自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100408&sec_id=4104&subsec_id=2753&art_id=13905915

大人返工出事都有得賠啦...
點解小朋友返學就無保障呢?!

大宅

好多團體保障系老點
只會收錢未見過賠錢

所以自己買私人保險好好多

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我囡囡幼稚園上延展班時比同學用 folder 整傷隻眼, 我問左做保險既家姐, 家姐叫我拎返單去學校 claim, 點知學校話無得 claim, 話呢 d 意外唔包, 個時我家姐都話有無搞錯, 一定係學校無買延展班既保險, 所以死口話無得 claim.

之後我買左份獨立每年續保既學童意外保險, 買完之後囡囡又係學校跌傷手, 我今次都廢事煩, claim 份獨立保算數, 之後因為有 claim 過所以要加 loading, 但總好過靠學校個份所謂 "保險", 真係都唔知保到 d 乜囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我依家先知完全係學校整親可以claim咋..
之前我仔係學校跳舞時仆左落櫃角,,
睇左兩次醫生,,,果時我仔兩歲多dd咋,,(n班)

另外我想問,,你女女依家果份,,我真係又係第一次聽,
可唔可以講下有d咩保嫁,,幾錢一個月呀,,
thanks!

其實點先有得claim?
原帖由 miriam 於 10-4-8 23:42 發表
我囡囡幼稚園上延展班時比同學用 folder 整傷隻眼, 我問左做保險既家姐, 家姐叫我拎返單去學校 claim, 點知學校話無得 claim, 話呢 d 意外唔包, 個時我家姐都話有無搞錯, 一定係學校無買延展班既保險, 所以死口話無 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 nikinokb 於 10-4-9 00:55 發表
我依家先知完全係學校整親可以claim咋..
之前我仔係學校跳舞時仆左落櫃角,,
睇左兩次醫生,,,果時我仔兩歲多dd咋,,(n班)

另外我想問,,你女女依家果份,,我真係又係第一次聽,
可唔可以講下有d咩保嫁,,幾錢一個月呀,,
thanks!

其實點先有得claim?

2.1.7 在任何普通法訴訟中, 原告人( 受害人) 必須舉證證明被告人( 學校) 疏忽之處, 才可以獲得補償。
如有學生受傷, 並擬向學校索償, 這項規定亦同樣適用, 即學生作為原告人, 必須證明學校疏忽, 才可以依法獲得補償。
2.1.8 現時每宗意外的最高保額為港幣20,000,000 元,而在投保期內, 索償的次數並無限制。

當時整親囡囡個位學生家長願意賠償所有醫療費用, 我先唔再理學校個份 "所謂" 保險, 因為我家姐講學校應該無買延展既保險, 所以死口話無得賠, 若果要嘈就要向教局投訴, 要搞唔知搞幾耐, 既然有人負責返醫療費用, 所以先算數.

而家個份學生意外保險幾百蚊一年, 總之任何意外都包, 唔需要一定係校園意外, 唔理係睇門診定係入院, 只需要證明係意外已經有得賠, 當然每單 case 都會有上限啦.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

miriam

唔該哂呀!甘我都想買返份喇!

另我想問埋,,份學生意外保險又洗唔洗下下搵證明證明係學校疏忽而整親?甘如果佢去洗手間仆親果d算唔算?

哇,,幾百蚊一年,,抵到難.......

我隻豬真係豬黎嫁... 佢成日係學校返黎隻腳都瘀哂..
問佢又話唔小心整親.. 想去診所拎支去瘀膏又多謝你180大元.....

王國長老

原帖由 nikinokb 於 10-4-9 01:58 發表

唔該哂呀!甘我都想買返份喇!

另我想問埋,,份學生意外保險又洗唔洗下下搵證明證明係學校疏忽而整親?甘如果佢去洗手間仆親果d算唔算?

哇,,幾百蚊一年,,抵到難.......

我隻豬真係豬黎嫁... 佢成日係學校返黎隻腳都瘀哂..
問佢又話唔小心整親.. 想去診所拎支去瘀膏又多謝你180大元.....

其實由醫生證明到係意外已經有得 claim, 但要睇返保單上限同範圍, 同埋亦都會睇返索償情況黎加保費, 所以小事就唔好專登 claim, 免得第二年加 loading.

我囡囡個次 claim 係因為失重心用隻手掌撞左落地, 佢用左手指尾落地, 所以手指尾個度腫得好勁, 我即刻帶佢去港安照 x-ray, 驚佢撞到或有裂骨, 呢次睇左 $1xxx 全部 claim 足, 之後第二年續保加左 25% loading, 保費都係 $475 咋.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

陰公豬咯... 一定好痛頂喇...

如果買一年..會唔會好白痴呢...?

我仔下年過美國,,你話依家買唔買好?
佢真係好大頭蝦,,買左放心d嘛..

買左幾耐先受保嫁?

原帖由 miriam 於 10-4-9 02:15 發表

其實由醫生證明到係意外已經有得 claim, 但要睇返保單上限同範圍, 同埋亦都會睇返索償情況黎加保費, 所以小事就唔好專登 claim, 免得第二年加 loading.

我囡囡個次 claim 係因為失重心用隻手掌撞左落地, 佢用左手 ...

王國長老

原帖由 nikinokb 於 10-4-9 02:37 發表
陰公豬咯... 一定好痛頂喇...

如果買一年..會唔會好白痴呢...?

我仔下年過美國,,你話依家買唔買好?
佢真係好大頭蝦,,買左放心d嘛..

買左幾耐先受保嫁?

...

直頭係學校喊到氣咳...

買一年唔係問題, 當係買個保障.

買幾耐先受保, 應該係繳交保費並確實後開始承保. 因為囡囡張單係我家姐搞, 我只係過後比返錢佢, 所以詳情我唔多清楚.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

大人諗倒都覺得痛...唉...

你家姐做保險做左幾年嫁
原帖由 miriam 於 10-4-9 02:50 發表

直頭係學校喊到氣咳...

買一年唔係問題, 當係買個保障.

買幾耐先受保, 應該係繳交保費並確實後開始承保. 因為囡囡張單係我家姐搞, 我只係過後比返錢佢, 所以詳情我唔多清楚. ...

禁止訪問

好媽媽勳章

王國長老

原帖由 nikinokb 於 10-4-9 03:00 發表
大人諗倒都覺得痛...唉...

你家姐做保險做左幾年嫁

痛到唔比我掂, 剩係識攬住我喊
不過我呢個衰阿媽幫佢隻紮粽咁既手影左相留念囉

我家姐做左保險十幾年 lu.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

當然唔介意,,

因為我仔仔係美藉,依家係香港,

下年返番美國,甘就唔需要買多份for香港,,

原帖由 smallsam 於 10-4-9 23:35 發表
唔好介意我多事問, 點解只係買一年既?
就算去美國讀書, 保險唔cover咩?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

好衰嫁你,,呀女甘慘仲笑人

另外介唔介意pm你家姐個電話我呀,,
我想買呢個同埋有其他保險想買想問下佢意見呀,,

原帖由 miriam 於 10-4-10 02:03 發表

痛到唔比我掂, 剩係識攬住我喊
不過我呢個衰阿媽幫佢隻紮粽咁既手影左相留念囉

我家姐做左保險十幾年 lu.

首頁

尾頁

跳至