自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨天在灣仔PP3附近見到一個抱住bb(1.5-2.5yrs大)坐在地上(馬路邊)的女人行乞,個女人頭一直都垂下,見唔到個樣,但就見到一頭染左髮的負離子頭髮同衣著上都唔似乞兒。個bb係佢手抱住睡覺,但聽到身邊有個路人話佢lunch經過個bb都係一樣在睡覺,而那時已是放工時間了,唔知個bb會唔會食左藥!!!我個心都寒一寒,會唔會個bb比人利用乞錢?睇真d個bb個樣唔似香港人,個女人又唔似乞兒,會唔會係集團式行乞?? 下次見到佢地真係好想報警話懷疑佢虐兒!!!

真係唔相信係香港這個文明社會會發生d咁事,無錢大可以攞綜緩,跟本唔洗乞,仲要帶埋bb!!!見到後個心很不舒服,希望可以幫到個bb,但就絕對唔會比錢比佢地!!

男爵府

我上星期日晚係紅磡果條天橋行去火車站,

見到有個著黑色衫褲既女人,手抱一個bb.

又係dup低頭.

我見到有個小姐好好心,明明行過左都行返轉

頭畀廿蚊個女人.

記得以前細細個,老師話唔好畀佢地.佢地係有

集體式.畀錢佢地就等於鼓勵佢地.
做一個c9唔係易事.

男爵府

為人父母, 見到呢D情況都特別心痛, 所以都會伸出援手.

其實呢D情況下, 係咪可以通知社署呢?

男爵府

我唔會比錢,可能係大陸人,有心幫,應該報警

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 lovingparent 於 10-4-13 14:26 發表
昨天在灣仔PP3附近見到一個抱住bb(1.5-2.5yrs大)坐在地上(馬路邊)的女人行乞,個女人頭一直都垂下,見唔到個樣,但就見到一頭染左髮的負離子頭髮同衣著上都唔似乞兒。個bb係佢手抱住睡覺,但聽到身邊有個路人話佢lunch經過個 ...
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢d阿媽先唔應該幫, 如果佢係錫bb, 乞食都唔會帶埋佢去啦, 要個b日日陪佢坐響條街度, 似博同情多d囉!

以前新聞話d人捉香港小朋友返大陸做乞兒搵錢, 後來又有阿婆集團式落香港行乞, 自始以後我見到乞兒都唔會畀錢! 深水埗有條隧道, 日日中午都有個乞兒坐住輪椅響度乞錢, 有日聽到佢用手機同朋友講, 開緊工晏d傾, 佢地當返工之嘛, 唔應該幫!

珍珠宮

2024年龍年勳章

有一次响旺角我試過買罐奶粉俾個BB,但個女人眼眉都唔望,連多謝無一聲.
Minniemouse:-P

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

點解向香港都有D咁架野架.... 如果係我, 我第一時間係報警, 而唔係捐錢比佢地...

別墅

唔知係咪同一個人呢? 個女人又係著黑色衫褲架!! 其實報警得唔得架??

原帖由 nicolwong 於 10-4-13 14:36 發表
我上星期日晚係紅磡果條天橋行去火車站,

見到有個著黑色衫褲既女人,手抱一個bb.

又係dup低頭.

我見到有個小姐好好心,明明行過左都行返轉

頭畀廿蚊個女人.

記得以前細細個,老師話唔好畀佢地.佢地係有

集體式.畀 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 lovingparent 於 10-4-13 15:13 發表
唔知係咪同一個人呢? 個女人又係著黑色衫褲架!! 其實報警得唔得架??

報警最多咪趕走佢, 如果常見而你又唔怕麻煩, 可以考慮call記者, 之前有個男人咪日日帶埋坐輪椅阿媽去乞食上左電視囉!

不過如果佢係"搵食",最好方法係唔好畀錢佢, 無錢佢就唔會再帶bb出唻乞!

男爵府

報警,應該會查身分證,大陸黎,要查持什麼通行証來港,係阿SIR既責任,只趕走,做法好唔妥當

大宅

畀面勳章

我係鰂魚涌返工,有晚成7點幾8點,係jusco附近,見到個媽媽坐係行人路邊乞錢,但身邊有個大約3個月既BB,見到真係心痛,係馬路邊係咁吸廢氣,咁arm我個B又係咁上下大,BB係無罪ka..佢重咁天真可愛,但果時重要係2-3月,天氣都幾凍ka,見到BB瞓到好甜。係度唸,點解?大人唔好就算la,但唸深一層,如果佢留BB一個係屋企,發生意外。可能重慘。

禁止訪問

環保接龍勳章

珍珠宮

立即報警!!
香港行乞係犯法的!

侯爵府

旺角火車站都間中見到個大陸女人抱住個bb唱歌行乞, 佢唱廣東歌但係完因聽唔到佢唱乜架, 唔知係乜話嚟架???

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一定報警,call記者,要D警察做野,轉介社署~!

首頁

尾頁

跳至