論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個工人離左個幾月....都好聽話, 叫佢要點做, 佢都聽, 做錯野即刻認錯say sorry, 又有禮貌, 但衰左真係好蠢...昨日終於出事, 佢帶我個仔去公園玩, 咁我個仔平時都有同個小朋友玩開, 跟住小朋友個媽咪買左個蛋撻請埋我個仔食, 但我覺得陌生人請既野係唔應該要的, 之後我工人冇理照比我個仔食, 但我都知道係我個仔見度人食佢又要食個隻, 卒之, 我個仔今日腸胃炎, 唉...我終於認唔住罵個工人, 同佢講叫佢如果人地請既野唔可以比我仔食, 唉...都唔知佢明唔明...雖然唔肯定係咪個蛋撻出事, 但都覺得應該要罵個工人呢d防人之心不可無..佢真係太蠢....我驚我頂佢唔順!!!

大宅

嘩...咁嘅工人你仲想求咩呢? 再蠢都可以教, 最緊要佢受教聽話, 一次唔記得可再講多幾次. 你唔可以用你的standard 去睇工人. 阿仔肚瀉又未必開隻旦撻事的.

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

工人蠢, 真係好麻煩, 佢哋係唔會識應變嘅, 湊細路,會好危險, 尢其是 bb,, 如果你係要以小孩為重點, 擔心對小孩會構成一個危機, 咁樣, 我勸你換一個好啲啦, 佢哋真係會蠢到激死你架.

大宅

嘩, 咁嘅工人你仲想求咩呢? 再蠢都可以教, 一次唔明咪講多幾次. 最重要係佢受教聽話. 你一定係未遇過d 難頂工人. 幾衰都有. 況且, 公平d 講, 阿仔肚痛/肚瀉未必關隻旦撻事, 可能在公園玩dirty 回家無洗手啦. 當然係要教阿仔唔好食人地野重要過教工人唔好接受別人的食物. 有d 野唔好太依賴工人, 係要洗自己小朋友的腦緊要d.

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

工人蠢, 真係會好麻煩架, 佢哋係唔會識應變嘅, 有事只會企咗係到, 如果要湊細路, 尢其是係 bb, 咁就會好危險架啦. 重有, 就係, 通常呢啲咁蠢嘅人, 都係勁冇記性嘅. 你唔好指意佢哋保護到你嘅小孩. 所以, 如果你係以小孩為重點, 真係要考慮一吓啦.

伯爵府

既然個小朋友係玩開, 咁即係唔算陌生啦.

第一次我就唔會話個工人, 可能你俾既指引唔夠清楚.

小朋友腸胃炎, 可能係佢對手唔乾淨引起, 未必關個撻事.

別墅

蠢,但聽話。
----->我可以接受,因為錯左一次佢唔會有下次。

叻,但串咀。
----->我唔接受,因為佢會自以為是,錯左都企硬。

Fanny媽媽,慢慢教啦~
無工人唔犯錯的,
雖然見到自己寶貝病左真係好肉痛......

大宅

我仲慘過你,我個工人嚟咗十個月,佢既特點係極慢手兼笨,唯一好處係永無駁咀,我就貪佢呢樣好,開頭一直都慢慢教,好指細咁教,教到依家都仲教緊,我囡囡佢照顧咗咁耐,到依家仲係朝朝起身同沖涼都大哭,成日俾粗手粗腳既工人整到,我囡仲係唔聽佢話,基本上無論做咩,例如餵飯咁,我餵就四十分鐘, 工人餵就兩個鐘,我叫起身就即起兼無哭,佢叫起身就遲到,我曾經放手俾佢做,但我囡就遲足成個星期,我唯有自己叫囡起身,我依家仲陀咗細b,十月生,無可能會俾佢照顧,佢搞我三歲囡囡都仲未搞掂。
我屋企得個四百幾五百尺,佢條友仔清潔廁所要個半鐘,廚房廚櫃由朝到晚用五個鐘都仲未搞掂,仲好污糟,超級慢,我開始好聲氣到依家成日都忍唔住要鬧佢,都無用,佢依然故我,我已放棄,救命,唯有等我坐完月,就炒q咗佢,我實在忍無可忍。所以笨同慢工人我同樣真係接受唔到。

侯爵府

我覺得蠢好過精喇,我工人都係蠢呢隻,好在夠聽話,一咪淨係識得直行吾識轉彎,都激氣架,總好過請著個精甩鞭,要同佢鬥智又鬥力吖!

男爵府

咁又係呀, 其實我工人都係粗手粗腳..有時好多野都要講幾次佢先明...我都有諗過未必關個蛋撻事, ..唉..有時覺得請左佢好似加重自己負擔之餘仲要咩都要自己睇到實..都好辛苦..我又要番工...又要讀書....唔請工人又唔得..唉...

複式洋房

工人有兩個極端,一係好精,你要日日同佢鬥智鬥力; 一係勁蠢 (即係樓主你而家果個)... 兩種我都請過,個人覺得要視乎你同你先生對工人既要求有幾高,仲有你地一家對佢有幾忍耐‧
1. 蠢既工人係唔識轉彎,好多時會激死你,但係如果你可以壓低自己把火,好好再同佢溝通,清楚地set個程式比佢,可能會有改善既,當然唔好espect 佢會一下攪掂啦.
2. 如果佢唔受得人鬧,就唔好放聲地鬧佢,睇佢受唔受,改唔改到。
之前我請左一個勁蠢既姐姐,唔鬧得,一鬧佢就仲錯得厲害,我同老公都堅持到佢完約,唯有我老公做衰人,我就再做好人安慰下被人鬧完既工人。
果個姐姐算ok, 好慳家,又唔大食,好多時都係自己去比錢買佢喜歡既食物而唔食即食麵。又同我地格價,咩都會問左我地得唔得先做既。最重要係我地唔擔心佢對我小朋友唔好,只不過係佢輪盡d,激你多d咁囉. 唔會出蠱惑!
聰明個d,係呀,佢meet 到你既basic requirement 囉,唔會主動做多d之外,仲好快識得點偷懶,比錢佢管仲要日日睇住條數,又係另一種煩。

樓主,你考慮下比唔比機會而家果個啦﹃

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 enahau 於 10-5-6 12:58 發表
我仲慘過你,我個工人嚟咗十個月,佢既特點係極慢手兼笨,唯一好處係永無駁咀,我就貪佢呢樣好,開頭一直都慢慢教,好指細咁教,教到依家都仲教緊,我囡囡佢照顧咗咁耐,到依家仲係朝朝起身同沖涼都大哭,成日俾粗手粗腳既工人整到,我囡仲 ...

exactly the same case. so i fired the maid when i'm preg. however the new one is so green. she doesn't know what to do every day. even for daily routine. really "waste gas" to re-teach her every day for the same thing.

so we will fire her this month later. cuz' she is really can't manage to take care of 2 kids!!!

stupid might be better than smart. but toooooooo stupid can be a BIG problem.

大宅

繼續用啦!佢天生蠢(即純)可以教,抵得鬧冇駁嘴、黑瞼(即好脾氣),仲想點呀? 最緊要係:

1) 佢有冇記性先,話完佢之後改唔改到?
2) 對小朋友有冇愛心?

我亞媽果個都係你果款,但鬧佢佢冇話唔開心黑臉,係蠢所以做野唔識轉彎吓吓要睇住,係好忟憎架但總都好過我果個印精(粒)尾...成日都自己為是對的、當我唔係道時佢可以同我揸晒主意、以為自己係太太、鬧我囡不特止仲會怒啤及(渴)我呀囡.....唉..唉..唉!我依家等新工人一到埗就炒佢喇!

自己諗啦...

子爵府

佢地既生活習慣唔同我地, 你要灌輸多d你既生活習慣要求, 唔洗罵, 佢只不過來左個幾月, 好多嘢都唔清楚, 一定會有錯, 我會逐一解釋同教佢點處理(如佢受教同肯改), 比d時間佢適應. 總好過d自以為事, 黑面, 既工人呀

子爵府

陪月勳章

KEEP 佢啦, 你有小朋友忠心係好重要, 起碼佢唔會偷懶, 小朋友唔識講. 而且佢如果心地好, 有咩事一定保護小朋友先.

我見過一次下大雨等小巴, 有個BUNBUN用遮COVER自己ONLY, 個小主人就dub雨,我聽到個工人話俾個小主人聽你媽咪無俾車錢我,你可唔可以俾返錢我!!

錫小朋友先最重要.

複式洋房

蠢----雖然做到無停手,教極都唔明,例如抹廚房有一〝達〞污積叫她抹左,第二天發現另外有唔乾淨,就幫你抹果兩 〝達〞,其實其它地方都污JO,再指出第三〝達〞,再講明係成個廚房要抹,點知.....都係不停抹1,2,3處 ,你話蠢成0禁勤力都無用。煮飯教左7個月都唔識,做慘過自己做.....叮左 。

叻----黑面駁咀發脾氣, 0黎左個幾月先發作,0念住忍
0下 ,點知變本加厲 ,0念住等亞女考完試先0丁, 結果係又發脾氣話唔做,ok,我 比她即走無得留低 ,結果只 做了3個多月。

相比之下....蠢同太精叻但俾氣我受,我寧願揀蠢!

禁止訪問

民房

我覺得,蠢,但是聼話,就可以了!

水晶宮

其實睇需要,我第一個賓勁古惑,三個禮拜即炒,第二個印,勁聽話態度好錫B,但勁冇sense冇記性論盡,行平路都會luk低,喂錯藥.....唯有自己睇緊d,叫媽來睇多幾眼,不過用左年幾,頂唔順炒埋,而家個賓醒好多都幾聽話,自動自覺唔洗我煩,叫做ok哂.... 但要搵到又醒又唔蠢都唔易,如果你而家一個B都搞唔掂,兩個B時你就會更加頂她唔順了。

男爵府

其實我主要佢湊我4歲既仔....好似今朝咁佢同我講話佢唔記得條鎖匙擺左o係邊, 佢左揾右揾都揾唔度, 我一入行入廚房就見到..你話死未? 我都希望我教多佢幾次d野佢會識.........我都好比心機教佢...只係希望佢唔好因為蠢而引致其他意外就得啦!!!

首頁

尾頁

跳至