親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我會7月頭去. 不知大家會否帶埋小朋友去? 小b4歲啦!

男爵府

醒目開學勳章

我7月中去, 帶埋7歲仔仔...5days 4 nights...

原帖由 dora611 於 10-4-27 00:50 發表
我會7月頭去. 不知大家會否帶埋小朋友去? 小b4歲啦!

大宅

我就二大一小, 六月中出發, 囡囡九歲喇!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

大宅

請問你地跟團or自由行?
有冇好介紹?(行程and$)

男爵府

醒目開學勳章

9歲, 6月中不同考試嗎?

原帖由 fionwong2707 於 10-4-27 21:06 發表
我就二大一小, 六月中出發, 囡囡九歲喇!

男爵府

醒目開學勳章

我係自由行, 但無乜行程, 只安排白天睇世博, 晚上揾吓好嘢食咁囉, 同埋怕到時太熱, 都唔想週圍走.............

原帖由 mm0912 於 10-4-27 21:31 發表
請問你地跟團or自由行?
有冇好介紹?(行程and$)

大宅

我也是自由行. 4日3夜, ka 早起晚返. 住+票 : 2800, 但加埋d tax 及附加費, 也要3500元

大宅

囡囡六月中考完試剛好有五天空檔, 雖然時間有點緊迫, 但因怕暑假人多及天氣炎熱. 不敢七八月出發, 原本都想自由行, 但太遲找資料(旅行社), 要加附加費, 港龍又只剩下午機, 加上在電視上看到當地的混亂情況, 最後決定報團, 起碼食住行方面簡單些, 而且有二天入世博10小時, 我當半自由行.

原帖由 Aloysiusma 於 10-4-27 22:35 發表
9歲, 6月中不同考試嗎?

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我都打算去, 打算六月尾去, 但係要睇下仲有無飛位~
我會帶個三歲小朋友去~

大宅

我同囡囡7月中去6d5n, 會去埋杭州. 已買了package包2張1日expo adult tickets. 唔知到時去到至買小童票有無問題. 中旅的小童票已賣晒.

大宅

我在網上資訊看到有些人是在淘寶買票, 你再問問中旅小童票有無得預訂, 可否買成人票給囡囡, 差少少$可免郤一些排隊及去到現場無票賣的麻煩及風險.

我也是會去埋杭州, 囡囡中文科剛剛教了西湖詩歌, 我想她感受一吓詩中的意境!

原帖由 Vanessa-lee 於 10-4-28 18:33 發表
我同囡囡7月中去6d5n, 會去埋杭州. 已買了package包2張1日expo adult tickets. 唔知到時去到至買小童票有無問題. 中旅的小童票已賣晒.

侯爵府

畀面勳章

原帖由 Vanessa-lee 於 10-4-28 18:33 發表

Where did you book your package? 中旅?

複式洋房

我地可能係最早去個班白老鼠!
我地五月中去,兩公婆同兩個小朋友 (五歲同七歲) 再加埋嬤嬤.
坐KA 下午機去,大人連稅二千三左右。
酒店方面已經訂左間service apartment, 係浦東區,千六尺三房九百幾蚊一晚。
門票訂左join 左兩日上海本地旅行社既團體票, $150 一人,其實全程都係自己玩, 只不過貪佢可以行團體通道同埋可以預先book 參
觀場館.
行程仲係度plan緊, 希望去d arm小朋友多d 既場館同埋唔好咁迫既路線啦,plan 好左定同大家分享。

有興趣既話好歡迎泥小朋友個blog睇下更詳細資料:

http://blog.baldheadcat.com/expo2010/

侯爵府

畀面勳章

原帖由 baldheadcat 於 10-4-28 19:13 發表
我地可能係最早去個班白老鼠!
我地五月中去,兩公婆同兩個小朋友 (五歲同七歲) 再加埋嬤嬤.
坐KA 下午機去,大人連稅二千三左右。
酒店方面已經訂左間service apartment, 係浦東區,千六尺三房九百幾蚊一晚。
門票訂左join ...

many thanks for your sharing, hope that you will have a good trip. And will appreciate that you would share with us your experience after you return to HK. I have some questions:

1. For 淘寶網 day ticket, how will you 预约一个热门场馆?

2. Why don't you book thru hk agents? As I know some of them use similar mechanism which allow you enter the expo thru group access?

thanks
daisy17772

複式洋房

Dear Daisy17772,

唔駛客氣,我都係想多d人報下料,等成件事可以安排好d,老實講,一家大細咁去世博真係好麻煩,事先安做多d research 唔駛我到時咁勞氣!

據淘寶有關旅行社話,散客成團都會預定book中國館,而上海中旅都一樣係book 中國館,但如果十五人or 以上自行組團既話就可以代預訂你想參觀既場館/ 演出..等等。

另外,我唔知香港有agent 可以用group access, 可能我比較早問,佢地果陣掛住做Easter 生意,十問九不知,淨係話如果係團既話,有一日/兩日門票連專車接送,照計佢地一定係用group ticket,不過已打算自由行, 團體票冇散賣. 如果你方便不妨介紹一下邊度有得賣, many thanks.

伯爵府

我一家三口十月國慶假期去四日3夜
小朋友11歲
我覺得太細既小朋友(如幼稚園)無謂去迫,大人辛苦小朋友唔enjoy

原帖由 daisy17772 於 10-4-28 21:54 發表

many thanks for your sharing, hope that you will have a good trip. And will appreciate that you would share with us your experience after you return to HK. I have some questions:

1. For 淘寶網 d ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-4-28 23:11 發表
我一家三口十月國慶假期去四日3夜
小朋友11歲
我覺得太細既小朋友(如幼稚園)無謂去迫,大人辛苦小朋友唔enjoy

That's what I am concerned of as well. My two kids are still kinder, one is going to primary school. I am afraid that we two will not enjoy the expo. But at the same time, I would like my elder one to be really opening her eyes to such a great event.

侯爵府

畀面勳章

原帖由 fionwong2707 於 10-4-28 13:17 發表
囡囡六月中考完試剛好有五天空檔, 雖然時間有點緊迫, 但因怕暑假人多及天氣炎熱. 不敢七八月出發, 原本都想自由行, 但太遲找資料(旅行社), 要加附加費, 港龍又只剩下午機, 加上在電視上看到當地的混亂情況 ...

Which agent that you book the group tour? I'm thinking of joining CTS as they have the priviledge to allow us to pre-book 館.

thanks
daisy17772

大宅

我一家三口會七月中去八日,囝囝十二歲
嘩, 有人咁早去!仲要係黎緊既國慶假期
麻煩你去完既話記得分享下, thanks !
:-P

男爵府

我一大一小去, 囡囡7歲, 我地8月中去, 會去4日, 跟住會去埋東京.
我買票間agent有一日遊的套票買$220/人, 但係好多細節都仲未知. 所以我都唔知訂唔訂好.
我地會住南京路的皇家世茂艾美, 貪佢夠方便囉.

首頁

尾頁

跳至