跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔將出生.

醫生說, 可以考慮幫他割包皮, 好處 :
1. 初生時(within 出世後24小時)做這項手術, 只需局
部麻醉.
若到了2,3 歲後才做, 就要全身麻醉. 到時媽媽要陪
佢一齊入院/住院.
2. 傷口應該好快復原, (約2,3日) 而且那2,3日本身都
住醫院, 咁可以由護士幫小B 打理傷口, 不用自己
handle.
3. 割了包皮, 日後患上龜頭癌的機會率較低.

當然, 其實小B 包皮吾一定過長, 日後未必需要做呢個手術.
只不過, 如果做左先, 就好似一勞永逸咁.
同埋, 細個 D 做就簡單 D, 佢自己又吾會記得.

點好呢?
希望有經驗的朋友可以跟我分享一下!
謝謝!

禁止發言

男爵府

我都想知吖,不過我阿b已經六個月大,d男性朋友話割左先唔怕,如果唔係到佢大個左先知要割就好麻煩

男爵府

我覺得,私家醫院會鼓勵你出世時割,咁佢就可以賺多d錢~

我bb係政府醫院出世的,我上次去健康院問過姑娘,佢話,唔係一定要割的,因為bb小時候都好似包皮太長咁,但只要唔會谷住泡尿響個頭度出唔到黎(排唔到尿),就可以一直觀察,好多時到左3-4歲就會自然冇事...唔洗割~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我呀仔出細3日已割左﹐因為唔洗將來全身麻醉﹐二來細細個唔識野唔怕痛﹐第時大個除左呀仔身痛外到時你仲心痛﹐所以如果一心諗住割﹐我建議一早搞惦去好過﹗

複式洋房

點樣先知須唔須要割呢?

子爵府

畀面勳章

原帖由 actam 於 10-4-16 15:55 發表
點樣先知須唔須要割呢?

要大少少先知係咪一定要割
如果小朋友到大約三四歲仲係過長就要割
咁包皮過長會容易藏污濁野
會發炎.如果到時小朋友真係咁
醫生就會叫你帶佢去割

子爵府

畀面勳章

原帖由 Fullstop 於 10-4-16 15:37 發表
我呀仔出細3日已割左﹐因為唔洗將來全身麻醉﹐二來細細個唔識野唔怕痛﹐第時大個除左呀仔身痛外到時你仲心痛﹐所以如果一心諗住割﹐我建議一早搞惦去好過﹗ ...

生之前我有諗過早d同Cedric攪掂佢
不過後來要去公立生.所以都係遲下先算
唔想阿仔又要我唔係身邊咁留下醫院

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Cedric_mama 於 10-4-16 16:50 發表

我話你知丫﹐我個醫生唔記得收我6000手術費﹐淨係收左2500住院費咋﹐哈哈~~

不過我最後同個仔住多左一日醫院。

洋房

曾幾何時睇過一個電視節目(三色台)講呢個話題。

個醫生話好難喺小朋友時決定包皮是否過長, 因為細個時生值器官並未發育。如果細個時割左, 將來青春期生值器官發育, 但包皮又唔長, 勃起時有機會會痛。但反之到青春期發現包皮太長先去割, 又會好痛。

最後係無結論......

Name: Atlas
Birth: 2009-10-09
Address: ShaTin
Facebook: simonyiphn

大宅

原帖由 Cedric_mama 於 10-4-16 16:50 發表

之前有朋友都話我亞仔要去割, 我咪去問我個家庭e生, 跟住佢檢查完話我亞仔唔洗割, 完全無問題wo.....

大宅

我早幾個星期看到媽媽寶寶關於割包皮的問題,文中值得留意的是在做手術當中有5%的男嬰的其實本身是包皮過短,若一出生就割了會更加短,令日後重整手術更困難。

建議最好都是留意其日後發展再行決定。
My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009
Sammi: 15 March 2011

首頁

尾頁

跳至