自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

不 玩 (蔡瀾)
2010年05月04日

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20100504&sec_id=12187389&art_id=13992325

遇到一些小朋友,問我道:「大學,要不要一定去讀呢?」
「當然,」我回答:「父母親給你這一個機會,或者由你自己爭取獎學金,為什麼不讀?」
「到底好處在那裏?」
「讀理科,像醫學、化學、法律之類,一定要死讀。文科倒是可讀可不讀,今後的工作,與大學讀的都沒有什麼關係。」
「那文科的話,可以不上大學了?」
「話也不是那麼說,大多數人會在這期間交了好朋友,今後成為你在社會的人脈,是很重要的。而且,書一讀得多,人的氣質也跟着提高。但是在香港這個畸形社會,許多富豪都沒唸過大學,令人更覺得大學不是那麼重要。最後,還是怎麼生存下去才最實在。老人家語:一技傍身呀。」
「我什麼都不會,也不愛讀書。」
「總有一樣興趣吧?」
「只喜歡打機。」
「那也好,可以設計電子遊戲呀。」
「太難了,有沒有簡單一點的?」
「你把你的手機拆開來,一樣樣零件研究一下,容易吧?」
「那有什麼用?」
「像目前流行的 iPhone手機,壞了不知怎麼修理,紐約就有一個專上門為人弄好的,也賺個滿缽呀。 iPad就要出來了,你學學怎麼修理吧。」
「這門工作已經有很多人會了,輪不到我。」
「你不去試,怎麼知道輪不到你?」
「反正我知道學了也沒用。」
「反正,反正!和你這種什麼事都往負面去想的人聊天,精力都給你吸走,學倪匡兄說一句:不跟你這班契弟玩了。」

(蔡瀾)

子爵府

好媽媽勳章

而家大學畢業已經係最基本條件, 起碼master以上先叫高學歷.

水晶宮

讀書求什麼...知識是其次...學的是思維方式...不過這年代的大學生包括留過洋的...唉...好象已經不是那麼一回事...所以最理想的還是學歷加上生活經驗人情世故...但這等功力又豈是踏上社會三五七年能做到的...所以只能等等等...等年青人自己開竅...
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

好媽媽勳章

我身邊都有呢d人
同佢講任何野, 佢都係由負面角度去看
讀書無用, 讀來人工又唔會高d
做野駛乜咁賣力, 老板都唔會加你人工
睇書做乜, side時間, 又無發達既...

大宅

好媽媽勳章

我讀大學最大嘅成就就係.....

識到我個c6......

水晶宮

很奇怪...這年代的人...某些方面早熟的不得了...但另外一方面又遲遲不熟...

少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我見得多..........。

「如果搵不到工, 去進修吧, 讀多點書出來找工作都易d。」
「讀書有咩用? d人讀完出來咪又係搵唔到野做! 就算搵到, 咪又係幾千元一個月。」
「咁你想做找甚麼工呢?」
「我都唔知...不過, 想做果d就份份都話要大學程度。」
「咁你找d要求中五畢業囉」
「果d我都唔想做。」

我跟某年青人的對答。

大宅

好媽媽勳章

我眼見好多大學生25歲出來,無經驗,人情世故又唔識,空有抱負,淨係識搵d高尚工,LV sale過萬,又唔肯做,寧做紅酒sale得8-9千,話紅酒點都高尚d,成年都搵唔到工,要屋企人擔心,相反我自己F5出來,肯做肯捱,1個月都有15K,所以我覺得大學讀到緊係好,我都想仔女讀到,但係要培養佢獨立同成熟都好緊要

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

某名人個女中學第一名畢業, 但該名人唔俾佢讀大學, 覺得社會先更重要, 結果呢個女仔第一份工就係係yale教書...
呢個就真係大學唔一定要讀勒

大宅

好媽媽勳章

咁如果讀到我一定俾佢讀,如果唔係佢大咗一定會怨我,可以既話刻苦D,半工讀最好
原帖由 goat 於 10-5-4 13:08 發表
某名人個女中學第一名畢業, 但該名人唔俾佢讀大學, 覺得社會先更重要, 結果呢個女仔第一份工就係係yale教書...
呢個就真係大學唔一定要讀勒

複式洋房

原帖由 晴B媽 於 10-5-4 12:58 發表
「咁你想做找甚麼工呢?」
「我都唔知...不過, 想做果d就份份都話要大學程度。」
「咁你找d要求中五畢業囉」
「果d我都唔想做。」

係呀!我個外甥又係咁人…

「書,我讀唔上勒,但我又唔想返工喎!你地話我知點好啦!」

我地聽到想佢兩巴!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 cindy83215 於 10-5-4 13:04 發表
我眼見好多大學生25歲出來,無經驗,人情世故又唔識,空有抱負,淨係識搵d高尚工,LV sale過萬,又唔肯做,寧做紅酒sale得8-9千,話紅酒點都高尚d,成年都搵唔到工,要屋企人擔心,相反我自己F5出來,肯做肯捱,1個月都有15K,所以 ...

讀到一定俾仔女讀, 覺得起碼係最基本既入場卷

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 阿早! 於 10-5-4 12:38 發表
而家大學畢業已經係最基本條件, 起碼master以上先叫高學歷.

自己有心有力有人支持....未讀law...學問跟住自己......冇大學畢業都冇問題..做人最緊要有品德....唔會影響別人...有d人讀書讀到傻咗....做錯事...未重幣

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 洗手盆 於 10-5-4 12:47 發表

me 2!!

公爵府

原帖由 runrun 於 10-5-4 12:32 發表
不 玩 (蔡瀾)
2010年05月04日

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20100504&sec_id=12187389&art_id=13992325

遇到一些小朋友,問我道:「大學,要不要一定去讀呢?」
「當然,」我回答: ...

講得好!
我都最怕同d咩都話唔得既人講嘢,同這類人接觸得多,令人感覺活力全失!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

讀大學好吖,不過bb你要攪清楚個盆係愛嚟洗手唔係沖涼架,乖。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今時今日, MASTER 都已經係 "入門版"
好多人一畢業就即刻讀埋了本科 MASTER , 或 MBA
早前 SCMP 都話, 而家讀個 MASTER 已經唔夠, 係講緊 DOCTORATE LEVEL

重諗讀唔讀大學 ?

大宅

好媽媽勳章

me3

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大學只係入門...讀左先做野, 條路易行過未讀果批。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

首頁

尾頁

跳至