想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

經過5次的iui失敗後, 終於要去QM做IVF, 請問私家証由第一次見e生後, 需要做什麼檢查後方可正式進行IVF? 過程需時多久?

敬希有經驗的jm可作分享及賜教!

大宅

我會25/3第一次見QM-何教授, 我都很想知道!
(之前試過2次IUI)

大宅

also on 25/3, my appointment is at 3pm

大宅

我是4:30pm.
我本來是約咗15/4, 但後來姑娘來電話可以提早25/3.
我今年42yrs, 前幾年小產過, 但之後都不能自然懷孕, 跟住近來做了2次IUI都唔得. 現在約了董醫生今年11月, 後來經BK姊妹提醒便打去QM, 不用浪費時間.

原帖由 ABCMum 於 10-3-3 11:50 發表
also on 25/3, my appointment is at 3pm

大宅

我今年都38, 做了5次iui都唔得, 真的有點心灰意冷, 亦曾想過放棄, 只唯恐以後後悔莫及, 希望大家都可於今次成功啦!

大宅

13E,

have u enrolled the IVF seminar this saturday as mentioned in the tagline? i will go with my c6, both of us hope to understand more about IVF.

大宅

我無報名, 因為姑娘話見完何教授先.

其實我都有心灰意冷的感覺, 但C6很想有BB, 只好最後試做IVF. 近幾年, 身邊有很多朋友, 親友, 都生完又生, 但自己都未有, 心情非常難受. 但做完了第2次IUI後, 我覺得子女不能強求, 天父有祂的安排.

希望我們都能夠係QM成功!

大家保持聯絡, 加油!

希望能夠有JM分享treatment程序.

原帖由 ABCMum 於 10-3-3 13:35 發表
13E,

have u enrolled the IVF seminar this saturday as mentioned in the tagline? i will go with my c6, both of us hope to understand more about IVF.

複式洋房

你們好.

我正在QM private line排期做ivf.

On your first consultation, the dr. would recommend to you the most appropriate method (whether it's iui or ivf) for you.

If you can confirm which treatment to go for (iui or ivf), you and your husband will be asked to ask a bunch of letters and agreements. (For IVF, I assumed you have attended the seminar)

On the same day, you and your husband will need to take some blood test (eg. HIV). The nurse (or doctor) will also tell you which month you will start your treatment. It could be at least 2 months after your first consultation because they cannot start your treatment before the blood test result is released.

Hope this helps.

大宅

Thank you very much!

原帖由 mschu 於 10-3-4 13:00 發表
你們好.

我正在QM private line排期做ivf.

On your first consultation, the dr. would recommend to you the most appropriate method (whether it's iui or ivf) for you.

If you can confirm which treatment ...

大宅

Thanks for your advice, and hope can learn more during the coming seminar.

Hope we all can bingo soon!

男爵府

IVF 成功機會高好多架,
大家唔好因為IUI 失敗就心灰.
IUI 係要自己受精,分裂,著床,
但IVF 係培植胚胎,成功分裂先放番落去,
只要胚胎成功著到床就已經得架喇.
我第二次放胎就BINGO 左,大家加油呀!

大宅

今天去拿回之前做IUI時的報告, 準備給QM睇.

原來我在09年9月時, FSH是7.0, 但在10年1月時, FSH是8.2. 我想只是約4個月時間, 為甚麼會升1.2.

現在很擔心今次再驗時FSH的指數, 我想真的要快D做IVF啦!

原帖由 13姨 於 10-3-3 11:44 發表
我會25/3第一次見QM-何教授, 我都很想知道!
(之前試過2次IUI)

男爵府

原帖由 13姨 於 10-3-20 23:09 發表

原來我在09年9月時, FSH是7.0, 但在10年1月時, FSH是8.2. 我想只是約4個月時間, 為甚麼會升1.2.

現在很擔心今次再驗時FSH的指數, 我想真的要快D做IVF啦!

FSH = 8 或以下為之正常, 如果OVER 8 , 即係卵巢開始衰退, 醫生通常會advise快d開始treatment

...

男爵府

我都係QM PRIVATE排左IVF, 係DR NG跟進, DR NG同何教授2個係同一TEAM, 我4月頭開始打針啦

第1次見醫生時, 如果醫生同意ivf, 姑娘為你同先生安排聽講座, 然後會係醫生面前簽一d同意書, 同日會抽血, 而先生亦需要另日留精 (星期一至五)交回

因為我係短打, 即係唔駛噴鼻, 所以我要係day 1打返醫院, day 2要返去照ultrasound同驗血 (驗E2), 如果REPORT OK, day 3早上會返去學打針

其實我知道既就大約係咁啦...大家都交流啦...

男爵府

原帖由 13姨 於 10-3-20 23:09 發表

...

FSH = 8 或以下為之正常, 如果OVER 8 , 即係卵巢開始衰退, 醫生通常會advise快d開始treatment

大宅

多謝妳的分享.

我想問妳做IVF要多少錢?和點介搵QM做IVF?

唔好意思問長問短!

原帖由 sukudo 於 10-3-21 16:30 發表

男爵府

原帖由 13姨 於 10-3-21 16:40 發表
多謝妳的分享.

我想問妳做IVF要多少錢?和點介搵QM做IVF?

唔好意思問長問短!

IVF要HK$60000-80000左右, 我果時係醫生寫左張轉介信比我, 我再打去BOOK架, 不過唔知其他人係唔係咁呢? 你BOOK時可以選擇醫生

大宅

Thank you!

祝大家一切順利!

原帖由 sukudo 於 10-3-21 22:59 發表

IVF要HK$60000-80000左右, 我果時係醫生寫左張轉介信比我, 我再打去BOOK架, 不過唔知其他人係唔係咁呢? 你BOOK時可以選擇醫生

大宅

今天見了何教授.

他說我要做IVF, 因為我今年42yrs, 做IVF既成功率只有10%, 真是很低啊! 另外, 我子宮內膜薄每次只有7mm, 所以著床又難D, 跟住又要我最好2個月內減肥10磅, 等D針藥效果好D. 唉! 好似很灰!

現在應該會在6月做IVF.

大宅

i saw prof ho today as well, probably to start the treatment in july, when will u attend the seminar?

just come to mind, if it is so luckily to have typhoon on the date for ET in july, what can i do then?

首頁
12345...8

尾頁

跳至