跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿b day 8,醫院話要食4oz,但佢跟本食唔到咁多,佢食左2~3oz就唔食,咁我應該跟醫院講咁食定由佢食呢!

大宅

點解要你呀b食咁多嘅, 我呀b今日13日, 都係最多食到3安 / 4hrs, 如果佢個衰豬食得2安, 我都係3個鐘餵佢一次

男爵府

減齡達人勳章

我阿B今日14日,都係食2-3安,3-4hr食一次

大宅

我都唔知呀,醫院話佢食120ML都唔夠數,會唔會關佢出世時磅數呢,佢7.8磅

大宅

我個B day2食安半,day 3食2安。我覺得咁細個人仔個胃有幾大,4安似乎太多了。

別墅

應該唔關事喎,我個B出世8磅,佢而家都係食60-80ML(3-4HRS),健康院話OK,如果佢每次食完都仲啜先下餐開多20ML俾佢!!!
原帖由 tobychan722 於 10-4-16 15:33 發表
我都唔知呀,醫院話佢食120ML都唔夠數,會唔會關佢出世時磅數呢,佢7.8磅

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

Day 0 - 15ml
Day 1 - 30ml
Day 2 - 45ml
Day 3 - 60ml
Day 4 - 75ml (Day 1-4, every 4 hrs)
Day 5 - 70-90ml (target 係90ml 不過好多時瞓哂! every 3-4hr )

複式洋房

Day 21 - 105 - 120ml (every 3-4 hours)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Day 21 3.5oz every 4 hrs
唔駛迫佢食, 夠佢自然會停口~

再精明、理性的女性, 當身份變成母親
都會變得迷信, 及甘願向奸商進貢; 她們不是無知
只是不想將來, 後悔今天做得不夠

複式洋房

人奶定係奶粉??
我個b兩樣都食(因我唔夠奶),都係60-75ml/3-4hrs
剛剛照完燈返屋企咋...陰公....

佢never肚餓喊醒
次次都係要整醒
同埋差不多每餐都打"egg"
你哋bb有無咁??
so worry!

男爵府

好媽媽勳章

day 4 人奶食30-50mins度~~
day 3 人奶食25-50mins度~~訓之前補奶粉就食2oz度~
不過佢補完奶粉仲要食人奶...飲完奶粉食12mins人奶左右~

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 ~mAc~ 於 10-4-17 00:03 發表
Day 21 3.5oz every 4 hrs
唔駛迫佢食, 夠佢自然會停口~

我嗰個唔迫就45ml收工, 完片放底又諗諗吓喊餓
or 一個鐘後醒!
所以點都要佢食到80-90ml先收工, 捱到3個鐘!

大宅

我囝囝都一樣,通常都食唔到2安就瞓覺,但我覺得佢係食到,不過難敵睡魔,所以通常都同佢"磨"吓,結果都食到3安呀...

大宅

環保接龍勳章

想問吓你哋係等bb喊醒先喂奶, 還是定時定候拍醒bb食奶呀, 因為我覺得bb喊醒先食奶好似食得多d, 應該邊樣好d ??

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 siufubb 於 10-4-18 11:18 發表
想問吓你哋係等bb喊醒先喂奶, 還是定時定候拍醒bb食奶呀, 因為我覺得bb喊醒先食奶好似食得多d, 應該邊樣好d ??

我會等到佢喊醒先餵ka.

別墅

如果瞓得太耐都要叫醒食o架. 我陪月話初生BB (尤其是黃果D BB) 係好渴睡, 你唔叫佢真係可以5,6個鐘咁瞓. 雖然咁媽媽會舒服D, 對BB唔好o架. 食得太少唔夠營養. 如果BB 有黃要食多D同哂多D太陽, 增磅多D就無咁擔心.

原帖由 細芝麻 於 10-4-18 11:26 發表

我會等到佢喊醒先餵ka.

複式洋房

係呀,我個B DAY 8 入HOSPITAL照燈,DAY9 discharge,我呢兩日都係要KEEP BB食得好,點都要整醒佢食,一日七至八餐,每三至四個鐘一餐,MAKE SURE有濕片屎片,唔係唔退黃的!
但係佢好鐘意瞓多過食(因為黃膽係會累的),我要好辛苦迫佢食夠。。。,好辛苦,好STRESS。。。聽日覆診希望指數不要高。。。

原帖由 reginay 於 10-4-18 11:42 發表
如果瞓得太耐都要叫醒食o架. 我陪月話初生BB (尤其是黃果D BB) 係好渴睡, 你唔叫佢真係可以5,6個鐘咁瞓. 雖然咁媽媽會舒服D, 對BB唔好o架. 食得太少唔夠營養. 如果BB 有黃要食多D同哂多D太陽, 增磅多D就無咁擔心.

...

大宅

好媽媽勳章

我阿b之前有黃, 都係叫極都很難醒... 又食得少...但係之後開始退黃, 10mins 內食到90-120ml(仲要每次都不停狂食, 唔肯食......我覺得佢食得太快.. 又易吐...
依家食到, 又煩緊食到, 但易吐

大宅

原帖由 菲比樂園 於 10-4-20 18:04 發表
我阿b之前有黃, 都係叫極都很難醒... 又食得少...但係之後開始退黃, 10mins 內食到90-120ml(仲要每次都不停狂食, 唔肯食......我覺得佢食得太快.. 又易吐...
依家食到, 又煩緊食到, 但易吐 ...

wow, 10 mins can drink 3-4oz is really fast, my son usually use within 30 mins to drink 3 oz

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cclemon2009 於 10-4-21 08:09 發表

wow, 10 mins can drink 3-4oz is really fast, my son usually use within 30 mins to drink 3 oz

我就是唔想佢太快呀.....很易吐奶....「續親」, 打c egg,

首頁

尾頁

跳至