嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有無媽咪用呢兩款攪拌機?

大宅

我用緊Shimono 攪拌機, 朝朝早拎來攪SHAKE飲, 都幾方便同埋我鐘意佢清洗方便, 但如果你咋多D野佢就唔好用啦,
因為太熱佢要灘幾耐時間下先可以用,
ps我上次咋左蘿蔔甘旬汁

伯爵府

Thanks!

別墅

好媽媽勳章

回覆 3# siu-miu 的文章

Hi....siu-miu
我就用PhilipsHR2860....我覺得幾方便....佢有3個功能(乾磨,濕磨和攪拌果汁)而且細細部又分開3個杯感覺上衛生d囉...用佢整bb d嘢食份量啱啱好...:loveliness: 我通常用嚟攪肉和果菜...

伯爵府

原帖由 breadb 於 10-4-28 12:07 發表
Hi....siu-miu
我就用PhilipsHR2860....我覺得幾方便....佢有3個功能(乾磨,濕磨和攪拌果汁)而且細細部又分開3個杯感覺上衛生d囉...用佢整bb d嘢食份量啱啱好...:loveliness: 我通常用嚟攪肉和果菜... ...

咁我多數買呢款啦, 因為一來賣既地點就腳d , 二來平d
Thank you ar

別墅

好媽媽勳章

回覆 1# siu-miu 的文章

唔洗客氣la

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想請問PhilipsHR2860幾錢呀??清洗方便嗎?攪肉夠唔夠幼細??我都要買返部攪拌機遲D攪D肉同埋蔬菜俾BB煲粥仔~thx~
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

別墅

好媽媽勳章

回覆 1# vicki23126 的文章

Hi...vicki23126
我响Fortree買當時買$338-有9折和加錢有其它嘢換購(你上網looklook吧)...
清洗好易...
攪耐d咪滑d囉...不過記得攪肉或菜之前加少少食水就會very good la...

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

買呢部呀....又方便又好用 值得推介!
http://www.consumer.philips.com/ ... g/scf870_21/prd/au/
My Two Princess

男爵府

原帖由 breadb 於 10-4-28 16:29 發表
Hi...vicki23126
我响Fortree買當時買$338-有9折和加錢有其它嘢換購(你上網looklook吧)...
清洗好易...
攪耐d咪滑d囉...不過記得攪肉或菜之前加少少食水就會very good la... ...

thanks~等我去Fortree 睇睇先~
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

男爵府

原帖由 pigpig 於 10-4-28 21:39 發表
買呢部呀....又方便又好用 值得推介!
http://www.consumer.philips.com/c/avent-baby-preparing-for-feeding/scf870_21/prd/au/

請問呢部野邊道有得賣呀~幾錢左右呀~因為唔準備買太貴,準備幾百蚊咋~

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 vicki23126 於 10-4-28 23:24 發表

請問呢部野邊道有得賣呀~幾錢左右呀~因為唔準備買太貴,準備幾百蚊咋~

你可以去下面條link睇下:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2961778&page=1#pid41562073

如果諗住買攪伴機,買呢部仲可以蒸埋,我用過,真係好好用,好方便。
講明,我同Avent代理無任何關係,只係以用家身份介紹俾大家

伯爵府

回覆 12# pigpig 的文章

Hello pigpig,

:-P
可唔可以講多少少呀? 咁你整過咩食物比BB

琥珀宮

原帖由 siu-miu 於 10-4-29 10:25 發表
Hello pigpig,

:-P
可唔可以講多少少呀? 咁你整過咩食物比BB

Avent自己有食譜提供;我買左之後,試過整蘋果蓉、南瓜蓉、薯仔西蘭花蓉,全部出黎既效果都好好呀!好細滑....
不過,份量就不能太少,大約整BB食2餐就最好,如果太少,架攪拌機會攪唔到D食物ga﹙其實所有攪拌機都一樣,太少會攪唔到﹚,另外,食譜會建議你將食物切到大約1cmX1cm甘上下大細,容易蒸煮。
架機仲可以蒸肉類,都係切到一粒粒,加埋你想加既菜類落去蒸就ok!食譜有講咩食物要蒸幾耐,肉類就多數係20分鐘。
另外,有朋友問過,蒸完既菜會唔會變黃,答案係唔會既,整出黎仲好綠色呢
用完之後,就甘洗個杯就ok,所以真係超方便!

男爵府

其實我想請問,通常係攪完先煮熟or煮熟後先攪呀~

琥珀宮

原帖由 vicki23126 於 10-4-29 17:10 發表
其實我想請問,通常係攪完先煮熟or煮熟後先攪呀~

通常係蒸完先攪,太硬好難攪得幼細。

男爵府

[quote]原帖由 pigpig 於 10-4-29 18:02 發表

通常係蒸完先攪,太硬好難攪得幼細。 [/quote

係呀~普通攪拌機都要先蒸熟再攪呀~我仲以為攪爛曬再落埋係粥入邊一起煲。原來我搞錯曬~~~

伯爵府

原帖由 vicki23126 於 10-4-29 22:00 發表
[quote]原帖由 pigpig 於 10-4-29 18:02 發表

係呀~普通攪拌機都要先蒸熟再攪呀~我仲以為攪爛曬再落埋係粥入邊一 ...

吓? 我一直以為普通攪拌機攪完先蒸架喎? 不是嗎??
肉和菜也是嗎?

琥珀宮

原帖由 siu-miu 於 10-4-30 10:05 發表

吓? 我一直以為普通攪拌機攪完先蒸架喎? 不是嗎??
肉和菜也是嗎?

我以前得攪拌機時,都係蒸完攪爛再放入粥仔入面,原來唔係ga?
菜同肉我都係甘做ga

琥珀宮

原帖由 vicki23126 於 10-4-29 22:00 發表

係呀~普通攪拌機都要先蒸熟再攪呀~我仲以為攪爛曬再落埋係粥入邊一 ...

但如果你攪西蘭花之類既野,未蒸就攪,咪好硬囉?

首頁

尾頁

跳至