於 2010-3-30 02:26 AM 發表
全日都要有固定時間, 4小時一個CYCLE, 包括食-->玩-->瞓, 當你固定了, 他們到時到候就會餓, 到時到候就會眼瞓

瞓時, 放上床, 給他毛巾, 叫他瞓就OK, 咩都唔洗做, 唔洗抱, 唔洗氹, 奶咀, 如果佢食奶咀會瞓, 也無防, ...

好認同lee個方法,自出世開始每日作息都定時,自自然然bb就跟住lee個規則行,你自己都會容易控制,我個仔個個都話好湊
我唔反對用奶咀按撫bb,但係要早d介,我就8個月大介咗(bb冇咩反扎抗能力)

子爵府

你哋就好啦, 我個女一直食奶都好差, 7個月大前都係食人奶, 一直都唔定時食, 之後轉咗食奶粉, 都盡量同佢SET定時食,但佢成日都會攪亂哂D時間....佢而家成日都因為眼瞓而食唔到粥仔, 又成日唔肯瞓晏覺..我都好頭痕呀!!

佢而家9個月大, 可唔可以重新同佢SET過D時間呀? 可唔可以教吓我呀!!!!

侯爵府

7個月都TRAIN到, 不過要用多D功夫囉, 因為佢識企喇。。。。ARE YOU READY? 你OK, 我講個方法你聽。。。
原帖由 maymycheung 於 10-3-31 21:37 發表
你哋就好啦, 我個女一直食奶都好差, 7個月大前都係食人奶, 一直都唔定時食, 之後轉咗食奶粉, 都盡量同佢SET定時食,但佢成日都會攪亂哂D時間....佢而家成日都因為眼瞓而食唔到粥仔, 又成日唔肯瞓晏覺..我都好頭痕呀!! ...

男爵府

想向各位請教....
我個仔兩個月鬆d,佢越來越瞓得少,越來越扭眼瞓。我都想set時間表比佢,但好難咁,因佢夜晚果轉瞓得無乜規律,有時半夜5點醒,有時4點半,有時6點,咁佢瞓醒就扭食,想set好6點為第一餐既,但佢4點幾醒左要食,好難拖到6點先比佢食呀﹗咁如果早比左佢食,成個時間表就唔同晒喇﹗
請問有咩方法呢﹖thx ~

samanthachan48  最尾個餐食飽D應該會好D,因為我BB如果最尾個食得少都會早D起身扭食  發表於 11-11-24 15:25
tanping  我家個B都係咁  發表於 11-11-7 23:38

侯爵府

想問下2個問題先:
1) 你個TIMETABLE係點O架?
2) 瞓前, 你做D咩氹佢瞓呢?
原帖由 丘師奶 於 10-4-1 00:26 發表
想向各位請教....
我個仔兩個月鬆d,佢越來越瞓得少,越來越扭眼瞓。我都想set時間表比佢,但好難咁,因佢夜晚果轉瞓得無乜規律,有時半夜5點醒,有時4點半,有時6點,咁佢瞓醒就扭食,想set好6點為第一餐既,但佢4點幾醒左要食,好難拖到6 ...

男爵府

其實我地個timetable可能都唔係好規律,最主要係想set食奶度先,如下:
6:00 10:00 2:00 6:00 10:00
一日餵5餐,食完夜晚10點後就比佢去瞓,而通常都唔唔洗tum架,因佢多數會食住瞓,咁我就set左5:30沖涼,沖完涼就食6:00果餐,至於其他野就無乜點set呀﹗而家日抖仲煩,日抖好難瞓覺,食完奶佢唔瞓的話,大約自己o係床自己靜到半個鐘倒,之後就黎料喇﹗係咁喊,好想食奶咀或食手,我唔知佢真係想食,定係扭眼瞓既前奏,所以日抖係更無規律。但佢醒左唔瞓,又唔知比佢做咩野好,同佢玩都玩唔到咁耐呀﹗

至於話佢瞓前做咩野,就係多數都係食緊奶,而且係食住瞓添呀﹗

唔好意思呀﹗我係新手媽媽乜都唔識,想買「從0歲開始依本書」,但天地、三聯都搵唔到既﹗請多多指教~
原帖由 pyjess 於 10-4-1 00:30 發表
想問下2個問題先:
1) 你個TIMETABLE係點O架?
2) 瞓前, 你做D咩氹佢瞓呢?

侯爵府

唔係指教, 不過係少少分享, 唔好客氣

1. 食奶TIMETABLE無咩問題, 但日頭NAP同晚上瞓都一定要有固定時間, 而家BB 2個月左右, 要NAP 3次, 試下SET O係8-10, 12-14, 16-18, 加埋22-6, 就瞓到14個鐘, 2個月大應該OK, 如果BB日頭瞓醒都仲烏下烏下, 就係要瞓多D, 盡量唔好用日頭補充, 而係調早晚上睡眠; 相反, BB係少睡BB, 就減少最後一次NAP時間

2. 其實食住瞓, 都算係氹; 如果無記錯, 佢地晚上瞓左之後3個鐘會自然醒, 仲要幾清醒O個種, 之後隔一段時間會發生同樣情況, 佢地清醒, 就會CHECK下同瞓之前有咩唔同, 所以, 用奶咀/飲奶/抱瞓....外來干擾入睡法, 都會令佢地清醒時發現唔同左, 因為唔開心, 喊; 解決辦法就係唔好食奶/抱瞓, 食奶咀O既, 就唔好幫佢執返, 盡量令瞓之前同之後個環境一樣

3. 如果日頭有固定時間瞓, 就會解決左 "大約自己o係床自己靜到半個鐘倒,之後就黎料" O既問題

4. 如果用上面個TIMETABLE, 我估, 食用半小時-1小時, 玩用半小時-1小時, 瞓用2小時, 你同佢玩半-1小時應該OK; 仲有, 可以日頭俾佢自己玩, 有吊起玩具O既坐椅係好幫手, 可以唔洗抱住等D奶落格, 又可以俾佢自己玩; 如果無呢D玩具, 最好都係抱半小時, 一定唔可以瞓O係度, 怕有危險; 到晚上同佢玩, 咁, 爸爸都可以參與

5. 晚上瞓(21:00 OR 22:00)同之前NAP (18:00)隔最長時間, 佢應該夠累

「從0歲開始」係基督教書藉, 可以O係"突破"買到, 反而一般書店未必有, 呢本書幾好, 講到固定作息同安全感之間O既關係, 我都發覺我隻B行為表現到佢幾有安全感

另外一本係"每個孩子都能好好睡", 我O係PAGE 1 買O既, 有睡眠THEORY, 唔同年紀小朋友, 唔同睡眠問題(如: 唔肯瞓BB床/晚上醒N咁多次/唔瞓)O既解決方法

另2本係"10大教養金律", "快樂教養100問", 照顧BB O既PART少D, 但令小朋友睡眠O既方法同"每個孩子都能好好睡"相似, 但無咁覆雜

希望幫到你
原帖由 丘師奶 於 10-4-1 00:53 發表
其實我地個timetable可能都唔係好規律,最主要係想set食奶度先,如下:
6:00 10:00 2:00 6:00 10:00
一日餵5餐,食完夜晚10點後就比佢去瞓,而通常都唔唔洗tum架,因佢多數會食住瞓,咁我就set左5:30沖涼,沖完涼就食6:00果餐,至 ...

男爵府

真係唔該晒你呀﹗我又消化下你講既野,然後試下先﹗若仲有問題,可以再問你嗎﹖因我知道你o係依方面都好成功,我見好多媽媽依你既方法都有改善呀﹗

thx a lot ~

原帖由 pyjess 於 10-4-1 01:42 發表
唔係指教, 不過係少少分享, 唔好客氣

1. 食奶TIMETABLE無咩問題, 但日頭NAP同晚上瞓都一定要有固定時間, 而家BB 2個月左右, 要NAP 3次, 試下SET O係8-10, 12-14, 16-18, 加埋22-6, 就瞓到14個鐘, 2個月大應該OK, 如 ...

侯爵府

唔洗唔該, 有咩問題, 不防繼續問....我自己都係過來人, 都試過俾隻B搞到失晒理性...O係呢度少少分享, 希望大家有隻開心BB, 做個開心媽咪~
原帖由 丘師奶 於 10-4-1 14:43 發表
真係唔該晒你呀﹗我又消化下你講既野,然後試下先﹗若仲有問題,可以再問你嗎﹖因我知道你o係依方面都好成功,我見好多媽媽依你既方法都有改善呀﹗

thx a lot ~

...

男爵府

pyjess...

今日叫做試過下,但好難SET到佢NAP既時間呀﹗佢係都唔肯瞓﹗有無方法可以易D令佢瞓架呢﹖
唔該~

原帖由 pyjess 於 10-4-1 18:26 發表
唔洗唔該, 有咩問題, 不防繼續問....我自己都係過來人, 都試過俾隻B搞到失晒理性...O係呢度少少分享, 希望大家有隻開心BB, 做個開心媽咪~

侯爵府

唔係做一日就會見效, 我試都要2日, 第三日正式成功, 你預一星期, 最多2星期, 日日做同一個TIMETABLE同PROCEDURES....如果2星期都唔成功, 先至要ADJUST

所以TRAIN呢段時間, 要日日O係屋企, 到成功左, 就可以出街都用同一個ROUTINE

另外, 一開始用時, 佢地一定會抗拒, 你可以O係佢喊時, 等一分鐘, 再入去拍佢2分鐘, 然後就走, 如果拍住都喊, 我會哼音樂, 通常我隻B聽到我把聽都會靜.....
1. SUPERNANNY主張不抱, 不開燈, 不說話, 不作眼神接觸;
2. 而"每個孩子都能好好睡覺"則主張可以說:媽媽在, 可以抱一陣, 不過入睡前一定要在床上(瞓前同瞓後環境要一樣);
3. 個人意見就係: 一定唔可以望眼, 唔可以開燈, 如果聽到哼音樂就靜, 唔好開聲講野; 如果講野先靜, 唔好抱, 最後一定要抱, 都只可以抱一兩分鐘....如果抱都唔靜, 你就一定要睇下有無其他野唔舒服....盡量令"干擾"減低

離開再喊, 就再等2分鐘先重覆以上動作; 第3次喊, 等4分鐘再重覆, 如此類推

呢個TRAINING要你先解決佢所有需要先可以用, 即係最好瞓之前MAKE SURE佢唔會餓/濕/冷/熱....最後佢想要O既係抱, 但要TRAIN佢, 等佢明白, 你唔會抱佢瞓....當然O係佢玩/食奶時, 你要抱得足夠, 有良好親子關係

SUPERNANNY主張6星期大可以TRAIN, 如果無記錯, 這說法與母嬰健康院相同; "每個孩子都能好好睡覺"主張6個月大先可以TRAIN; 我同朋友兩隻B 都係6星期大就TRAIN到....其實有MAMI話BB一出世就固定時間作息, 根本就唔需要花力氣去TRAIN, 因為一開始BB就慣左

原帖由 丘師奶 於 10-4-1 22:09 發表
pyjess...

今日叫做試過下,但好難SET到佢NAP既時間呀﹗佢係都唔肯瞓﹗有無方法可以易D令佢瞓架呢﹖
唔該~

子爵府

我個B係9.5月嗱, 我真係好想TRAIN 到佢好似你個B咁, 請教吓我呀!!!! 我真係比佢瞓覺同食嘢的問題,攪到我頭都大哂!!!!

原帖由 pyjess 於 10-3-31 21:56 發表
7個月都TRAIN到, 不過要用多D功夫囉, 因為佢識企喇。。。。ARE YOU READY? 你OK, 我講個方法你聽。。。

侯爵府

其實同樓上講O既一樣, 但係, 要注意一日NAP3次已經唔O岩一個9個月大O既BB
我而家個TIMETABLE可能會O岩D
7:00 奶
7:30 - 10:00 自己玩, 小食時間
10:00-12:00 瞓
12:00 粥
13:00 奶小量 (因為我隻B唔鐘意食奶, 所以而家肯食, 醫生叫佢要食多D, 如果你BB無呢個問題, 可以俾小食)
13:30 - 15:00 自己玩
15:00 - 17:00 瞓
17:00 粥
18:00 奶小量 (如不合用, 可SKIP)
18:30 - 20:00 自己玩
20:00 - 21:15 同爸爸媽媽玩
21:15 試食新食物
21:30 奶
22:30 - 7:00 瞓

全日共瞓12.5小時, 如果你試過, 但BB每天都不太精神, 可調早晚上睡眠時間
另外, 因為BB會企起身搵人, 你一開始唔陪瞓, 佢就會唔開心喊, 用上面講過O既方法: 等1分鐘 --> 陪2分鐘 (拍/哼歌等方法) --> 離開; 再喊, 等2分鐘 --> 陪2分鐘 (拍/哼歌等方法)--> 離開; 再喊, 等4分鐘 --> 陪2分鐘 (拍/哼歌等方法)--> 離開; 如此類推; 每次入去, 你見佢企起身, 都要放返佢瞓低, 如是者, 佢會明白, 佢要瞓低

如果小朋友怕黑, 可留一路燈直至天光

原帖由 maymycheung 於 10-4-2 10:21 發表
我個B係9.5月嗱, 我真係好想TRAIN 到佢好似你個B咁, 請教吓我呀!!!! 我真係比佢瞓覺同食嘢的問題,攪到我頭都大哂!!!!

別墅

BB 有 d 問題, 真係要捱時間, 唔係話你想 train 就 train 到, 因為我相信每個人一出世已經有好多與生俱來的特質, 個個唔同, 例如有 d bb 好鍾意訓, 有 d 真係極唔鍾意訓, 一兩套方法並唔可能應用晒o係每個人身上的.

首頁
12345...37

尾頁

跳至