烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我好鐘意食金錢肚, 請教點整會好味同霖d?
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

侯爵府

醒目開學勳章

我都想知呀.

原帖由 paltiBB 於 10-4-26 15:03 發表
我好鐘意食金錢肚, 請教點整會好味同霖d?

等待驗證會員

最簡單的方法: 先洗乾淨牛肚, 再飛水, 買一枝鹵水汁(記得跟指示加水呀), 再加一粒八角, 薑葱滾起個鹵水汁先, 然後放埋牛肚同一粒冰糖入鹵水汁度, 中火炆兩個鐘左右, 牛肚應該淋架喇, 唔淋, 再繼續炆下添, 直到你覺得淋為止!

侯爵府

醒目開學勳章

請問係咪要買新鮮牛肚呀? 還是買frozen既牛肚呢(我唔知有無呢樣野)??

我怕好難洗, 因反轉豬肚就係x!!! 有frozen 牛肚賣, 我諗會易洗d.

原帖由 shalala1997 於 10-4-26 18:13 發表
最簡單的方法: 先洗乾淨牛肚, 再飛水, 買一枝鹵水汁(記得跟指示加水呀), 再加一粒八角, 薑葱滾起個鹵水汁先, 然後放埋牛肚同一粒冰糖入鹵水汁度, 中火炆兩個鐘左右, 牛肚應該淋架喇, 唔淋, 再繼續炆下添, 直到你覺 ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 happypiano 於 10-4-26 06:16 PM 發表
請問係咪要買新鮮牛肚呀? 還是買frozen既牛肚呢(我唔知有無呢樣野)??

我怕好難洗, 因反轉豬肚就係x!!! 有frozen 牛肚賣, 我諗會易洗d.

有。我見佳x有金錢肚賣。
盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

滷牛肚做法其實唔難,但有唔少地方需要留意的

1.首先,清潔的部分。
新鮮牛肚買回來後一定要泡在流水清洗

急凍牛肚買回來後要先解凍,相信大部分99教落都是直接放在盆子或者碟子上,由得佢自然解凍。但是......這可等於請細菌們食buffet,是相當危險的做法喔。
請記住,無論是即日買,或者早前已買落放在冰箱的急凍肉,解凍時應該泡入水喉水裏,泡至回復適當柔軟度,這才是較安全而有效的解凍手法。(大部分細菌在冰溫時都會難以活動,而且水的傳導溫度能力比空氣快)然後用流水清洗。

2.清潔完之後呢,開始備料喇。
主食材:
牛肚 600g

辛香料:
薑半兩左右(18 g - 25 g)
蔥 2-3枝
八角1/2錢 (約 5 g )
花椒1/2錢 (約 5 g )

調味料:
米酒半杯 100 ml左右(屋企有D閒錢架話可以倒夠1杯)

最後需要
自製滷汁(製法比較煩,但唔難,有興趣可以問我) 或
市售滷汁(加適量水稀釋)

3.開始黎料喇~
用一個高身的煲,加水,然後放入所有辛香料煮滾,倒入米酒,然後放入牛肚,用極小火煮60 mins。再撈出用流水清洗一次(大部分內臟的清潔部分都要格外小心)。
另一個高身的煲(有砂煲更好),依滷水包裝上指示稀釋,然後再加1000ml水煮滾,然後放入牛肚,不用加蓋,用極小火滷30mins。之後熄火,蓋上鍋蓋,用餘溫燜30mins就ok。

這種滷法適合熱吃/冷吃
熱吃的話,做完就可以切片即食,或放入冰箱一晚,第二日加熱後淋上滷汁就ok。
冷吃的話,做完放涼後,薄薄地抹上白芝麻油,用玻璃盒裝好,放入冰箱雪到涼涼地就可以食用架喇。

雖然用現成滷水汁比較方便,但最好始終都係自己整一煲滷汁,起碼唔駛食咁多添加劑及防腐劑

洋房

回覆 6# ivanlam0403 的文章

好味道 !!!

侯爵府

醒目開學勳章

係呀, 唔該晒, 等我去look look先.

另, 請問這個"老"牛肚係咪即係酒樓食那種呀? 我想食個種呀, 係有少少spicy的, 請問酒樓個種叫咩呀?

原帖由 召藥師 於 10-4-26 18:44 發表

有。我見佳x有金錢肚賣。

複式洋房

辣架話分好多種架喎~有麻辣,香辣,酸辣.......等等

最簡單做法就係o係滷水汁中放辣椒(已炒香過)1-2根(食得辣可以放指天椒) 或者 辣椒粉就ok

原帖由 happypiano 於 10-4-27 08:56 發表
係呀, 唔該晒, 等我去look look先.

另, 請問這個"老"牛肚係咪即係酒樓食那種呀? 我想食個種呀, 係有少少spicy的, 請問酒樓個種叫咩呀?

侯爵府

醒目開學勳章

我只係食得係咁意辣咋, 所以我諗加1/2隻指天椒夠晒了.

唔該晒.

原帖由 ivanlam0403 於 10-4-27 09:02 發表
辣架話分好多種架喎~有麻辣,香辣,酸辣.......等等

最簡單做法就係o係滷水汁中放辣椒(已炒香過)1-2根(食得辣可以放指天椒) 或者 辣椒粉就ok

男爵府

今晚一於試吓整啦 !

原帖由 ivanlam0403 於 10-4-26 22:44 發表

1.首先,清潔的部分。

急凍牛肚買回來後要先解凍,相信大部分99教落都是直接放在盆子或者碟子上,由得佢自然解凍。但是... ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

大宅

畀面勳章

謝謝詳細回覆, 但想問如用了辛辣料煑后又過水, 咪冇哂味囉. ?

原帖由 ivanlam0403 於 10-4-26 22:44 發表

1.首先,清潔的部分。

急凍牛肚買回來後要先解凍,相信大部分99教落都是直接放在盆子或者碟子上,由得佢自然解凍。但是... ...

複式洋房

其實用辛香料以極小火煮60mins的目的主要在於去腥及殺菌~內臟唔同其他部位的肉類~真係要特別小心處理

要入味還要靠去腥之後的步驟,因為滷汁當中已經有辛香料成分,好唔好味就睇呢煲野喇

原帖由 qmat 於 10-4-27 11:33 發表
謝謝詳細回覆, 但想問如用了辛辣料煑后又過水, 咪冇哂味囉. ?

男爵府

我和老公都鐘意食辣, 但驚直接落辛辣味落去, 整得唔好食, 所以, 都係原味加辣椒醬/辣椒油和味d.

男爵府

試左啦! 味道偏咸, 下次再加多點水調味.

原帖由 paltiBB 於 10-4-27 11:15 發表
今晚一於試吓整啦 !

大宅

畀面勳章

明白哂,ivanlam

原帖由 ivanlam0403 於 10-4-27 17:28 發表
其實用辛香料以極小火煮60mins的目的主要在於去腥及殺菌~內臟唔同其他部位的肉類~真係要特別小心處理

要入味還要靠去腥之後的步驟,因為滷汁當中已經有辛香料成分,好唔好味就睇呢煲野喇

...

侯爵府

醒目開學勳章

我尋晚整左金錢肚啦, 不過唔夠喊!!(因為唔記得左落番多少少鹽)

伯爵府

原帖由 happypiano 於 10-4-29 09:14 發表
我尋晚整左金錢肚啦, 不過唔夠喊!!(因為唔記得左落番多少少鹽)

...

睇落好好味!你係邊度買到金錢肚呢?

侯爵府

醒目開學勳章

我唔敢買新鮮的, 因為怕好難洗, 若洗得唔乾淨仲慘!! 我係佳寶買的, 22.8一磅, 呢度成碟18.x蚊.

我都係今朝好趕咁食左一舊咋, 所以只係知唔夠喊, 夠林, 其他未有細心留意.

p.s. 我係用另一個整法的.

原帖由 fattymama 於 10-4-29 09:44 發表

睇落好好味!你係邊度買到金錢肚呢?

伯爵府

唔該哂!我都試吓先.
p.s.可以講吓你嘅整法嗎?

首頁

尾頁

跳至