婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

我長期便泌, 隔好多日先有得去, 有得去時又好困難, 用咗多方法, 西梅, 香蕉, 蜜糖, 連醫生開藥都唔得, 有D頭一, 兩次就OK, 之後再食就冇效.

我冇BB, 各位有冇良方可以提供, 我因呢個問題勁辛苦.

大宅

醒目開學勳章

中醫給我開有"瓜婁"的藥

so far 都幾有效

大宅

你可以飲大便約水, 好多老人家長期便秘都係靠飲大便葯水, 睇政府醫院問醫生攞就得.

民房

我都係同樓主一樣咁嘅問題,之後我睇到一本大陸中醫嘅書,教人用食療醫痛,通大便都有,我而家都試緊,都OK,不過要堅持先得~

每日用一斤綠豆+50克甘草,煲至水滾後5分鐘即刻熄火倒出,每日當水飲,好多人都會問係咪好涼,就係因為煲5分鐘先會唔涼,主要功效係清肝火~
每晚食各式各樣生拌菜,主要係紫椰菜同青椒,我係加沙律醬撈黎當沙律食,再加睡前食生白羅白,食到幾多就食幾多,如果怕辣可以早幾個鐘整成粒粒,食前加梨或平果一齊食就可以~~
我自己都係過來人,大家有便秘都可以試下,不過一定要堅持先得架,如果有興趣可以上PPS同買果本師黎睇下,不過應該大陸先有得買,香港好似要某D買大陸書嘅地方先有,我成家都係咁食,因為我爸爸有高血壓同糖尿病,都係靠咁樣食,而家就唔使食藥喇,價錢平又唔使睇醫生,又可以養生,所以大家不妨可以試下~~希望便秘朋友早日好返~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

我同你一樣.基本上食乜都唔得,食瀉藥都要食好勁個d 先work.

便泌有好多原因........我就本身腸胃熱.........所以冇得去....
我依家久唔久會食"黃連上清片"..可以清到熱,咁就有得去.......

天然d試下食日本蕃薯,我初初要一個星期先有...之後 keep 住食就日日有 la....

原帖由 咖啡茵 於 10-5-2 19:01 發表
我長期便泌, 隔好多日先有得去, 有得去時又好困難, 用咗多方法, 西梅, 香蕉, 蜜糖, 連醫生開藥都唔得, 有D頭一, 兩次就OK, 之後再食就冇效.

我冇BB, 各位有冇良方可以提供, 我因呢個問題勁辛苦. ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

別墅

好媽媽勳章

食多啲蕃薯奇異果火龍果麥皮等食物先有助排便,,,
不過我會將呢啲野輪流食,,,,
最近食黑豆黑芝麻ok喎!

民房

我食左十幾日,兩日就有一次大大喇,我覺得真係可以試下,有可以強身健體~~

民房

多謝各位比意見, 我方想知你食開D黑豆同芝麻係邊度可以買, 係咪即食??

別墅

好媽媽勳章

原帖由 咖啡茵 於 10-5-4 21:33 發表
多謝各位比意見, 我方想知你食開D黑豆同芝麻係邊度可以買, 係咪即食??

好多地方都有,,,,惠x,,,點點x,,,,cityxxx,,,太子地鐵站間美xx(專賣健康產品)都有...

我就係點點x到買,,,用粉沖水.....啲人話食多啲鹼性食物有助腸道變鹼,,,,容易排便架!

就是因為我曾經有過嚴重便秘....所以十分關心所有能去到大便既方法....

民房

原帖由 咖啡茵 於 10-5-2 19:01 發表

我冇BB, 各位有冇良方可以提供, 我因呢個問題勁辛苦. ...
如果妳有大量飲水(每天6升)和食大量纖維(7+5)都有便秘;就好可能肛門肌肉控制失調啦!!去看內科啦

民房

Thanks

大宅

畀面勳章 大廚勳章

萬寧 有一隻梅丫, 148蚊一盒, ok 有效
不過係貴左d,但一定有得去
因我自己又懶,飲水少,
又簡食,

大宅

畀面勳章 陪月勳章

我一無得去的話, 我就會買 d 細萍果返黎蒸熟黎食架啦... 一食左第二日就有得去架啦....不如試下....

別墅

好媽媽勳章

回覆 13# 咖啡茵 的文章

Hi..Hi....
我就無你咁辛苦只是間歇性啫..不過生咗bb之後有改善咗可能湊仔郁動得多咗囉!!!! ^_^....我就試過食排毒美顏X....我覺得都好work wow(我老公有時都有食..其實男人都一樣會有便秘嘅時候)..另外最近試過萬0嗰隻梅真係可以試下我食過2次...幾好味添咖...還有記住早上起身空肚飲一大杯暖水還要格最少30分鐘後才食早餐喎等d水清下裡面囉.....lee個方法真是好好咖...不過最緊要放鬆心情吖!!!!

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 janiceggchan 於 10-5-2 21:04 發表
我都係同樓主一樣咁嘅問題,之後我睇到一本大陸中醫嘅書,教人用食療醫痛,通大便都有,我而家都試緊,都OK,不過要堅持先得~

每日用一斤綠豆+50克甘草,煲至水滾後5分鐘即刻熄火倒出,每日當水飲,好多人都會問係咪好涼,就 ...

这本书我也有,真的很不错,书名叫"把吃出来的病吃回去"
照书上的说法每晚生吃一条紫色茄子,医好了我的水瘤,真的很感激

民房

原帖由 猪仔妈 於 10-5-8 18:07 發表

这本书我也有,真的很不错,书名叫"把吃出来的病吃回去"
照书上的说法每晚生吃一条紫色茄子,医好了我的水瘤,真的很感激

係呀,我都係食左佢,便秘好返左,我爸爸D血壓高同糖尿病都控制到唔使食藥,呢個食療咁簡單,真係幫到好多人,我所以親屬都有食,個個都有效,真係神奇,我以前已經試過好多方法醫便秘,都無咩大作用,都係治標唔治本,今次終於都可以好返,真係母親節禮物~~

大宅

醒目開學勳章

原帖由 janiceggchan 於 10-5-9 18:23 發表

係呀,我都係食左佢,便秘好返左,我爸爸D血壓高同糖尿病都控制到唔使食藥,呢個食療咁簡單,真係幫到好多人,我所以親屬都有食,個個都有效,真係神奇,我以前已經試過好多方法醫便秘,都無咩大作用,都係治標唔治本,今次終 ...

生吃一個茄子呀?定係乜野食譜呀?

別墅

原帖由 janiceggchan 於 10-5-9 18:23 發表

係呀,我都係食左佢,便秘好返左,我爸爸D血壓高同糖尿病都控制到唔使食藥,呢個食療咁簡單,真係幫到好多人,我所以親屬都有食,個個都有效,真係神奇,我以前已經試過好多方法醫便秘,都無咩大作用,都係治標唔治本,今次終 ...

有糖尿病高血压的朋友照他书上的吃法,我认识的朋友现在都不用吃药控制住情况好转了,是我介绍她们看这本书,其实书上说得很对,大便不通百病生,而且先在的人吃得太好,把病都吃出来了,有病的朋友最重要的还是要吃清淡一点,尤其是做完手术更加不能补,一补病又出来了,这本书真的让我获益匪浅呀,很感激
祝你母亲节快乐,天天快乐!

別墅

原帖由 金菠蘿 於 10-5-9 19:06 發表

生吃一個茄子呀?定係乜野食譜呀?

对呀,生茄子不难吃的,没开始吃的时候我也以为生茄子很难吃呀,其实味道就象苹果一样,现在我的水瘤完全没了,本来有7CM的
燕窝,鲜奶,豆浆要戒,夜晚最好不要吃肉类食物,这是很重要的

民房

原帖由 猪仔妈 於 10-5-9 19:36 發表

对呀,生茄子不难吃的,没开始吃的时候我也以为生茄子很难吃呀,其实味道就象苹果一样,现在我的水瘤完全没了,本来有7CM的
燕窝,鲜奶,豆浆要戒,夜晚最好不要吃肉类食物,这是很重要的 ...

我就唔係食一個咁多,而係每日綠豆水同晚上生拌菜,當沙律食,睡前再食生白羅白,就OK了,大家可以去買下呢本書睇下,我都介紹比好多朋友睇~~

首頁

尾頁

跳至