爸爸專區

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

本身很抗拒學車, 但長期唔懂有時又不太方便...
老公叫我dig起心肝克服佢...
家人都說唔明我有咩咁怕...

有無人有類似情況? 你地點面對?
約左c父星期六學第一堂, 同佢溝通好啦, 唔急考車, 一定會學到有信心先去考...那怕是幾十個鐘, 安全至上
蛇squre到我咁, 唔係我可以控制到

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-3-29 23:05 發表

約左c父星期六學第一堂, 同佢溝通好啦, 唔急考車, 一定會學到有信心先去考... ...

果時從來無諗過自己會識渣車,直到我要移民,一定要學車,我臨移民走前2星期先考 仲要路試衰左
跟住移民後,再搵師傳補鐘,最後俾我係澳洲一次過考到啦 依家我日日都渣車四圍去,好方便,好有信心。
我諗樓主係擔心路面上所遇到既情況?同泊車問題?對嗎?
渣車時,雙手唔好渣得個軑太實,要放鬆d對手,對眼要望遠D,唔好只望住前面架車;要膽大心細。
我果時學車,完全無當自己學緊車,係當自己已經渣得好叻 渣上手時,就信心大增
My Two Princess

男爵府

我都是非常蛇squre架! 手眼又唔協調, 總之就係慢手慢腳啦! 為左小朋友就立定決心去學車. 學左40個鐘2take pass. 開頭20個鍾都未能自己控制架車成日俾師傅鬧架. 不過有決心就會成功.
加油呀!

原帖由 cheapbombom 於 10-3-29 23:05 發表

約左c父星期六學第一堂, 同佢溝通好啦, 唔急考車, 一定會學到有信心先去考... ...

水晶宮

考左車牌唔夠膽自己揸車出街...請左個C付再教下...一開始就屋企附近...比如話最近的街市商場學校等...然後每次練車叫C付帶去遠D地方...初初見到有巴士埋黎驚到手震腳震...我用99黎激勵自己...就系不停同自己講...我99都識揸車冇理由我唔識架...

少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

我係好想自己揸車而去學,學完後覺得自己好夠膽揸,有咩咁驚姐,當真係第一次揸車出去,想死....因為我考完牌出黎咁arm就係下雨天,果年成日落雨,但老公係咁迫我要開,車自己又買埋喇,但死唔肯開,真係好辛苦,好驚,....最後老公迫我一定要開,操到一手好功夫 ! 你唔洗怕,其實係一個心理關口黎架咋 !

泊車我係考s位,但我係唔識泊,只識泊 L位,我老公每星期一有時間就捉我去D工業邨錶位擺D樽係車位到,要我係咁練,唔準車到D樽,終於得成今日既成果 !

當時我考同我買既車都係手波,我為左要唔想成日無啦啦係條街死火 (因經常行行下死火,一來危險行行下死火後面撞埋黎點算,2來係太樣衰,哈哈哈)所以佢要我係D好斜既斜路係咁操吊"極力子" , 不用2個月就線得一身好武功,我而加係差在唔係識好多路,揸左好幾年車只係識部份路,香港區路仲衰,完全唔識,哈哈 !

所以你努力呀,唔洗怕,考完出黎操多D就得架喇,過左個心理關口就無野,怕總好過唔怕,唔怕果D太過夠膽死喇 !我有D女仔朋友都係咁,結果...................好彩係傷架車唔係人,你努力,女人要自強,嘻嘻 !

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

伯爵府

多謝各位既親身分享及鼓勵...

其實, 我一直無意慾渣車, 但你地說得對, 無理由自己唔得, 於是, 2010年比個功課自己-克服學車的心理障礙...

其實, 我2月頭已考了筆試, 一直無行動係因為有放棄念頭, 我4月中考路試了, 但迄今還未找C父上第一堂...

思前想後, 今日終於寄出了考試延期申請書, 可能排在7月罷...我同自己講, 比心機學啦, 40粒鐘唔得, 就學夠60粒罷, 總之, 到我充滿信心在路上駕駛為止, 不想誤人誤己...

我最大的憂慮係, 我係無方向感...好怕人cut線, 又怕cut人線, 如果要在繁忙時間在路上左穿又插, 恐怕的辦不到了...

有時坐在小巴上, 也會幻想自己如果是司機會如何? 前日, 走在小巴前面的是一部私家車, 當時車速已是100, 小巴司機仍緊貼前面私家車, 好想迫佢再開快d....奈何當時是雙白線, 前面私家車一直保持車速, 最後被小巴司機狂bit....終於過了雙白線, 小巴司機馬上爬頭, 亦向前面私家車司機投下不友善眼光...彷似說你阻住我搵食....

若然自己係私家車司機, 比人緊緊響號示意要加速, 肯定嚇死我了, 已是比80還快, 仲想點?

老公說, 慢慢來, 首先是熟習了車的性能, 路面情況要慢慢再適應...

星期六約了C父, 佢係BK介紹的, 當年老公也是找他教車, 說他很有耐性, 叫我放心跟他....在電話上, 我叫C父唔好咁惡, 同埋我比佢知, 我超蛇squre, 等佢打定底先...

唉, 咁大個人, 居然怕渣車, 我覺得自己好失敗...dig起勇氣上第1堂算係比自己一個突破/交待

同時好羨慕覺得渣車好易既媽咪...

原帖由 babycoming 於 10-3-30 15:08 發表
我係好想自己揸車而去學,學完後覺得自己好夠膽揸,有咩咁驚姐,當真係第一次揸車出去,想死....因為我考完牌出黎咁arm就係下雨天,果年成日落雨,但老公係咁迫我要開,車自己又買埋喇,但死唔肯開,真係好辛苦,好驚,....最後 ...

禁止發言

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

其實你最難克服反而係弟一堂, 因為弟一堂真係超驚,
咩都好似做得唔好咁, 我上完弟一堂直頭唔想再學,
但係俾晒錢點都要硬著頭皮去啦, 到0左弟四堂已經覺得好好多,
明天我弟五堂啦, 我都係四月中考, 大家都加油啦~
原帖由 cheapbombom 於 10-3-30 22:00 發表
多謝各位既親身分享及鼓勵...

其實, 我一直無意慾渣車, 但你地說得對, 無理由自己唔得, 於是, 2010年比個功課自己-克服學車的心理障礙...

其實, 我2月頭已考了筆試, 一直無行動係因為有放棄念頭, 我4月中考路試了, ...

琥珀宮

畀面勳章

其實學車唔難喎, 因為你都係行學車可以行既車道啫, 而且學神都好少俾人CUT, 反而考到之後, 有個p 牌就人人都cut你仲驚, 所以考到後揸多d先得架

我個牌雖然超過10年, 但我都係非必要都唔會揸, 我通常只揸熟既路線, 而且泊位係我嘅大弱段, 唔知點解泊好耐先得, S位仲要唔識泊, 試過揸車返工, 阻住十幾架車泊位, 超樣衰

大宅

想問下,如果想學車,步驟是怎樣?

原帖由 littlesister 於 10-3-30 23:41 發表
其實學車唔難喎, 因為你都係行學車可以行既車道啫, 而且學神都好少俾人CUT, 反而考到之後, 有個p 牌就人人都cut你仲驚, 所以考到後揸多d先得架

我個牌雖然超過10年, 但我都係非必要都唔會揸, 我通常只揸熟 ...

男爵府

billym,先去學車既學校報名或找私人司傳就得,佢地會幫你application,你只需比錢 ! 之後佢地幫你申請左就會知道幾時係去考筆試,咁係考筆試之前你熟讀返會notes就得,pass左筆試就會有個考路試的時間,你就可以開始去操車 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 littlesister 於 10-3-30 23:41 發表

我個牌雖然超過10年, 但我都係非必要都唔會揸, 我通常只揸熟 ...

唔樣衰 我都試過用幾十手軑都入唔到商場既泊車位,阻住後面20架車 最後俾我泊到
My Two Princess

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係P仔,幾十歲人先學渣車,但我成日同自己講,我一定得,連d阿伯、阿嬸、菲菲同印印都得,我一定得…又好彩考牌當日仲暢順過平時練車,比我一TAKE合格 ,樓主加油呀…

伯爵府

我直接行入運輸處(金鐘), 填form交錢 (一次過繳交筆試及路試費合共1千蚊左右), 就馬上出到筆試考試日期信..記住要帶最近3個月住址証明...

成個過程20分鐘都唔洗, 當時係lunch hour....

排期考筆試大將2個月...佢會比本道路守則小冊子同一隻模擬考試光碟比你睇下考試形式, 20條MC, 限時20分鐘, 只可錯4條...考完馬上知成績...成績表上只有pass, 唔知錯幾條, 除非你fail, 就會寫出黎你錯幾條...

原帖由 BillyM 於 10-3-31 00:25 發表
想問下,如果想學車,步驟是怎樣?

伯爵府

的士大佬咪個個都係啊伯, 佢地身手不凡, 唔可以看輕啊伯..

唔係化? 我好少見菲佣開車喎...你咁講, 我更無地自容..連bun bun都不如...

我幻想到, 我星期六既第一堂會手心標汗, 生仔都未有咁驚...怕撞到人...

我次次同家姐細佬爸爸講, 都比佢地笑...都唔知你驚咩...全家人只有我唔識渣車, 佢地就講得輕鬆..

係老公最明白事理, 就當天會跟在我後面...我說, 我仲驚..免了...

原帖由 agneskong 於 10-3-31 15:12 發表
我都係P仔,幾十歲人先學渣車,但我成日同自己講,我一定得,連d阿伯、阿嬸、菲菲同印印都得,我一定得…又好彩考牌當日仲暢順過平時練車,比我一TAKE合格 ,樓主加油呀… ...

伯爵府

泊車都係我一大心理關口....一眼關七, 暫時對我黎講=神乎其技...

睇屋企人泊車, 2下攪掂...好似有倒後眼咁...好想快快有咁既一日...

家人常說, 功多藝熟...

原帖由 pigpig 於 10-3-31 10:35 發表

唔樣衰 我都試過用幾十手軑都入唔到商場既泊車位,阻住後面20架車 最後俾我泊到

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 pigpig 於 10-3-31 10:35 發表

咁啱既, 我通常都要用幾十手軑先入到個車位, 成日阻住後面架

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-3-31 23:04 發表
的士大佬咪個個都係啊伯, 佢地身手不凡, 唔可以看輕啊伯..

唔係化? 我好少見菲佣開車喎...你咁講, 我更無地自容..連bun bun都不如...

我幻想到, 我星期六既第一堂會手心標汗, 生仔都未有咁驚...怕撞到人...

我次 ...

其實揸得多就會好架啦, 加油啊

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-3-31 23:04 發表

我次 ...
其實我覺得你c6跟你後面仲唔好(而且cf通常都會笑/問你c6係咪跟住你),如果cf係教得好既,交比cf啦,第一堂驚、手/腳震、心跳、霧汗、遊雲、手腳不受控制、耳閉塞、到落堂仲係一片空白…全部都好正常。
唔洗怕撞到人,第一,你第一堂,頂晒咪行30-40咪,第二就算有危險,cf起碼90%停得切,因為佢都顧住佢架搵食工具嘛…

ANYWAY,加油

男爵府

我都係P牌仔, 成日俾人CUT 線及食位 .

我泊車都未係好得, 一定唔止十手呔 真係扭來扭去都泊唔到 不過我未放棄. 唔得咪泊夠三十次.

我未學車前都好怕D大車, 在馬路上見到D貨櫃駛近我架車就好驚, 而家自己揸反而無咁驚.
總之唔好怕瘀, 開車慢俾人bit 都當聽唔到.
加油! 加油! 我都得你都一定得.

首頁
12345...6

尾頁

跳至