跳至

首頁

尾頁

別墅

亞B綱一歲, 從未試過一覺瞓到天光. 五個月界夜奶至今都喺一晚哭醒3-4次. 我哋檢驗過尿片,肚餓問題,室溫,所有嘢都正常. 一般五分鐘內瞓番. 近幾日吾知系咪出街多左, 一晚哭醒8-10次. BB睡時已有音樂盒嘅音樂長開. 都吾知點解咁. 好咀喪. BB一晚醒咁多次我好擔心, 驚影嚮佢發育同健康.

請問有冇BB都喺咁?
有冇人可以教我點做可以令BB一覺瞓到天光? 謝謝!

別墅

試唔試下用奶咀呀?

禁止訪問

大宅

BB出牙

洋房

HI,

咁你試下唔好同佢去咁多街, 睇下會唔會好D, 我囝囝細時都係架, 出多咗街, 睇多咗電視, 就有D唔正常。

Jaymama

別墅

奶咀佢吾肯用,可能不嬲無比佢用,買咗返離都冇用. 出牙吾太肯定, 因為佢已有8個牙齒.

呢幾日咁無同佢去咁多街, 無睇禁多電視, 就好好多, 但都喺一晚哭醒3-4次. 都吾知點以令佢一覺瞓到天光.

CherlyMomMom,
How did you train your baby to sleep by herself? Please kindly share. Thx.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

會唔會日頭訓得太多ar?
同埋亞b醒左, cry...唔好即刻抱佢, try 下拍下佢, 話"訓啦, 訓啦"
少d比佢看電視...日頭比多d活動佢, 例如學下行路, 行下公園..
簡唔中比開奶茶佢飲下...

訓覺前慢慢把燈調教暗d..訓前會比支奶佢飲, 飲飲下訓著覺..

我果時亞仔由五個月時都係一晚數次, 跟住我用以上方法, 呢家亞仔10點一覺訓到朝早8點..

別墅

多謝各位媽咪提供嘅方法, 計劃同BB開始學習自己睡覺. 今晚BB食完奶都未開始訓練已自己瞓咗! 佢前幾晚開始一晚只一晚哭醒一次, 希望佢可以好快一覺瞓到天光.

請問大家嘅BB喺自己入睡? 或是需要入睡協助(例如奶瓶,奶嘴,遙遙到睡)? 因為我亞B喺要遙到睡.

別墅

原帖由 dazzis 於 10-4-16 22:51 發表
多謝各位媽咪提供嘅方法, 計劃同BB開始學習自己睡覺. 今晚BB食完奶都未開始訓練已自己瞓咗! 佢前幾晚開始一晚只一晚哭醒一次, 希望佢可以好快一覺瞓到天光.

請問大家嘅BB喺自己入睡? 或是需要入睡協助(例如奶瓶,奶 ...

我呀仔習慣左瞓覺唔食奶咀、手指or手巾,以前就要抱一陣先瞓,而家1歲就放佢係床,佢碌黎碌去就會自己瞓(當然佢要攰先得)。間唔中都會扎醒喊,我通常就會走埋去同佢講"唔洗驚、媽咪係度",拍下佢會瞓番。我覺得佢地一來開始會驚發夢裡面既野,二來佢地出牙仔會覺得痕痕痛痛唔舒服,所以一晚喊幾次~~

別墅

俾個玉/觀音佢駝住定驚啦...

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

民房

煲啲開奶茶比佢飲/開奶,又或者食珍珠未,係又定驚同清熱既作用.

亞囝之前都係咁喊,有一晚終於頂唔順由佢喊,喊咗足足一個鐘,佢自己喊到攰瞓番, 之後佢就好少喺半夜喊醒...好殘忍,但係係要比佢知喺時候瞓覺,唔好成為一個習慣半夜起身...

喺佢七,八個月大時開始捉佢入我間房熄哂燈比枝奶佢,初時佢會爬嚟爬去,唔肯瞓,慢慢佢發現冇嘢玩,就會"撻低"瞓...而家有時都唔肯瞓,佢會喺我張大床碌嚟碌去,總之唔好理佢,佢就會瞓,瞓咗先抱佢番床仔~~~~

大宅

我都有試過 ...

我女係瞓床仔o既, 但只係我旁邊, 佢一醒我就俾奶咀, 拍下佢, 唔得先開音樂, 再唔得先抱, 再唔得就放大床瞓林先移動佢, 但最尾o既兩個步驟唔常用 ... 對我女o黎講一晚醒 2-3 次係正常, 唔知咩事o家 ... 但肯定o既係 ... 只要佢拖住我隻手就好快瞓得返 ...

最高紀錄... 一晚喊醒十幾二十次 ...

別墅

多謝大家提供嘅方法. 四月中, 我買咗一本好書. 我跟隨書上嘅方法, 用咗五日, 成功訓練我BB一覺瞓到天光. 書上重提出很多BB睡覺問題&解決方法. 我之前好想早d答覆大家, 但公司真喺好多嘢做.

現在跟大家分享這本由一個德國學者寫嘅好書, 希望可以幫助到有同樣問題嘅Daddy, Mammy.

書名: 每個孩子都能好好睡覺 (作者: Jedesm Kind Kann Schlafen Lernen)
website: http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789862410196

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

hi dizzis,
where did you buy the book? i went to 商務today, but it said 全線冇貨...

原帖由 dazzis 於 10-5-17 00:32 發表
多謝大家提供嘅方法. 四月中, 我買咗一本好書. 我跟隨書上嘅方法, 用咗五日, 成功訓練我BB一覺瞓到天光. 書上重提出很多BB睡覺問題&解決方法. 我之前好想早d答覆大家, 但公司真喺好多嘢做.

現在跟大家分享這本由一 ...

別墅

Hi 曾高,

Yes I brought the book in 商務.

I just tried going to hkbookcity.com to do a search for you. It seems they have the book when you type ISBN: 9789862410196

Also, under Under 三聯書店, they seem to have it as well. You can call their shop to ensure they have the book.
http://www.jointpublishing.com/b ... mdSearch=%B7j%AF%C1

Otherwise you can also try 天地圖書:
http://www.cosmosbooks.com.hk/topic_5/page_2.asp

Hope it helps.

Cheers

子爵府

回覆 17# dazzis 的文章

thx!
i hope i can find the book... coz my daughter never sleeps well since she was born and she is 13 months now...

別墅

曾高, are you able to find the book? If not, have a try at ebay, they should have it =)

子爵府

我買咗本書嘞,唔該晒!
我個囡晚晚會都叫/喊,一俾返個奶咀佢就會靜,但一晚會叫好幾次...
早幾日同佢介奶咀,宜家唔駛用奶咀訓覺,不過夜晚都仲係喊,有時會喊足一個鐘...
希望慢慢會好d啦....

原帖由 dazzis 於 10-5-28 00:52 發表
曾高, are you able to find the book? If not, have a try at ebay, they should have it =)

首頁

尾頁

跳至