自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

身體要緊,要早啲瞓

研究:日睡不足6小時易早死
(明報)2010年5月6日 星期四 05:10

【明報專訊】歐洲一項研究報告指出,有「明確證據」顯示每晚睡少於6個小時,會增加早死風險,持續的話,未滿65歲逝世的機會率將較一晚睡夠6至8個小時的人,增加12%死亡機會。但另一方面,如果一個人通常睡超過9個小時,那最好馬上做身體檢查,因為多睡也是一種健康警報。

睡逾9小時 健康響警報

英國 華威大學(University of Warwick)與意大利 那不勒斯的費代里科二世大學(Federico II University)的學者,合作分析了歐、美、亞洲分別進行的16項研究。接受觀察的人數逾150萬,其中逾130萬人接受觀察長達25年,而有逾10萬人在此期間死亡。

研究發現,普遍每晚睡少過6小時者,在25年間比一般建議睡6至8小時者早逝機會增12%。然而,長期睡超過9小時亦非好事,其早逝率更高出30%。專家建議﹕「假如你常要睡9或10小時,最好請教醫生。」

每晚6至8小時最理想

此刊於科學雜誌《睡眠》的研究指出,睡眠少於6小時與早逝兩者間存在直接關係的「明確證據」。此前的研究早已顯示,睡眠不足與心臟病 、高血壓、癡肥、糖尿病 、高膽固醇等病痛有關。至於睡眠過多本身雖非「危險」,卻是隱伏抑鬱症 、身體活動機能衰退,乃至個別癌症等疾患的「指標」。

領導這項研究的華威大學「睡眠、健康與社會計劃」負責人卡普喬(Francesco Cappuccio)教授說﹕「睡得不夠多可以是健康差的成因,睡得過長則很可能是健康差的指標。現代社會人們平均睡眠時間正逐漸減少,這情况在全職僱員中更為普遍,這反映了社會壓力下人們工時較長和要較多輪更工作。另方面,健康狀况惡化也會令睡眠時間延長……持續每晚睡6至8個小時,可能對健康最好。」

英國睡眠研究中心專家霍恩表示,睡眠跟身體和精神健康都有關,「睡眠受很多疾病和條件影響,包括抑鬱」;改善睡眠並不一定使人活得更健康、更長壽,但每晚睡少於5個小時就對大多數人來說肯定不夠,會使人終日打瞌睡,增加駕駛或操作機械等危險。

衛報/每日鏡報/每日電訊報/英國廣播公司

男爵府

我應該死得!

大宅

醒目開學勳章

唔好嚇人啦!:;pppp:

原帖由 Vincent913 於 10-5-6 22:53 發表
我應該死得!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我都應該死得..因為我由出世到而家,日日都要訓夠10個鐘...起碼...我成日同人講..我一定有渴睡症

男爵府

如果熟睡計算,扣埋半夜醒瞓,真係得6小時,唔好嚇我啦!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

好多時都訓唔夠六個鐘喎

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 SHYY 於 10-5-6 23:01 發表
好多時都訓唔夠六個鐘喎

王國長老

王國長老

最近日日訓得五個鐘, 早d訓先, 我唔想早死....:-(
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

我多數瞓4個半鐘喎
咁......我好快死得

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

??
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁睇法, 我唔知會短幾多年命...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

咪係, 晚晚上bk都上到唔願瞓, 6點幾又要起身, 瞓得邊有6個鐘呀

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 bsf 於 10-5-6 22:33 發表
身體要緊,要早啲瞓

研究:日睡不足6小時易早死
(明報)2010年5月6日 星期四 05:10

【明報專訊】歐洲一項研究報告指出,有「明確證據」顯示每晚睡少於6個小時,會增加早死風險,持續的話,未 ...

死啦..我日日都要訓10hr以上 但我次次訓覺都有夢發...唔熟睡..訓咁多係咪唔計嫁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我咪好快死 ?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 szeszelo 於 10-5-7 00:51 發表

死啦..我日日都要訓10hr以上 但我次次訓覺都有夢發...唔熟睡..訓咁多係咪唔計嫁

但係我又唔係好信. 香港人長命排頭二名的, 但我又覺得香港人普遍年青/中年時的睡眠時間都唔會好長 (做工忙, ot 忙, 多夜生活, 夜夜笙歌)

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 pamelaywy 於 10-5-7 00:54 發表

但係我又唔係好信. 香港人長命排頭二名的, 但我又覺得香港人普遍年青/中年時的睡眠時間都唔會好長 (做工忙, ot 忙, 多夜生活, 夜夜笙歌)

我覺得又唔關瞓覺事, 其實本來香港人夜夜笙歌夜瞓係短命, 不過香港人行路好多架(比外國人吓吓渣車), 所以又拉長返, 如果咁計, 即係應該行路可以保長命多過瞓覺可以保長命喇.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁香港可能好多人都好早死! 早極都要12點先可以訓!

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁講阿叻咪好易死囉
佢成日話自已每日訓得果幾粒鐘

珍珠宮

好媽媽勳章

我都死得啦....我差不多無一日叫做夠訓,我可以訓足12小時或者更多,都係唔夠訓

首頁

尾頁

跳至