論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想請印傭照顧中風老人家, 上星期去agent處見咗個印傭, 她將會6月頭完約(2年約), agent話僱主唔同佢續約, 佢要求11月返印尼3個星期,
我有以下問題請教大家:

1) 如我下星期同工人簽約, 就要俾agent fee, 假如工人毀約, 我浪費等佢嘅時間, 咁工人有冇損失呢? 佢係咪會損失agent fee?

2) 假設工人7月正式上工, 11月返印尼, 回程機會係咪要我俾?

3) 萬一佢一去冇回頭, 我要點做?

多謝指教.

男爵府

原帖由 candytl 於 10-4-8 17:09 發表
我想請印傭照顧中風老人家, 上星期去agent處見咗個印傭, 她將會6月頭完約(2年約), agent話僱主唔同佢續約, 佢要求11月返印尼3個星期,
我有以下問題請教大家:

1) 如我下星期同工人簽約, 就要俾agent fee, 假如工人毀 ...

有冇人可俾啲意見呀

男爵府

回覆 2# candytl 的文章

工人未上工,可以3天前通知不做. Agent fee 就要問公司,可能無refund,但係幫你找個一個.

假設工人7月正式上工, 11月返印尼, 回程機票當是你俾.

大宅

原帖由 candytl 於 10-4-8 17:09 發表
我有以下問題請教大家:

1) 如我下星期同工人簽約, 就要俾agent fee, 假如工人毀 ...

比我, 我唔會請.

1) 要照顧中風老人家, 11月返左印尼, 邊個照顧?
2) 要返就完約返, 如果佢真係 11月返左印尼, 唔肯返 HK, 我點算?
3) 佢幾大年紀, 返印尼過新年 or 結婚?
4) 最重要係要我就佢, 佢話點就點, 第時我重有訂企既

伯爵府

請完約工人, agency fee 只由僱主負責, 工人不用俾錢的.

如工人11月回鄉, 回程機票由你負責.

不過亦有以下問題:
~ 11月大假人手安排
~ 工人大假回來懷孕
~ 工人大假不回來

基本上, 佢係無蝕的, 因為前僱主都俾左回程佢, 佢唔返來/大住個肚返來, 你都要負責.

除非個工人好到識飛, 否則我會請另一個, 一張約做完就唔續, 你有無問佢現僱主點解唔同佢續? 如果無前僱主contact, 呢個工人可以out得唔駛唸.

男爵府

佢地今年好似11月新年
我工人都返去
佢都想返去3星期, 不過我地無人湊仔
所以同佢傾只可以2 weeks
你同佢講吓, 叫佢唔好返咁耐
無人take care 老人家

1.
佢地比d agent fee 好少, 一d 比幾百蚊, 有d就多d

2.
你安排佢around 7, 8號先返
果幾日d糧唔好出比佢住
air ticket 叫佢自己買咗先
佢返黎先比返佢

3.
叫佢sign 定 resign letter, 講明幾時幾時唔返就當自己 resign
當佢返黎時要佢驗身, at least 都要驗孕
如果可以的話, 叫佢返去前打支避孕針
同佢講清楚, 佢要向你度做滿40個星期先有產假
唔好有咗返黎~~

佢走前, 叫佢比印尼果邊tel & 地址你
叫佢到步 call 你報平安
一來你知佢真係返咗去
二來check 下佢電話no. 是否正確

大宅

我而家個印印話印尼今年新年在九月初

我個case同你一樣....不過我agent話佢回印尼1個月,我唔須要俾機票$$....佢會自己攪掂....

男爵府

原帖由 heiB 於 10-4-9 09:09 發表
工人未上工,可以3天前通知不做. Agent fee 就要問公司,可能無refund,但係幫你找個一個.

假設工人7月正式上工, 11月返印尼, 回程機票當是你俾.

多謝回覆.

AGENT 話萬一工人唔做, 可幫另找一個或退錢.

男爵府

原帖由 過客 於 10-4-9 09:11 發表

比我, 我唔會請.

2) 要返就完約返, 如果佢真係 11月返左印尼, 唔肯返 HK, 我點算?
4) 最重要係要我就佢, 佢話點就點, 第時 ...

多謝回覆.
工人37歲, 有個16歲嘅女係印尼. 請完約工人好難, 佢哋好揀工.

男爵府

原帖由 mylulu007 於 10-4-9 09:19 發表
請完約工人, agency fee 只由僱主負責, 工人不用俾錢的.

如工人11月回鄉, 回程機票由你負責.

不過亦有以下問題:
~ 11月大假人手安排
~ 工人大假回來懷孕
~ 工人大假不回來

基本上, 佢係無蝕的, 因為前僱主都俾左 ...

多謝回覆.
原來佢哋唔使俾AGENT FEE 架, 咁即使佢同我宜加簽約, 佢一樣可以揾工. 一樣可以同其地僱主簽約.
我宜至驚佢唔返, 咁就失預算喇.

伯爵府

原帖由 candytl 於 10-4-9 13:10 發表

多謝回覆.
原來佢哋唔使俾AGENT FEE 架, 咁即使佢同我宜加簽約, 佢一樣可以揾工. 一樣可以同其地僱主簽約.
我宜至驚佢唔返, 咁就失預算喇.

一日份FORM未去到IMMI, 工人都可以簡僱主.

男爵府

原帖由 chaklongma 於 10-4-9 09:48 發表
佢地今年好似11月新年
我工人都返去
佢都想返去3星期, 不過我地無人湊仔
所以同佢傾只可以2 weeks
你同佢講吓, 叫佢唔好返咁耐
無人take care 老人家

2.
你安 ...

多謝回覆.

叫佢sign 定 resign letter, 講明幾時幾時唔返就當自己 resign>>>>>好似有BK MAMI話出事係庭上個官會信係僱主逼佢寫.

個AGENT 話如果佢想走佬, 就唔會一早同你講明要11月返去. 我心諗, 如果佢唔一早講明, 有邊個僱主愿意俾上工4個月工人放大假.

男爵府

原帖由 mrscow 於 10-4-9 11:15 發表
我而家個印印話印尼今年新年在九月初

我個case同你一樣....不過我agent話佢回印尼1個月,我唔須要俾機票$$....佢會自己攪掂....

我都諗住咁同AGENT講.

男爵府

原帖由 過客 於 10-4-9 09:11 發表

比我, 我唔會請.

4) 最重要係要我就佢, 佢話點就點, 第時 ...

我見佢前一個約做咗4年, 所以先心大心細. 不過都係個AGENT講的, 我哋又點可以証實呢?

大宅

原帖由 candytl 於 10-4-9 13:25 發表

我見佢前一個約做咗4年, 所以先心大心細. 不過都係個AGENT講的, 我哋又點可以証實呢?

工人係 HK, 你可以叫個工人 or Agent 比佢本 passport 你睇, passport 裡有個 working visa date & employer name, 咁就可以知道佢係咪真係一個僱主做 4 年, 如果佢比唔到你睇, 你就真係要諗下 la

伯爵府

好有問題, 要小心, 我的工人續左約後返菲去, 回來就有左, 現正煩緊...

大宅

原帖由 fleshmoon 於 10-4-9 15:02 發表
好有問題, 要小心, 我的工人續左約後返菲去, 回來就有左, 現正煩緊...

下. . .你咁大大獲
你個菲剛續約? 會唔會搵 agent 傾下

男爵府

原帖由 fleshmoon 於 10-4-9 15:02 發表

佢37歲喇, 有BB機會可能細啲. 不過好難講.
你工人幾歲, 有咗係好煩.......

大宅

原帖由 candytl 於 10-4-9 15:13 發表

真係唔好咁諗 ar, 唔知點解佢地既繁殖率咁高架, 話要就有架 la, 我之前隻 c 野 36歲咪又係咁, 佢食左 4-5年避孕藥, 一停就立即有, 我真係頂佢

伯爵府

30 未婚 但我都知她有boyfriend...

原帖由 candytl 於 10-4-9 15:13 發表

首頁

尾頁

跳至